Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΑΓΕ;

Μεταξύ σοβαρού και αστείου!!
1. Κάθε Κρητικός που σέβεται τον εαυτό του φοράει παντού και πάντα μαύρα (από πουκάμισο μέχρι σώβρακο), παίρνει σβάρνα τα απανταχού καφενεία και καταναλώνει 17 λίτρα ρακί ημερησίως για τα κεράσματα μόνο (μια ρακί με το πρωινό, μια ρακί με το μεσημεριανό, δύο ρακές με το βραδινό ανελλιπώς)
2. Κάθε Κρητικός που σέβεται τον εαυτό του, έχει στο ενεργητικό το δικό του ή της οικογένειας του, τουλάχιστον 17 βεντέτες, 36 αιματηρά προηγούμενα με γειτονικές οικογένειες και έναν καυγά σε εξέλιξη με έναν τέταρτο ξάδερφο, που οι προπροπροπαππούδες τους από άλλο πατέρα, είχαν τσακωθεί το 1837 για μια κατσίκα.

3. Κάθε Κρητικός που σέβεται τον εαυτό του, έχει μια αδελφή με μακριά μαύρη πλεξούδα που του μιλάει στον πληθυντικό, κλεισμένη στο σπίτι, που αν δεν την παντρέψει, έχει αποτύχει και αυτός και όλοι οι υπόλοιποι αρσενικοί την οικογένειας, σαν άντρες αλλά και σαν γαμπροί (αφού τελικά θα μείνουν και αυτοί στο ράφι, από το περίμενε).
4. Και όταν μιλάμε για αρσενικά της οικογένειας που μένουν στο ράφι, υπολογίζουμε γύρω στα 5.000, μια που κάθε μέση κρητική οικογένεια απαρτίζεται από τουλάχιστον 10.000 άτομα (χώρια τους μαλωμένους από βεντέτες και τους αποστάτες μετανάστες).
5. Κάθε κρητικό χωριό που σέβεται τον εαυτό του, έχει έναν τρελό που όλοι συμπαθούν, έναν παπά που όλοι συμβουλεύονται και όλα τα κοριτσάκια κάτω των 15 (για να μην πούμε μέχρι και 35) κυκλοφορούν με κοτσιδάκια στα μαλλιά παίζοντας σχοινάκι. 
   6. Κάθε Κρητικός που σέβεται τον εαυτό του, είναι βαρύς και ασήκωτος με μεγάλα μαύρα μουστάκια και μιλάει με εξίσου βαρύ και ασήκωτο ύφος, είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα.(εναλλακτική πρόταση αντί για μουστάκι, ξανθιές ανταύγειες, βλ. Κώστας Σόμμερ)
7. Κάθε Κρητικός που σέβεται τον εαυτό του και τα μαύρα μουστάκια του (άντε και μια ξανθιά ανταύγεια), είναι πάντα σε ετοιμότητα για καυγά και όταν κάποιος τολμήσει να του ρίξει μια δήθεν ύποπτη ματιά, βγάζει τα γιαταγάνια που έχει κρυμμένα στη μαύρη κάλτσα του, μεταμορφώνεται σε αρκούδα και τον τρώει.
8. Κάθε Κρητικός που σέβεται τον εαυτό του, την κοπέλα που αγαπά και την παράδοση του τόπου του, πρέπει απαραίτητα, αν θέλει να την παντρευτεί, να την «κλέψει» και να τρέχει στα βουνοκόρφια να παίζει ανταρτοπόλεμο.
9. Κάθε Κρητικός που σέβεται τον εαυτό του, όταν συζητάει και πάει μια γυναίκα της οικογένειας (μάνα, αδελφή κλπ) να πει κάτι, πρέπει να της κόψει τον αέρα, συνήθως με προτάσεις όπως: «Πάψε γυναίκα, τώρα μιλάνε οι άντρες», «Πήγαινε στην κουζίνα να φτιάξεις μια πίτα Σφακιανή και άσε τα λόγια» και άλλα του ίδιου τύπου.
10. Κάθε Κρητικιά που σέβεται τον εαυτό της και την πλεξούδα της, αν τύχει και βρει κάνα γκόμενο να ξελαμπικάρει λίγο το κορίτσι, απαραίτητα έχει και έναν μαυροντυμένο αδελφό με μαύρα μουστάκια (συνήθως Σήφης στο όνομα και χασάπης στο επάγγελμα) που απειλεί τον άμοιρο γκόμενο, τον κυνηγάει και όταν τον πετύχει τον σφάζει στο γόνατο (ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως ακριβώς γίνεται η συγκεκριμένη σφαγή, αλλά δεν με χαλάει γιατί ως Κρητικιά ξέρω και άλλες μεθόδους – σφαγής πάντα).
Μια κρητικιά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: