Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΔΡΑΧΜΗ Ή ΥΠΟΤΑΓΗ;

Αν το ερώτημα τίθεται έτσι, αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ μιας νέας μνημονιακής καταστροφής - υποταγής και της νομισματικής ανεξαρτησίας τότε επιλέγουμε το δεύτερο!
Και τίθεται έτσι το ερώτημα! Η μόνη δύναμη των πιστωτών είναι η απειλή της εξόδου από το Ευρώ. Τα μέτρα τους όχι μόνο δεν φέρνουν ανάπτυξη αλλά φέρνουν παραγωγική καταστροφή. Τα μέτρα τους όχι μόνο δεν μειώνουν το χρέος αλλά το υπερ-διογκώνουν. Τα μέτρα τους δεν δίνουν καμιά προοπτική και αυτό είναι σαφές. Το μόνο "επιχείρημα" όσων μας ζητούν να τα δεχτούμε είναι το θέμα του Ευρώ.
Σε αυτά τα πλαίσια, η δομική αδυναμία της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα της ηγετικής ομάδας και ενός συνόλου ευρωλάγνων στελεχών είναι ακριβώς αυτό: αδυνατούν να οραματιστούν μια Ελλάδα έξω από το Ευρώ! Είναι κάτι σαν το φυλακισμένο που μπορεί η ποινή του να τελείωσε αλλά αυτός αγάπησε το κελί του! Τρέλα! 
Και για να είμαστε ειλικρινείς πέρα από "τρέλα" είναι δομική πολιτική αδυναμία και κρίση της οικονομικής σκέψης στην αριστερά.  Η αλήθεια όμως και η εμπειρία μας τα λέει πολύ διαφορετικά. 
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωζώνη από τις......
... καταστατικές αρχές της και τις νεότερες αποφάσεις της (πρόγραμμα σταθερότητας κ.α.) εμπεριέχει τις πολιτικές λιτότητας και ασύμμετρου ανταγωνισμού μεταξύ των πιο δυναμικών και των πιο αδύναμων εθνικών κεφαλαίων. Αυτά πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα τα αλλάξει; Θα τους πείσει; Θα τους αλλάξει τα μυαλά ή μήπως θα περάσει νέο θεσμικό πλαίσιο στην Ευρωζώνη; Με τι συσχετισμό; Όποιος καταθέτει αυτά τα επιχειρήματα δεν λέει αλήθειες. Και η αλήθεια είναι πράξη επαναστατική. 
Η αλήθεια είναι ότι το Χρέος αν δεν διαγραφεί κατά μεγάλο μέρος του μονομερώς τότε θα είναι πάντα τεράστιο και βραχνάς στην ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Και όσα λέει το ΔΝΤ για τη μη-βιωσιμότητα του χρέους ίσως οδηγούν σε μια μερική διαγραφή για να φτάσουμε στα "βιώσιμα όρια" αλλά αυτό και πάλι θα σημαίνει ότι η χώρα θα τελεί υπό καθεστώς χρεοκρατίας (με αποπληρωμή τεράστιων ποσών στους δανειστές) και μνημονιακής εποπτείας. Όποιος ονομάζει το ψάρι-κρέας και περίπου ταυτίζει την αναδιάρθρωση του χρέους με την διαγραφή που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα του λέει ψέμματα. Και το ψέμα δεν έχει δουλειά στην αριστερά. 
Η αλήθεια είναι επίσης ότι Δημοκρατία διά εξωτερικών επιβολών δεν υπάρχει. Αν είναι να κάνουμε δημοψήφισμα, να βγάζουμε 62% ΌΧΙ και μετά κάποιοι να το παραχαράσουν τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για δημοκρατία. Αν είναι να λέμε ΌΧΙ με τρόπο πλατύ και περήφανο και μετά κάποιοι να το "κονταίνουν" και μετά περίπου να πηγαίνουμε σε μια πολιτική λες και ψηφίσαμε ΝΑΙ τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει Λαοκρατία. Τα λαμόγια των προηγούμενων κυβερνήσεων προσπαθούσαν χρόνια να μας κάνουν να το ξεχάσουμε. Οι θιασώτες του Ευρωπαϊσμού που είναι στην αριστερά μιλούν για δημοκρατία με αστερίσκους, μια δημοκρατία που ισχύει όσο δεν συγκρούεεται ευθέως με την ΕΕ και την ΟΝΕ. Δημοκρατία σημαίνει Δήμο-Κρατία και για να το πούμε με όρους 20ου και 21ου πρώτου αιώνα - σημαίνει ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ. Και οι αλήθειες πρέπει να λέγονται.
Κάποιοι μας λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Φυσικά: αφού καιρό τώρα ξορκίζουμε το PLAN B. Αλλά το "κάλιο αργά παρά ποτέ" είναι ο καλύτερος οδηγός του σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μην υπογράψει και να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή PLAN B. Οι γραμμές αυτού έχουν κατατεθεί καιρό τώρα από περίπου το μισό κόμμα και σύνολο στελεχών μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και έξω από την Ελλάδα, μέσα και έξω από τον κόσμο της αριστεράς (ο Κρούγκμαν πχ δεν είναι αριστερός αλλά τουλάχιστον δεν είναι μανιακός με την Ευρωζώνη και άρα μπορεί να σκέφτεται λίγο πιο ελεύθερα). Εδώ και τώρα απαιτείται:
Εθνικοποίηση των Συστημικών Τραπεζών και λειτουργία τους σε κατεύθυνση αναπτυξιακή.
Μονομερής διαγραφή του μεγάλου μέρους του χρέους που ξεκινά με στάση πληρωμών με βάση τα στοιχεία της "Επιτροπής Αλήθειας" που σημαίνει ότι απαιτείται περίοδος διερεύνησης (και μη πληρωμής κατά αυτό το χρόνο ενώ στην κατάληξη της επίσημης μελέτης θα πρέπει να πληρώσουμε μόνο ότι αποδεδειγμένα είναι έγκυρο και μη απεχθές). 
Προστατευτισμός του τραπεζικού συστήματος, έλεγχος των ροών προς τα έξω.
Εκκίνηση της διαδικασίας κοπής νέου εθνικού νομίσματος και ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας με στόχο την απεμπλοκή από τους εγκλεισμούς της ΕΚΤ αλλά και την αλλαγή του ισοζυγίου εισαγωγών/εξαγωγών διά της ανταγωνιστικότητας του μαλακότερου νομίσματος.
Συγκρότηση πλατιών συμμαχιών με το λαό διά της εφαρμογής των πιο σημαντικών τμημάτων του Προγράμματος Θεσ/κης όσο πιο σύντομα γίνεται.
Εφαρμογή σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με έμφαση στις εσωτερικές δυνάμεις του τόπου και στόχο α) την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στην κατεύθυνση της επάρκειας, β) την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα στη λογική των άμεσων εθνικών αναγκών, των ιεραρχημένων βιομηχανικών πεδίων (μέταλλο, χημική βιομηχανία, ενέργεια, νέες τεχνολογίες) και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και γ) την ανασυγκρότηση του τριτογενούς τομέα με προσανατολισμό την συσσώρευση τεχνογνωσίας και την υποστήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι παρατάμε σημαντικούς κλάδους όπως ο Τουρισμός (τους οποίους όμως τροποποιούμε με βάση την λογική της ποιότητας της υπηρεσίας σε συνδυασμό με την εγγύηση διάχυσης του χρήματος στην ευρύτερη αγορά και όχι σε μεμονωμένους ολιγάρχες του τουρισμού)
Και για όλα αυτά απαιτείται εδώ και τώρα έξοδος από τις διαπραγματεύσεις και επιλογή ρήξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάσει πλατιά και με βάση τα όργανα του γιατί τα μέλη του αυτό θέλουν. Και αν θέλουν αυτό τα μέλη του, πως κάνει κάτι άλλο η ηγεσία του;!
Και για να ξεκαθαριστούμε: το χειρότερο πράγμα στην αριστερά είναι η ανθρωποφαγία!Κανείς δεν είναι ξεπουλημένος. Όμως δεν είναι όλες οι πολιτικές σκέψεις εξίσου ορθές. Και στον αέρα μπορούμε να συζητάμε επί ώρες. Τώρα όμως που έχουμε την κυβέρνηση κάθε άποψη έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Και με βάση αυτά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το "πάση θυσία στο Ευρώ" σημαίνει κοινωνική και εθνική καταστροφή. Τελεία και παύλα.  
Κώστας Αλέξης

Δεν υπάρχουν σχόλια: