Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ.


Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα) και την Περιφέρεια Κρήτης υπάρχουν αδιάθετες πιστώσεις του ΕΣΠΑ, που προορίζονται για τις οχυρώσεις και την παλιά πόλη των Χανίων. Δεν υπάρχουν όμως μελέτες, ώστε να θεωρούνται τα έργα ώριμα και εντάξιμα στο ΕΣΠΑ. Βλέποντας την αδυναμία αυτή το ΥΠ.ΠΟ.Τ (Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων/ Γραφείο Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης), προχώρησε στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ύψους 84.000 Ευρώ για τη σύνταξη 10-12 μελετών, πραγματικού κόστους 1.200.000 ευρώ περίπου. Οι μελέτες είναι εντελώς ανάλογες με αυτές, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με την ίδια διαδικασία και έφεραν πιστώσεις με τα έργα που μελετήθηκαν και ήδη εκτελούνται με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας, δίνοντας δουλεία σε περίπου 30 νέους επιστήμονες(οι περισσότεροι τεχνικοί κάθε ειδικότητας), συντηρητές, εργατοτεχνίτες, σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας. 
Οι μελέτες και τα έργα που θα προκύψουν από την όλη διαδικασία, πέραν της προφανούς ωφέλειας στην ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα και την ποιότητα ζωής της πόλης των Χανιών, θα απασχολήσουν πολλαπλάσιους εργαζόμενους για ένα μεγάλο διάστημα και θα συμβάλουν στην απορρόφηση υπέρ του τόπου (χαμένων) πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ θα απασχολήσουν και αρκετό άνεργο κόσμο.
Μετά από όλα αυτά δεν μπορώ ομολογουμένως να κατανοήσω τη στάση κάποιων φορέων και του συνόλου της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβάλλοντας καθαρά τυπικά και συντεχνιακά επιχειρήματα, διαφωνούν με τη διαδικασία. Πέραν του ότι τόσα χρήματα για την προκήρυξη των μελετών, δεν υπάρχουν, ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, άρα τα έργα δεν θα γίνουν, ενώ τα παράλληλα έργα ανάδειξης των οχυρώσεων είναι σε ραγδαία εξέλιξη.
Αξίζει τον κόπο; Εσείς τι λέτε;
Κύριε Μιχάλη καμιά τέτοια μελέτη για το κάστρο του Καστελλιού...ή για την Γραμβούσα δεν υπάρχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: