Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΕΜΕΙΣ;

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Η τυποποίηση, η πιστοποίηση, ο έλεγχος ποιότητας των προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή δεν αποτελούν σύγχρονη ανακάλυψη του τεχνικού μας πολιτισμού, όσο και αν φαίνεται τούτο περίεργο. Oι εργασίες πολλών ερευνητών και αρχαιολόγων, στον τομέα αυτό δείχνουν ότι οι ρίζες των εννοιών αυτών φθάνουν στην πολύ μακρινή αρχαιότητα και αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα κοινωνιών με υψηλό πολιτιστικό επίπεδο. 
Και αυτό γιατί στην αρχαιότητα παράλληλα με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (προϋπόθεση για επιτυχημένη εμπορία), αναπτύχθηκε και η νοθεία. Για να ξεπεράσουν το φαινόμενο της νοθείας οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν τα πρώτα συστήματα πιστοποίησης, με την εισαγωγή και προτυποποίηση των μέτρων και σταθμών. Το Δείγμα, ήταν ένα κτίριο στο οποίο εκτίθεντο δείγματα των προϊόντων προς πώληση για την αποφυγή της παραπλάνησης του αγοραστή. 
Τηρούσαν σχολαστικά αρχεία για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ., όπως μαρτυρούν οι πινακίδες της Πύλου. Από 5ο-4ο π.Χ. αιώνα είχαν νομοθετήσει κανόνες για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων (ιδιαίτερα του οίνου), προβλέποντας ποινές για τους παραβάτες, όπως η πινακίδα από την Θάσο, που ορίζει τα σχετικά με την νοθεία του άκρατου οίνου και τις σχετικές ποινές για τους παραβάτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: