Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Mεταξύ άλλων από φέτος οι μαθητές λυκείου διδάσκονται κείμενα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο «Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών» της Β' γενικού λυκείου, παρατίθενται δύο παράγραφοι από βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη.
Στη μεν πρώτη υπογραμμίζονται οι απόψεις του Κέινς για το ρόλο του Κράτους ως μόνος αποτρεπτικός παράγοντας για μία καταστροφή απ' τον καπιταλιστικό σύστημα.
Όπως δημοσιεύεται στο Πρώτο ΘΕΜΑ ο κ. Κώστας Ν. Θεριανός, ο ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου της Β' λυκείου (μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Δ. Φωτόπουλο), εξηγεί ότι «τα αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη επελέγησαν διότι είναι απλά και εύληπτα από τους 16χρονους μαθητές, μεταδίδοντας τις διδασκόμενες έννοιες με το σωστό τρόπο. Ο κ. Βαρουφάκης συνδέει πολύ επιτυχημένα την οικονομία με την κοινωνία και την πολιτική. Γενικότερα, πάντως, στα βιβλία μας υπάρχουν πολλά αντίστοιχα κείμενα οικονομολόγων, ιστορικών της οικονομίας κ.λπ, τα οποία χρησιμεύουν σαν προτροπή προς τους μαθητές να εμβαθύνουν σε ορισμένα καίρια ζητήματα που άπτονται των κοινωνικών επιστημών».
Εκτός από το εγχειρίδιο της Β' λυκείου, ....
.......τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, διανεμήθηκε στους μαθητές της Α' λυκείου το βιβλίο «Πολιτική Παιδεία».
Υπογεγραμμένο και αυτό από τον κ. Θεριανό και τον Παύλο Φ. Μάραντο, περιλαμβάνει  απόσπασμα από την «Πολιτική Οικονομία» του Γιάνη Βαρουφάκη και συγκεκριμένα στο 4ο κεφάλαιο. Η συγγραφή των δύο βιβλίων για τους μαθητές του λυκείου έγινε κατόπιν σχετικής προκήρυξης στις 18 Απριλίου του 2014, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και παραδόθηκαν στα μέσα Ιουλίου, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Πριν φτάσουν στα χέρια των μαθητών σε μορφή βιβλίων, τα κείμενα υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π). Χαρακτηριστικά, ο κ. Κώστας Θεριανός τονίζει ότι «την περίοδο της συγγραφής των βιβλίων σαφώς και δεν γνώριζα την πορεία και την μετέπειτα εξέλιξη που θα είχε ο κ. Βαρουφάκης. Τον ήξερα μόνο ως διακεκριμένο οικονομολόγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: