Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΑΛ - ΜΟΥΣΙΑΜΠΑΚ

Στη βόρειο-κεντρική Συρία, υπάρχει μια ελάχιστα γνωστή περιοχή που εκφράζει με ευφράδεια και με βάθος τη βυζαντινή εποχή, την εποχή όταν η χριστιανική αυτή αυτοκρατορία άκμασε γύρω από την ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη από εγκαταλελειμμένα ερείπια βυζαντινών πόλεων, χωριών, και μοναστικών οικισμών, και ονομάζεται, κάπως μυστηριωδώς, ως Νεκρές Πόλεις του Βορρά. Κανείς δεν ξέρει πόσες από αυτές τις τοποθεσίες υπάρχουν, αλλά οι εκτιμήσεις τις τοποθετούν να κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες σε περισσότερες από χίλιες. Αυτά τα ερείπια είναι από τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής που υπάρχουν σ΄όλόκληρο τον κόσμο.
Μία από τις πιο καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες στις Νεκρές Πόλεις είναι η εκκλησία Αλ-Μουσιάμπακ, η οποία βρίσκεται περίπου στο ενδιάμεσο του δρόμου μεταξύ του Χαλεπίου και του Αγίου Συμεών. Η εκκλησία χρονολογείται από τα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε για να παράσχει ένα πρώτο σταθμό κατά μήκος της διαδρομής προς το σημαντικό προσκύνημα του Αγίου Συμεών. Ως εκ τούτου, επιλέχτηκαν οι καλύτεροι τεχνίτες και αρχιτέκτονες για την κατασκευή της, όπως αποδεικνύεται από την αρχιτεκτονική του ναού. Η εκκλησία Αλ-Μουσιάμπακ έχει επεζήσει μέχρι τις μέρες μας εντυπωσιακά άθικτη: αν προστεθούν παράθυρα, πόρτες και στέγη, η εκκλησία θα είναι πλήρης.
Η εγκαταλελειμμένη εκκλησία Αλ-Μουσίαμπακ βρίσκεται 5 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Δαρέτ Αζζέ και μόλις 25 λεπτά με αυτοκίνητο από το Αλέππο, μόνο μια μικρή παράκαμψη 2 λεπτά από τον κεντρικό δρόμο. Επομένως, εξακολουθεί να αποτελεί ένα απαραίτητο σταθμό κατά μήκος της διαδρομής για τον Άγιο Συμεών.
http://noctoc-noctoc.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: