Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.
Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

ΠΑΠΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΛΟΚΑΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Από το φωτογραφικό αρχείο του Αντρέα Χατζηπολάκη. Χρυσοσκαλίτισσα αρχές του 1950. Διακρίνεται ο γέροντας Γρηγόριος Πλοκαμάκης ηγούμενος; της μονής, μαζί με την μοναχή Θεοκλήτη και την Αριστέα Πλοκαμάκη. Ο μικρός ίσως είναι ο Ζαχαρίας Κολοκοτρώνης!!!
 
Τις φωτογραφίες πιστεύεται ότι την πήρε ο Καζανζάκης μιας και αυτός ο δήθεν -άθεος- είχε μια καλή σχέση με το μοναστήρι, αλλά και τον παπά Γρηγόρη. Λίγο πριν πεθάνει πέρασε ένα καλοκαίρι εδώ κοντά στον γέροντα Γρηγόριο υπάρχει μαρτυρία γι αυτό. Επίσης γι' αυτόν γίνεται αναφορά στο καλύτερο βιβλίο του Καζανζάκη .."Αναφορά στο Γρέκο" για τον παπά Γρηγόρη!!