Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

Για την αξιολόγηση της πορείας του έργου ‘Ανάπτυξη υποδομών και επιμόρφωση στελεχών του ελαιοκομικού τομέα της Ιορδανίας’ επισκέφθηκε το Amman της Ιορδανίας από 19-23/10/2015 ο επιστημονικός συνεργάτης  του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων κ. Κων. Χαρτζουλάκης. Το έργο  χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ε.Ε στα πλαίσια του TEMPUS και συμμετέχουν φορείς από την Ιορδανία (Πανεπιστήμια, Υπουργείο Γεωργίας, Ένωση Εξαγωγέων Ελαιοκομικών Προϊόντων), το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα και τα πανεπιστήμια της Granada από την Ισπανία και της Verona από την Ιταλία. 
Ήδη έχει δημιουργηθεί το κτίριο με εργαστήριο για αναλύσεις της ποιότητας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς (χημική και οργανοληπτική), αίθουσα διδασκαλίας με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και γραφεία διοικητικής υποστήριξης. Παράλληλα άρχισε και η επιμόρφωση στελεχών από την Ιορδανία (γεωπόνων, χημικών και τεχνολόγων) σε θέματα σχετικά με τις καλλιεργητικές τεχνικές, τη σωστή λειτουργία των ελαιουργείων και την ποιότητα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Επιμόρφωση στελεχών γίνεται και με επισκέψεις στα ιδρύματα των χωρών που συμμετέχουν, ενώ από το 2016 θα λειτουργήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MSc) στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμμάν για την ελαιοκομία.
Η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στην Ιορδανία είναι 26.000 τόνοι, με το 80% να καταναλώνεται στη χώρα (μέση κατανάλωση 4 κιλά ανά άτομο). Από το 2005 η παραγωγή ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 125% και το Υπουργείο Γεωργίας δίνει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου από τις ντόπιες ποικιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: