Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο Αστερίων, γιος του Τεκτάμου και της Κρηθέας, ήταν o πρώτος βασιλιάς της Κρήτης, στον οποίο δόθηκε σαν σύζυγος η Ευρώπη από το Δία, όταν ο μεγάλος Θεός χόρτασε τον έρωτα της κόρης. Κατά την μυθολογία ο Αστερίων ήταν από τους καλύτερους τοξοβόλους, ονομαστός για την ευστοχία του όπως και ο Υμέναιος. Όταν έκλεψε ο Δίας την Ευρώπη και την έφερε στην Κρήτη, κάτω από το ιερό παλάτι της Γόρτυνας, την χαίρονταν για τρείς ημέρες συνεχώς. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Μίνωας και τα δύο αδέλφια του, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδών. Ο Δίας, μη θέλοντας να αφήσει μόνη της την ωραία Ευρώπη, που είχε στη μήτρα της τα τρία παιδιά του, την πάντρεψε με το βασιλιά της Κρήτης Αστερίων, η γενιά του οποίου κρατούσε από το Δευκαλίωνα. Ο Αστερίων δεν είχε δικά του παιδιά, ούτε και έκανε άλλα παιδιά με την Ευρώπη. Υιοθέτησε τα παιδιά του Δία, τα ανάθρεψε σαν δικά του και όταν πέθανε τους κληροδότησε το βασίλειό του.
Από το όνομα αυτού του Κρητικού βασιλιά πήραν και το δικό τους όνομα τα Αστερούσια Όρη, η οροσειρά της νότιας Κρήτης. Το ίδιο όνομα υπήρξε και επωνυμία του Δία «Αστρινός Ζεύς», δηλαδή ουράνιος.
Η μυθολογική παράδοση σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς Αστερίων ανέθρεψε τους γιούς του Δία, Μίνωα, Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα, θα πρέπει να αποδίδει στο γεγονός ότι η περιοχή των Αστερουσίων Ορέων και γενικότερα της νότιας Κρήτης, παρουσιάζει την πρώτη ανάπτυξη του Μινωικού κόσμου. Η περιοχή πρώτη κατοικείται από τους Μινωίτες και πρώτη θέτει τα θεμέλια του Μινωικού Πολιτισμού. Από εδώ, αφού ανατράφηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τον θετό πατέρα τους Αστερίων, οι δύο ονομαστοί βασιλιάδες Μίνωας και Ραδάμανθυς βασίλεψαν, ο ένας στην Κνωσσό και ο άλλος στη Φαιστό, οικοδομώντας έτσι τον πρώτο μεγάλο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η ιστορική αλήθεια που κρύβουν οι μύθοι είναι εμφανής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως από τα σπλάχνα του βουνού επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποθέσεις των αρχαιολόγων που σιγά-σιγά επαληθεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: