Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ Ο ΑΚΑΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η ομιλία του Παντελή Κατάκη κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των πολιτιστικών συλλόγων της επαρχίας Κισάμου

Στις κακοτράχαλες πλαγιές και στις απόκρυμνες κορυφές της Μαδάρας, κάθε πολλά πολλά χρόνια συμβαίνει να ξεφυτρώνουν και ν’  ανθούν, κόντρα στις θύελλες, κάτι μοναχικά αγριολούλουδα, που σε μαγεύουν με την παραδεισένια τους ομορφιά και σου πλανούν τις αισθήσεις με το θεσπέσιο άρωμά τους. 
Ένα τέτοιο μοναχικό αγριολούλουδο, που αργότερα έγινε κρίνος ευωδιαστός και ολόλευκος, γεννήθηκε πριν από εκατό και πάνω χρόνια σε πλαγιά και σε ρίζα Αποκορωνιώτικης Μαδάρας, και συγκεκριμένα στο γραφικό χωριουδάκι Νεροχώρι Αποκορώνου. Ναι, εκεί την 11-1-1911, ήλθε στον κόσμο και γεννήθηκε από απλοϊκούς γονείς, τον Γεώργιο και την Σοφία Γαλανάκη, ένα όμορφο και χαρισματικό παιδί, που το βάφτισαν Μιχάλη. Το νέο χριστιανάκι διδάχθηκε από τους γονείς του και κυρίως από την καλή του την Μάνα, την ελληνοχριστιανική αρετή, την παράδοση και γενικά την αγάπη στις ρίζες μας.
Το μικρό αυτό χριστιανάκι, πέρα από την καλή ανατροφή και τη σωστή ελληνοχριστιανική διαπαιδαγώγηση, είχε ως χάρισμα και τη θεϊκή δωρεά για πνευματική δημιουργία και πολιτισμική προσφορά στους συναθρώπους του. Με το πέρασμα του χρόνου, φωνές αγγελικές, μυστικές και εξαίσιες, των Ευαγγελίων, των Προφητών, των Αποστόλων, των Πατέρων της Εκκλησίας, σαγήνευσαν την παιδική του ψυχή. Αρχικά σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης, στο Ακρωτήρι Χανίων και κατόπιν στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διορίστηκε Θεολόγος Καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και το έτος 1957, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη πλέον Ειρηναίο Γαλανάκη, Επίσκοπο της μικρής και ταπεινής Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου.
Ως Επίσκοπος των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, αναμφισβήτητα προσέφερε ανεκτίμητο έργο στην πνευματική οικοδομή των ανθρώπων της Επισκοπής του, αλλά και στον Πολιτισμό τους.
Ενδεικτικά παραθέτω .....
...παρακάτω ορισμένα από τα σπουδαιότερα έργα του:  
1) Οικοτροφεία Αρρένων – Θηλέων
Από τα πρώτα του έργα, μετά την ενθρόνισή του στο Καστέλλι, ήταν η δημιουργία Οικοτροφείων για μαθητές και μαθήτριες των γυμνασίων. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η δημιουργία παρόμοιων Οικοτροφείων στό Κολυμπάρι, στις Βουκολιές, στην Κάντανο και στην Παλαιόχωρα. Αργότερα ίδρυσε Οικοτροφείο και για φοιτητές και στην Αθήνα. Από τα Ιδρύματα αυτά αποφοίτησαν άνθρωποι που καταξιώθηκαν, πρόσφεραν και προσφέρουν πάρα πολλά στο κοινό καλό και στον τόπο μας.
2) Σύλλογοι Γυναικών
Ιδρύει τους Συλλόγους Κυριών και Δεσποινίδων, δραστηριοποιεί κάθε χωριό, να διοργανώνει εκδηλώσεις, συναντήσεις, ομιλίες, γιορτές, καθώς και πολλές άλλες δρεαστηριότητες, οι οποίες σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν τη θέση της γυναίκας στην ύπαιθρο και παράλληλα να διατηρήσουν τα όμορφα ήθη και έθιμα των Επαρχιών μας.
3) Οικοκυρική σχολή 
Μαζεύει κοπέλες ιδίως από το ανατολικό Σέλινο και τα Εννιά Χωριά, όπου εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και ούτε καν δρόμος, για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε διάφορα σχολεία.                  
Σκοπός του, η μάθηση, η δημιουργία μιας χριστιανικής οικογένειας  με τις σωστές βάσεις,  από την «πετσέτα στο τραπέζι έως και την κουβέρτα στο κρεβάτι»  η μάθηση διαφόρων χορών και η διδασκαλία της ιστορίας της Ελλάδος αλλά και του Πολιτισμού μας.
4) Άγιος Οικουμένιος 
Ο Ειρηναίος θέλοντας να εντάξει μια Εκκλησία μέσα στη Μητρόπολη εμπνέεται την ιδέα της οικουμενικότητας. Ξεκινά το 1960 με τη συμπαράσταση πολλών παιδιών από διαφορετικά μέρη του κόσμου δημιουργώντας ένα σύνολο για την κατασκευή του Ναού. Όπως την απεικονίζει ο Αγιογράφος  κ. Γιαννακάκης, δείχνει να κρατά την εκκλησία στα χέρια του και με τη χάρη του Χριστού την οδηγεί σε σωστό δρόμο.
5) Υπαίθριες ομιλίες 
Θέλοντας να μεταδώσει Πίστη και Πολιτισμό προχωράει σε κινήσεις ταπεινές και χριστιανικές, οργανώνοντας ομιλίες από διάφορα παραθαλάσσια μέρη έως και τις ψηλές Μαδάρες, όπου τελούσε υπαίθριες Λειτουργίες, ομιλίες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.
Με αυτόν τον τρόπο του δίνεται η ευκαιρία να συναντήσει από βοσκούς στον Ψηλορείτη έως και ψαράδες στα παραθαλάσσια μέρη των Επαρχιών μας.
6) Σχολή Κωφαλάλων & Φιλαρμονικής 
Α) Ο Ειρηναίος δεν ασχολήθηκε μόνο με ανθρώπους που από την φύση τους είχαν διάφορα χαρίσματα και ικανότητες, αλλά και με ανθρώπους που γεννήθηκαν με ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα και μέσω εκπαιδευμένων δασκάλων και καθηγητών φρόντισε να ενταχθούν στο σύνολο μιας Πολιτισμένης Κοινωνίας. Δεν άφησε στο περιθώριο ανθρώπους με διάφορα προβλήματα, αλλά πάσχισε για το καλύτερο μέλλον!
Β) Το 1961 εμπνέεται  την δημιουργία της Φιλαρμονικής μπάντας, που ελάχιστες πόλεις σε όλη την Κρήτη είχαν την τύχη να έχουν.
Σκοπός του, την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου, στις εθνικές αυτές επετείους να ξυπνήσει τον Λαό των Επαρχιών και να θυμίσει το χρέος μας έναντι των προγόνων μας για τις θυσίες τους για την Ελευθερία και την Δημοκρατία.
7) Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης 
Ο Ειρηναίος και ο μαθητής του Αλέξανδρος Παπαδερος συνεργάστηκαν εντατικά κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, προκειμένου να ετοιμασθεί η Ορθόδοξος  Ακαδημία  Κρήτης ως ιδέα και τρόπος δράσης, ταυτόχρονα δε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τη δημιουργία και λειτουργία της. Η Ιερά Μονή Γωνιάς διέθεσε έκταση 60 στρεμμάτων, η οποία έχει χαρακτηριστεί με Νόμο ως τόπος εξαίρετου φυσικού κάλλους.
Η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας θέλησε να συνδράμει στον Κρητικό λαό, - δείγμα μετάνοιας και καταλλαγής απέναντι σ’ έναν τόπο έντονα δεμένο με την Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση και με βαρύτατες θυσίες για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του. Το έργο ανέγερσης στηρίχθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, τις τοπικές Αρχές και τους ανθρώπους της περιοχής.  Από την Πολιτεία αναγνωρίστηκε ως θρησκευτικό κοινωφελές καθίδρυμα.
Εγκαινιάστηκε το 1968 με την συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, άλλων χριστιανικών Δογμάτων και Οργανισμών, των Πανεπιστημίων της χώρας και πλήθους λαού της Κρήτης. Στην τότε καταναγκαστική ατμόσφαιρα του μονολόγου η Εκκλησία, δια της Ορθοδόξου Ακαδημίας, αντέταξε τον διάλογο.
Σε αυτό το χώρο διοργανώνονται παγκόσμια συνεδρία και μέσω αυτών προβάλλονται ο πολιτισμός και η ιστορία της χώρας σε ανθρώπους με υψηλή μόρφωση ανα τον κόσμο και με παγκόσμια ακτινοβολία.
8) Αγγειοπλαστική & Ξυλογλυπτική Σχολή 

Ιδρύει την Αγγειοπλαστική σχολή στα Νοχιά Κισάμου σε συνεργασία με τον παπά Γιώργη Αποστολάκη, και την Ξυλογλυπτική σχολή στο Καστέλλι, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Βιολάκη Κωνσταντίνο, με σκοπό να την ακολουθήσουν παιδιά με καλλιτεχνικό χάρισμα από τις δύο Επαρχίες και πέρα από επάγγελμα να καταφέρουν να μεταλαμπαδεύσουν τις αρχαίες τέχνες, που από την εποχή του Μίνωα οι Κρήτες είχαν σαν κύριο επάγγελμα.
9) Εκκλησία Γερμανίας
Το 1976 ευρισκόμενος στην Γερμανία εγκαινιάζει την εκκλησία με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου. Εκεί γίνεται και η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία με την υπογραφή του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας.
Καθημερινά επισκέπτεται ως Επίσκοπος όλες τις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης έχοντας πρώτιστο μέλημά του την ανάδειξη της Πίστης και του Πολιτισμού όχι μόνο σε  Έλληνες αλλά και σε Ευρωπαίους.
10) Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας 
Ακολουθεί, μετά την επάνοδό του στην Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου την ίδια πορεία όπως τον Άγιο Οικουμένιο.
Κατασκευάζεται με προσωπική εργασία παιδιών από όλο τον κόσμο. Σκοπός του η ένωση των παιδιών από διάφορες χώρες, η συνεργασία ανεξαρτήτου φυλής και η ομαδικότητα.
Όπως και η Ακαδημία, το Ευρωμεσογιακό Κέντρο Νεότητας δημιουργήθηκε στα πιο ωραία και φυσικά τοπία της επαρχίας.
Στο χώρο αυτό διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, τοπικά παραδοσιακά έθιμα, που διατηρούν και αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την εθνική μας κληρονομιά.
11) Ερυθρός Σταυρός (Παράρτημα Κισάμου)
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος, μη κυβερνητικός οργανισμός, στην Ελλάδα, με σύνθετο έργο του να βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, σε περιόδους πόλεμου αλλά και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και την φιλαλληλία.
Αυτό ήταν και το όραμα του Ειρηναίου, σε έναν τόπο με δυσκολίες, σε μία εποχή που η ιατρική περίθαλψη υστερούσε με ευθύνη βέβαια της Πολιτείας. 
Μεριμνά για την εκπαίδευση  ατόμων από ειδικούς, έτσι ώστε να έχει εξασφαλίσει ένα μέρος ψυχολογικής και πρακτικής βοήθειας για τον συνάνθρωπο.
12) Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος 
Η ιδέα έρχεται στο χωρίο Μύλοι Κισάμου και ανακοινώνεται εκεί για πρώτη φορά στον λαογράφο Γιάννη Σκουλούδη, για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος στο οποίο θα προβάλλεται η προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Εθνάρχη. Την ιδέα  αυτή δεν την έχουν εμπνευστεί ούτε οι βουλευτές, ούτε οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο άνθρωπος που έκανε την Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Ιστορική μορφή του τόπου μας. Σκοπός του Ειρηναίου είναι  με το Ίδρυμα αυτό να θυμηθούν οι μεγάλοι και να μάθουν οι μικροί την πορεία και την ιστορία του έθνους μας και την καθοριστική σημασία στην διαδρομή αυτή της προσωπικότητας και του κύρους του Ελευθ. Βενιζέλου. 

Αναφέρω επίσης επιγραμματικά και άλλα Ιδρύματα - δράσεις του αειμνήστου Γέροντα Μητροπολίτη μας, που λόγω χρόνου, δεν μπορώ να αναφερθώ πιο λεπτομερώς: Τυπογραφείο, Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, Αννουσάκειο Θεραπευτήριο, Τεχνικές Σχολές ΟΑΕΔ, Τυροκομείο στο Σέλινο, Ωδείο της Ι.Μ.Κ.Σ. 
Επίσης η κατασκευή του νέου Μητροπολιτικού Ναού, Ευαγγελισμός Θεοτόκου, στην Κίσαμο, η ανακαίνιση των Ιερών Μονών Παρθενώνος (1962-1965) και Χρυσοσκαλιτίσσης Κισάμου, η δημιουργία των Πνευματικών Κέντρων Αγ. Σπυρίδωνος και Ευαγ. Θεοτόκου Κισάμου και της Ενορίας Σπηλιάς, Έλους, Καλουδιανών και Ροδοβανίου Σελίνου.
Καθιέρωσε διάφορες Εορτές -  Τελετές, όπως Μνήμη Βυζαντίου (μνημόσυνο Κ. Παλαιολόγου και σχετική ομιλία στην Κίσαμο), Γιορτή Βασιλόπιτας (σε διάφορες ενορίες, παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ενοριακά Κέντρα Κισάμου, Γιορτές Γραμβούσας, Εσπερινός της Αγάπης (Πάσχα, Ι. Μ. Γωνιάς, Κάντανος, Βουκολιές, Βουλγάρω κ.α.), Εορτή του Καστάνου (στο Έλος-Στροβλές-Ρογδιά), Ευλογία των καρπών της γης (1η Κυριακή Αυγούστου, στη Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου), Νυκτερινές Λειτουργίες Χριστουγέννων (Λειτουργίες της Ειρήνης, σπήλαια Αγίας Σοφίας Τοπολίων, Μαραθοκεφάλας Σπηλιάς).  
Πρωτοστάτησε, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κακαβελάκη, σε ένα Ειρηνιστικό κίνημα για την Ανακήρυξη του ακρωτηρίου Σπάθας σε «Ακρωτήρι ειρήνης» και για την Ίδρυση Κέντρου Μελετών Προβλημάτων Ειρήνης και την καθιέρωση «λειτουργίας της ειρήνης» τη νύχτα των Χριστουγέννων στα Σπήλαια Τοπoλίων και Μαραθοκεφάλας Σπηλιάς Κισάμου
Μέρος του Πολιτισμού που δημιούργησε και προσέφερε στις Επαρχίες μας είναι και το συγγραφικό του έργο, με την κυκλοφορία του Περιοδικού «Χριστός και Κόσμος» από 1.9.1960, μηνιαίο 16/σέλιδο περιοδικό της Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου. Περιλαμβάνει άρθρα Χριστιανικής Κατηχήσεως και Ζωής. Οι δύο τελευταίες σελίδες του περιοδικού, αρχικά ήταν αφιερωμένες στα "Παγκόσμια Χριστιανικά Νέα" και στο "Χρονικό της Μητροπόλεως" και από τις σελίδες αυτές μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες για γενικότερα Εκκλησιαστικά τοπικά γεγονότα από το 1960 έως σήμερα και τη συγγραφή περισσοτέρων από 39 βιβλίων ποικίλου θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου, τα περισσότερα των οποίων έχουν ήδη επανεκδοθεί.
Απόψε έχομε στην είσοδο της αίθουσας ακόμα ένα βιβλίο του Μητροπολίτη Ειρηναίου, με τον τίτλο «Το νόημα της ζωής», το οποίο επανεκδόθηκε με δαπάνη της εταιρείας ΜΟΒΙΑΚ, του κ. Εμμ. Σβουράκη. Όσοι επιθυμούν μπορούν να το προμηθευτούν και να αφήσουν στο ειδικό κουτί που υπάρχει δίπλα από τα βιβλία ότι επιθυμούν. Τα χρήματα από την πώλησή του θα διατεθούν στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο.
Τέλος, στις κοινωφελείς δράσεις του Μητροπολίτη Ειρηναίου πρέπει να αναφέρομε και την δημιουργία της ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης, 1967), της  ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου, 1978), της Εταιρείας Αναπτύξεως Σελίνου - Σέλινο Α.Ε., της ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου), του Κοινωφελούς Πνευματικού Ιδρύματος «Αγία Σοφία»  στον Αποκόρωνα και του Ιδρύματος Κισσαμικών Μελετών.
Σεβασμιώτατε, σεβαστοί Πατέρες, κ. Δήμαρχε, …………… κυρίες και κύριοι,
Όπως είναι φυσικό το πλούσιο, πολυδιάστατο και πολυσχιδές έργο του αοίδιμου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη δεν μπορεί να εξαντληθεί στη διάρκεια μιας δεκάλεπτης ομιλίας. Δεν μπορεί να εξαντληθεί ούτε στις σελίδες ενός μεγάλου βιβλίου. Σημεία μόνο της προσφοράς του στον άνθρωπο και της διακονίας του στο Θεό, μπορεί κανείς να θίξει. Και αυτό έκανα κι εγώ απόψε.
Θα κλείσω την ομιλία μου δανειζόμενος ένα απόσπασμα από τόν Πρόλογο του νυν Μητροπολίτη μας κ. Αμφιλοχίου στο Λεύκωμα – Αφιέρωμα στον «Παππού» που κυκλοφόρησε η ΙΜΚΣ το έτος 2011: 
«Τα βήματά του σημάδεψαν την Ιστορία∙ το ταξίδι του στο χώρο και το χρόνο φέρει ανεξίτηλα την σφραγίδα των τυπωμάτων του∙ το φωτεινό πρόσωπό του στάθηκε φάρος και οδηγός για τους χειμαζομένους του βίου τούτου αδελφούς του, τους εγγύς και τους μακράν∙ οι ακάματες δραστηριότητές του έδωσαν καρπό πλούσιο και καταξίωσαν τον ίδιο στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως τον πιστό και φρόνιμο οικονόμο του Ευαγγελίου».
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: