Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΨΗ.....


Η Γερμανία έψαχνε για Πρόεδρο, αλλά η Ελλάδα ΔΕΝ ψάχνει ούτε για υπουργό Πολιτισμού!
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Τι σου είναι οι συμπτώσεις. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες η Γερμανία έψαχνε να βρει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο εκλεκτός της κ. Μέρκελ, κ. Βουλφ υποχρεώθηκε τελικά σε παραίτηση, όταν η εισαγγελία ζήτησε άρση της ασυλίας του, προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο εξασφάλισης ευνοϊκού δανείου από φίλο του επιχειρηματία για αγορά κατοικίας, τον καιρό που ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.
Ακριβώς από την περασμένη Παρασκευή, μετά την πρωτοφανή ληστεία στο Μουσείο της Ολυμπίας, η Ελλάδα ΔΕΝ ψάχνει για υπουργό Πολιτισμού, καθώς .......
......η (στο μιλητό) παραίτηση του κ. Γερουλάνου δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα, όπως μας είπαν, έδωσε εντολή στον κ. Γερουλάνο να σπεύσει στην Ολυμπία για… να πληροφορηθεί τι συνέβη!
Επίσης, η Ελλάδα ΔΕΝ ψάχνει, ούτε για υπουργό Δημόσιας Τάξης μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές της Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου.
Επίσης, η Ελλάδα ΔΕΝ ψάχνει για υπουργό Παιδείας, αν και στα σχολεία τα παιδιά κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες, οι οποίες μάλιστα κόστισαν 2 εκ ευρώ!
Κανέναν υπουργό δεν ψάχνει να βρει η Ελλάδα, διότι τους διαθέτει όλους. Αν έχασε κάνα δυο, αυτό ήταν επειδή δεν επέδειξαν κομματική πειθαρχία.
Μπορεί η (ηλίθια) Γερμανία να έμεινε τρεις μέρες χωρίς πρόεδρο, η (πανέξυπνη) Ελλάδα, όμως, δεν έχει τέτοια προβλήματα. Διότι διαθέτει τους ικανότερους και τους εξυπνότερους.
Τι ψάχνει η Ελλάδα;
Το μόνο που ψάχνει η Ελλάδα κάθε φορά είναι τα κλεμμένα (της Εθνικής Πινακοθήκης και της Ολυμπίας), τα ατύπωτα (σχολικά βιβλία), τα ιστορικά της κτίρια και τα φανάρια, τις επενδύσεις, τα fast track, το πρόγραμμα Ήλιος (νάτο και το νομοσχέδιο, άλλωστε), τους μισθούς, τις συντάξεις, αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, διαπραγματευτές του PSI.
Επίσης, η Ελλάδα ψάχνει τους αρχαιοφύλακες, το μουσείο του Ηρακλείου Κρήτης (που κάποτε ήταν δεύτερο σε επισκεψιμότητα και τώρα αυτή βρίσκεται στο 5%, διότι βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο μη λειτουργίας του), τους επισκέπτες του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας (που καταλαμβάνουν μόλις το 5% της συνολικής επισκεψιμότητας στα μουσεία της χώρας), τους επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού (μόλις το 6% της συνολικής επισκεψιμότητας), τους μισθούς των αρχαιοφυλάκων για τα σαββατοκύριακα, τις εισπράξεις από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο (στο επτάμηνο του 2011 είχαμε μείωση7,6% στους επισκέπτες των μουσείων, καθώς και μείωση 6,8% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010).
Ψάχνουμε επίσης να βρούμε ποια μουσεία και ποιοι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης.
Αν τύχει και γίνει καμιά ερώτηση στη Βουλή, τότε μαθαίνουμε, όπως συνέβη στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, πως εκτός λειτουργίας βρίσκονται μερικές δεκάδες.
Επίσης, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, σταθερά κάθε Μάιο ψάχνουν να βρουν πότε αρχίζει το θερινό ωράριο λειτουργίας και η αστυνομία ψάχνει τα κλεμμένα εκθέματα.
Αλλά τον υπουργό, αυτόν όχι δεν τον ψάχνουμε. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας λόγος. Στο κάτω-κάτω, υπήρξε ο άνθρωπος που έστησε την προεκλογική καμπάνια (ψεύδους) του κ. Παπανδρέου – στα μουσεία θα κώλωνε;
Είναι ειδικός ο άνθρωπος στη δημιουργία εικονικών πραγματικοτήτων.
«Δείγμα δουλειάς» Γερουλάνου
«Δείγμα δουλειάς» μας έδειξε και στις 28 του περασμένου Νοεμβρίου με μια μεγαλοπρεπή συνέντευξη Τύπου, στην οποία, λέει, παρουσίασε «τα πρώτα αποτελέσματα του Προγράμματος Αναβάθμισης Υπηρεσιών σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία».
Τα «αποτελέσματα» της… αναβάθμισης υπηρεσιών (έλεος, έλεος!) θα τα βλέπαμε λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν είχε τότε εμποδίσει τον κ. Γερουλάνο να δηλώσει πομπωδώς:
«Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στα μνημεία μας. Πιστέψαμε ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα ακόμα και μέσα στην κρίση. Θα έλεγα ιδίως μέσα στην κρίση. Διότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε σε κάθε τι που μπορεί να αναβαθμίσει την ζωή μας».
Όπως μας ενημέρωσε (στα τέλη Νοεμβρίου του 2011, για να μην ξεχνιόμαστε), το πρόγραμμα Αναβάθμισης Υπηρεσιών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων σχεδιάστηκε το 2010 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι 3ετούς διάρκειας και αφορά την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, αρχής γενομένης από τους σημαντικότερους χώρους και τους χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες: Βασικές, επιθυμητές και εξειδικευμένες. Αντίστοιχα οι χώροι χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τις υπηρεσίες που έχριζαν αναβάθμισης.
Μας ενημέρωσε επίσης ο κ. Γερουλάνος πως «εκτός από όλα αυτά, υπάρχουν και παράλληλα προγράμματα που έτρεξαν τα οποία πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικά. Δημιουργήσαμε θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και αναγνώριση Μουσείων, αναβαθμίσαμε και τον τρόπο με τον οποίο επιστήμονες και τα ΜΜΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν υλικό από τους χώρους αυτούς και επίσης, δουλεύουμε ώστε να εντάξουμε όσα περισσότερα μνημεία γίνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco (World Heritage List)».
Και ιδού ο κατάλογος των «αποτελεσμάτων» με το κλείσιμο του πρώτου χρόνου του «προγράμματος»:
33 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α2 (ήταν 18), 102 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α3 (ήταν 42), 43 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α4 (ήταν 118).
Κι’ ακόμη: 169 φυλλάδια (με ενιαία ταυτότητα), 120 δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες σε 17 χώρους, 6 δίγλωσσες ενημερωτικές λεζάντες σε 6 μουσεία, νέοι χώροι αφής ή οπτικές διαδρομές σε 4 μουσεία, 340 ενημερωτικά δίγλωσσα φυλλάδια σε γραφή Braille, 36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, 33 πωλητήρια σε επαναλειτουργία, αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών σε 28 χώρους, επισκευές ή δημιουργία χώρων υγιεινής (και για ΑΜΕΑ) σε 10 χώρους, νέα φυλάκια (αλίμονο), εκδοτήρια, πωλητήρια, σε 9 χώρους, μεγάλες (αλίμονο, αλίμονο) επεμβάσεις σε έξι αρχαιολογικούς χώρους.
Φυσικά, ο κ. Γερουλάνος είχε σχέδια και για το μέλλον (δηλαδή για το 2012):
«Πρέπει η δουλειά να συνεχιστεί, και την επόμενη χρονιά θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ώστε αυτά να αναβαθμιστούν και να ανέλθουν στην Α1 κατηγορία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν. Συνεχίζεται η ποιοτική αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται και από εκεί προέκυψε η ανάγκη να αποκτήσουν τα μουσεία και τα μνημεία της Ελλάδας μια ενιαία ταυτότητα».
Οπότε και προκήρυξε… ανοιχτό διαγωνισμό ιδεών για το λογότυπο «Μνημεία και μουσεία της Ελλάδας» και τις εφαρμογές που αυτό μπορεί να έχει, με προθεσμία υποβολής προτάσεων στις 12 Ιανουαρίου 2012, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονταν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012. Εκεί γύρω έκλεψαν την Ολυμπία – ε, βέβαια, με τόσες ανέσεις και αναβαθμίσεις, μπόρεσαν οι άνθρωποι να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους!
Οι «φίλοι» των «φίλων»
Και για να μην το ξεχάσω, ο κ. Γερουλάνος μας είχε ενημερώσει πως το περίφημο πρόγραμμά του είχε για χορηγό τον ΟΠΑΠ.
Ναι, ναι, τον ΟΠΑΠ που έδωσε μάχη για να τον κρατήσει κατάδικό του σε όλους τους (μεταμεσονύκτιους) ανασχηματισμούς και όπου διόρισε τους φίλους του, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έδωσαν τους λογαριασμούς του Οργανισμού σε δικούς τους φίλους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, «δικοί τους φίλοι» κατόρθωσαν να φαλιρίσουν τις διαφημιστικές τους εταιρίες, αφού (με τη σειρά τους κι’ αυτοί) προηγουμένως τροφοδότησαν με άφθονο χρήμα (του ΟΠΑΠ) τους δικούς τους φίλους.
(Αυτή είναι σίγουρα μια ακόμη υπόθεση με την οποία μπορεί άνετα να ασχοληθεί ο οικονομικός εισαγγελέας).
Φυσικά, δεν πέρασε από κανενός το μυαλό να χρηματοδοτήσει ο ΟΠΑΠ την ενίσχυση της φύλαξης των μουσείων.
Αλλά από φυλλάδια και ενημερωτικές πινακίδες άλλο τίποτε. Προφανώς θα πάνε στην πυρά αν κλαπούν όλα τα αρχαία, εκτός κι’ αν αποφασίσουμε να τα δείχνουμε στους τουρίστες σε… φωτοτυπίες – οπότε ας συμβουλευτεί ο κ. Γερουλάνος την κ. Διαμαντοπούλου!
Επίσης προφανώς, ο κ. Γερουλάνος δεν πήρε ως προίκα το υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΑΠ – αμετακίνητος, ο κόσμος να χαλάσει – μόνο και μόνο επειδή είναι δισέγγονος του Μουσείου Μπενάκη.
Ούτε επειδή είναι επίσης δισέγγονος του γιατρού του βασιλιά Κωνσταντίνου Μαρίνου Γερουλάνου, ο οποίος κουράριζε και χειρουργούσε τον Κωνσταντίνο μέχρι την ώρα που εξαπολύθηκε (βαριά άρρωστος, όπως καταγράφεται στο άρτι κυκλοφορήσαν βιβλίο της σημαντικής δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου «Κωνσταντίνος - Πάολα), στη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή.
Ο άνθρωπος (ο κ. Γερουλάνος) ήταν ο «μαέστρος» της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου προσωπικώς, σύμφωνα με κάποιες αγιογραφίες του μετά «προχωρημένων» φωτογραφίσεων.
Όπως μας είπε μάλιστα (ντύνοντας με λόγια τις αγιογραφίες του) «η επιτυχία του προεκλογικού σποτ του ΠΑΣΟΚ έγκειται στο ότι ο Παπανδρέου υποστήριξε το «πνεύμα» των γυρισμάτων»! Τι μας λέτε, καλέ;
Επίσης ψάχνουμε και την (αναμορφωμένη) Ηλεία
Να μην παραλείψω να υπενθυμίσω πως ο κ. Γερουλάνος συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε υπουργών που συνόδεψαν (μαζί με τον Αθεμπίγιο, για να μην ξεχνιόμαστε) τον κ. Παπανδρέου σ’ εκείνη προπαγανδιστική εκδρομή με πούλμαν στην Ηλεία, αμέσως μετά τη νίκη (του σοσιαλισμού βεβαίως, βεβαίως), τον Οκτώβριο του 2009.
Ήταν τότε που σερβιρίστηκε το παραμύθι της ανασυγκρότησης της Ηλείας, η αφήγηση του οποίου είχε ως εξής:
«Συνιστάται Διυπουργική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού (ανάθεμα κι’ αν συνήλθε ποτέ).
Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την μορφή ανώνυμης εταιρίας με επωνυμία «Οργανισμός Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών» (ΟΑΑΠΠ) με διάρκεια λειτουργίας 8 έτη για τον συντονισμό και την υποστήριξη του σχεδίου ανασυγκρότησης. Στον ΟΑΑΠΠ εντάσσεται το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
Διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ε μηνιαίως για κάθε αγροτική οικογένεια των πυρόπληκτων περιοχών ως το τέλος του 2012. Ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς η εγγύηση του εισοδήματος επεκτείνεται ως το τέλος του έτους 2014.
Κάλυψη από το κράτος του κόστους των ζωοτροφών.
Ίδρυση πρότυπης Αγροτικής Σχολής στα όρια του Νομού Ηλείας και χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους ειδικών προγραμμάτων τύπου Λήντερ και ΟΠΑΑΧ.
Πλήρης ανάληψη από το κράτος του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των πυρόπληκτων κατοικιών, των διατηρητέων και των παραδοσιακών κτιρίων. (Τα μόνα που παραδόθηκαν είναι τα δύο χωριά που έχτισαν το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη και η Κύπρος).
Προσδιορίζονται ως πέντε πυρόπληκτοι παραδοσιακοί οικισμοί στους οποίους θα εφαρμοστεί ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα αναδημιουργίας με έμφαση στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τη χρήση βιοκλιματικών προτύπων και την εισαγωγή καινοτόμων μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναλαμβάνεται από το κράτος το κόστος επισκευής και αποκατάστασης επαγγελματικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
Καθιερώνονται αυξημένα επενδυτικά κίνητρα στις πυρόπληκτες περιοχές και ειδικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων και παρέχεται δωρεάν χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων για μια πενταετία προς όλες τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.
Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις πυρόπληκτες περιοχές, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κατάρτιση των δασικών χαρτών.
Καταγράφονται οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, χρηματοδοτείται η αποκατάστασή τους και εκπονούνται μελέτες και προγράμματα για την αξιοποίησή τους (προς το παρόν η μόνη «αξιοποίηση» γίνεται από τους ληστές)!
Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή «Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης».
Δημιουργείται μουσειακό και θεματικό πάρκο με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ιδρύεται «Διεθνές Πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο» με σκοπό να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, για την εκπαίδευση στους τομείς του αθλητισμού και του ολυμπισμού.
Ιδρύεται Κέντρο Ειρήνης και Εκεχειρίας. Για τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και την παρακράτηση πόρων που δίνονται στα κόμματα και τα υπουργεία για διαφημιστικούς σκοπούς». (Έλεος, έλεος!)
Κλείνω με όσα υποσχέθηκε ο κ. Γερουλάνος σε συνέντευξή του στο «Έθνος», στις 26 Οκτωβρίου 2009:
Όπως είπε, πρώτη του προτεραιότητα ήταν η διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις. Επίσης, ανήγγειλε την δημιουργία μητρώων επιχορηγούμενων φορέων και οργανισμών, κριτήρια χρηματοδότησης και άμισθες εισηγητικές επιτροπές που θα αξιολογούν αν τα χρήματα των πολιτών πιάνουν τόπο.
Όσον αφορά στα κριτήρια πρόσληψης στελεχών, αυτά τα προσδιόρισε ως εξής: «Τιμιότητα, αποτελεσματικότητα, πολιτικό αισθητήριο, συμφωνία στις αρχές, τις αξίες, τις πολιτικές μας».
Και βέβαια, μας ξεκαθάρισε: «Θα κριθώ από το αποτέλεσμα».
Μόνο που δεν το βλέπουμε. Και κυρίως, δεν το βλέπει ο πρωθυπουργός…
Υ.Γ1 Και μια και μιλήσαμε για τον θεράποντα ιατρό του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, ενημερώνω τους κυνηγούς συναρπαστικών αναγνωσμάτων, πως το νέο, εξαιρετικά αποκαλυπτικό για μια από τις πιο δραματικές περιόδους της Ιστορίας μας, βιβλίο της γνωστής δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου «Κωνσταντίνος – Πάολα, 100 ερωτικές επιστολές», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Λιβάνη», παρουσιάζεται αύριο, Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Δεν υπάρχουν σχόλια: