Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η ΜΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΤΗ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ
Η κατασκευή του δυναμίτη είναι σχετικά απλή. Μέσα σε πλαστικά δοχεία τοποθετείται ένα μείγμα εκρηκτικών υλών, που αποτελείται από νιτρική αμμωνία και βενζίνη. Στο καπάκι του δοχείου, οι παράνομοι αλιείς τοποθετούν βραδύκαυστο φιτίλι ή ένα καψούλι. Αρχικά τα σκάφη των «μαφιόζων» προσεγγίζουν εκλεκτούς ψαρότοπους και με σύγχρονα βυθόμετρα ερευνούν εξονυχιστικά τον βυθό, ώστε να υπολογίσουν την ποσότητα της ψαριάς που θα ανατινάξουν. Επειτα, οι ασυνείδητοι αλιείς ρίχνουν στη θάλασσα δολώματα και διάφορες τροφές, προκειμένου να προσεγγίσουν τα ψάρια. Οταν τα ψάρια πλησιάσουν αρκετά για να φάνε, ελέγχουν εκ νέου την περιοχή και αφού σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο σκάφος, πετούν τον δυναμίτη. Η έκρηξη είναι τόσο ισχυρή που σκοτώνει τα πάντα σε ακτίνα 200 μέτρων και μέχρι και 50 μέτρων βάθος, αναλόγως την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που θα τοποθετηθεί στο δοχείο. 
Θάνατος στο οικοσύστημα 
«Μαζί με τα μεγάλα ψάρια που ανατινάσσουν οι δυναμίτες, δολοφονείται ο γόνος, καθώς επίσης και το φυτοπλαγκτόν, η βάση της τροφικής αλυσίδας. Επιπλέον, καταστρέφονται τα κοράλλια, τα δάση της Ποσειδωνίας και ό,τι άλλο βρίσκεται στον βυθό. Η ανάκαμψη του οικοσυστήματος είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Οπου πέσει δυναμίτης, χρειάζεται τουλάχιστον ένας αιώνας για να ανακάμψει η περιοχή που ανατινάσσεται», εξηγεί ο Θ. Τσιμπίδης. 
Διαμαρτύρονται και οι ψαράδες
Η Ενωση Παράκτιας Αλιείας των Κυκλάδων καταδικάζει ανοιχτά αυτούς τους δολοφονικούς τρόπους ψαρέματος και διαμαρτύρεται στη Real planet, καθώς η παράνομη αλιεία με δυναμίτη τούς διαλύει οικονομικά και τους ωθεί γρηγορότερα στον αφανισμό. «Εχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις εκρήξεις στις νότιες Κυκλάδες. Εκτός από τα υπόλοιπα παράνομα αλιευτικά εργαλεία, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους “μαφιόζους” μπουρλοτιέρηδες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Εχουν βαλθεί να καταστρέψουν το θαλάσσιο οικοσύστημα με κάθε τρόπο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αμφιβάλω αν οι επόμενες γενιές θα βρουν ψάρια στο Αιγαίο», τονίζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης Δημήτρης Ζάννες.
συνεχίζεται  

Δεν υπάρχουν σχόλια: