Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Μέρος ΙΙ
Η. 
Ηράκλειο: Θου κύριε φυλακή τω στόματι μου, αλλά εντάξει, με έναν τέως ευρωβουλευτή πρώην δήμαρχο, και με έναν τέως ευρωβουλευτή, πρώην δήμαρχο επίσης τούτη η πόλη έχει ανθρώπους, που όταν τους εύχεσαι και εις ανώτερα μπορεί και να πραγματοποιηθούν, ιδίως όταν γίνουν δήμαρχοι! Κατά τ’ άλλα η πόλη είναι πρόκληση για σύγκριση, με την καλή, αλλά και με την φαρμακερή αποτελεσματικότητα της σύγκρισης. Δρόμοι υπόδειγματικοί, εξαίρετης οδόστρωσης, οδοσήμανση κατατοπιστική, χωρίς αυθαίρετη δόμηση, χωρίς μπαζώσεις ρεμάτων και ανοικοδομήσεις κτιρίων ...φτου, φτου μην την ματιάξουμε, σκόρδα! Μετά από τόσο πετυχημένο δημαρχιλίκι είναι δυνατόν να μην πας να τους δώσεις τα φώτα σου και στην Ευρώπη; Πόλη που θα έχει casino, για να κλείσουν οι case (ιταλιστί σπίτια) με το κάζο που θα πάθουν οι παθιάρηδες της τσόχας  και της ρουλέτας. Πόλη που της χρειάζονται οι 12 άθλοι του Ηρακλή για να στρώσει: εννοείται οι ίδιοι άθλοι. 
Ηλίας: Χειρουργός, φίλος, ρόκερ, μουρλός, γκριζάρισε και ακόμη να παντρευτεί. Ζει στο Ηράκλειο (βλ. λέξη) πολλά χρόνια. Μα τί κάνουν οι Κρήσσες και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τυλίξουν έναν καλοπροαίρετο θεσσαλονικιό;
Θ. 
Θερμοκήπιο,το: μορφές πάλης στο σύγχρονο καπιταλισμό. Εκεί που όλα έδειχναν ότι ο τριτογενής τομέας θα έπαιρνε φαλάγγι τους εργασιομανείς (γκαχ! γκουχ!) κρητικούς ορισμένοι επιμένουν ρομαντικά στον προσοδοφόρο ......
...κατά τα λοιπά πρωτογενή τομέα. Το θερμοκήπιο εξασφαλίζει συνεχή σοδειά, αλλά μας κάνει ενίοτε να αναζητούμε το κηπουλάκι του πάππου μας στους Ποτάμους, που ο καημένος δεν έβαζε λιπάσματα, παρά μόνο αγαπητική φροντίδα, και πιστέψτε το: πολλές φορές τον έβλεπα να τα χαϊδεύει τα σπαρτά του και να τα μιλάει. Στο θερμοκήπιο φαίνεται πως το λίπασμα κουφαίνει τις καλλιέργειες γι’ αυτό ίσως δεν μιλάνε στα κηπευτικά τους οι καλλιεργητές, αλλά η κώφωση των κηπευτικών είναι η τελευταία παρενέργεια που θα μας τρόμαζε! 
Θοδωρού, τα: Νησιά με κρι-κρι επί του εδάφους τους, εκεί προς την Αγια- Μαρίνα. Η καλοκαιρινή εικόνα, διότι το χειμώνα χαίρεσαι να περπατάς στην αμμουδιά, είναι η εξής: οικογενειοκρατούμενη ζώνη, σαμπρέλες και κουβαδάκια, παγωτά λιωμένα, εφηβικά φλερτ, και αδιατύπωτοι πόθοι μεταξύ συλλουομένων γονέων - όχι απαραιτήτως συζύγων μεταξύ τους. Αποχρών λόγος για να πάτε  να κολυμπήσετε εκεί: κολυμπάει η Χριστίνα, αλλά μόνον τα καλοκαίρια!
Ι. 
Ιεράπετρα. Η νύμφη του Λιβυκού, με τις γεραπετρίτισες νύμφες και σειρήνες. Επόπτης και προστάτης της πόλης το φρούριο Καλέ. Ο πολύτροπος δήμαρχος της έχει νοικιάσει σε ιδιώτη το φρούριο: καλό, έ; Τόσο πολύ φοβόταν αυτός να μένει στο σπίτι του; Θα μου πείτε, όταν η πόλη διαθέτει ένα υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα σε ευρωπαϊκή  κλίμακα, διατί να μην το δείχνει κιόλας; 
Ισόρροπη Ανάπτυξη: Zητούμενον μα όχι και κρατούμενον από τους κατά καιρούς κρατούντες εν τη Περιφερεία και Νομαρχιακή Αυτοδιοικήσει της Μεγαλονήσου.
Κ. 
Κissαμος: Και Καστέλλι Κissάμου. Εκεί έρχεται από τα Κύθηρα το καράβι. Κι από κει φεύγει. Αν βρίσκεστε στην Κρήτη, κι αν νιώθετε πως χάσατε το δρόμο για τα Κύθηρα από κει θα τον βρείτε. Εδώ βρίσκεται η Μαρία, αλλά κιότεψα εγώ τότε. Η στιγμή του σ’ αγαπώ κωδικοποιήθηκε στις 5 παρά 10. (στη Μονή Χρυσοπηγής, βλ. λέξη). 
Κολυμπάρι: Πριν από τον Κissαμο. Παραλία με βότσαλα. Κάτι που εκμεταλλευόταν ο διευθυντής της ΟΑΚ Αλέξανδρος Παπαδερός ως εξής:έβαζε τους καλεσμένους του να κουβαλήσουν από μια πέτρα στην περιοχή όπου ανεγειρόταν ένα ευρωμεσογειακό κέντρο. Τους το έρριχνε στην πλάκα, αλλά για πάτε να δείτε ένα κτίριο που σήκωσε! 
Κουζουλός: ...and then again who is the fool? the Κing or the fool himself? από το Κing Lear  του Shakespeare. 
Καθαρό: οροπέδιο (βλ. λέξη)
πηγή Στιγμές

Δεν υπάρχουν σχόλια: