Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΑΚΡΙΒΟΥΤΣΙΚΟ ΤΟ ΑΤΙΜΟΥΛΙΚΟ

Στα  13 - 14 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το κόστος του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του κόλπου της Κισάμου, που προβλέπει μια συνολική αναβάθμιση σε όλη την περιοχή. Αυτά και άλλα πολλά είπε ο κ. Σκουτέλης στους φορείς των δυο όμορων δήμων Κισάμου και Μηθύμνης στην ενημέρωση …. για την ανάπλαση του κόλπου της Κισάμου!
14 εκατομμύρια και μέσα στο πλαίσιο δράσης που προβλέπονται πολλά … όπως την:
Δημιουργία κέντρου ιστιοσανίδας στην περιοχή των Βιγλιών, κατασκευή χώρων αναψυχής στην περιοχή του λιμανιού, δημιουργία μαρίνας στο ανατολικό πλευρό του λιμανιού, δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου σε όλο το μήκος του έργου. Ακόμα έργα ανάπλασης του λιμενίσκου της “Λίμνης” με κατασκευή χώρου υποδοχής σκαφών, ενιαία πλακόστρωση κ.ά. Χώροι στάθμευσης, κτήριο ενοικίασης ποδηλάτων, δημιουργία χώρων αναψυχής στην περιοχή του ποταμού Καμαριανού, χώρος ενημέρωσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναψυκτήριο στην περιοχή του ποταμού Κακοπέρατου. Αθλητικό κέντρο με γήπεδα 5Χ5 και ιπποφόρβειο με χώρους σταυλισμού κοντά στο πυρηνελαιουργείο Γιαννούλη. Κέντρο ενοικίασης ποδηλάτων, χώρων αναψυχής και στάθμευσης στα Νοπήγια. Και άλλα πολλά!!!
Μπράβο μας και μπράβο τους, σαν παράδεισο τον ονειρεύονται τον κόλπο και έτσι πρέπει να είναι, βέβαια έχω μια μικρή απορία, αν όλα αυτά θα μπουν σε μελέτες που θα ωριμάσουν, ίσως ως το καλοκαίρι και θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ, γιατί δεν προχωρήσαμε την μελέτη Ρογκάν που προβλέπει 2-3 πράγματα απο αυτά που θέλουμε να κάνουμε; Ή βάζουμε ….ότι λέει η μελέτη Ρογκάν, στην γενικότερη μελέτη της ανάπλασης;
Γιατί άραγε δεν φτιάχνουμε το κλειστό γυμναστήριο ΜΑΣ, αλλά κάνουμε μελέτη για άλλο αθλητικό κέντρο, γιατί ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα για κέντρο ενοικίασης ποδηλάτων και δεν φτιάχνουμε κάμποσα πεζοδρόμια πρώτα μες στην πόλη. Γιατί και γιατί…….. και μην μου πείτε ότι η συνεργασία κάνει τα πράγματα ευκολότερα …… γιατί τότε θέλουμε κρέμασμα αφού δεν προχωρήσαμε τόσα χρόνια στην οικιοθελή συνένωση μας;
Άκουσα βέβαια και το καλύτερο από τον κ. Σκουτέλη… «όλες οι δράσεις έχουν να κάνουν όχι μόνο με τα Νοπήγια και το Καστέλλι αλλά με ολόκληρη τη Δυτική Κρήτη για τον λόγο ότι το τουριστικό προϊόν που θα δημιουργηθεί από τη σύζευξη των δύο αυτών χερσονήσων (Σπάθας - Γραμπούσας) θα είναι εφάμιλλο του φαραγγιού της Σαμαριάς, εννοώ δηλαδή ότι υπάρχουν οι ελπίδες να δημιουργήσουν έναν δεύτερο πόλο έλξης τόσο σημαντικό όσο και του φαραγγιού».
Βέβαια ξέχασε ότι το ακρωτήριο της Σπάθας δεν ανήκει σε μας, οπότε μας δημιουργεί άλλα προβλήματα η ένωση των ακρωτηρίων! Εκτός βέβαια αν το ακρωτήρι και γενικότερα ο δήμος Κολυμβαρίου γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του νέου μας ΔημοΚαλλικράτη. Λέτε;
Ούτε όμως η Χερσόνησος της Γραμβούσας είναι στην ανάπλαση, ούτε καν η Καλυβιανή ..ένα τουριστικό χωριό και πύλη εισόδου της δικιάς μας Νατούρας… αλλά ξέχασα αυτό είναι άλλη μελέτη….
Όμως, σίγουρα κάνοντας την ανάπλαση του κόλπου …. θα είναι καλύτερα τα πράγματα έξω από την πόλη, εκεί που θέλουν κάποιοι να οδηγήσουν την κατάσταση! Έτσι δεν θα έχουμε ή καλύτερα δεν θα βλέπουν (όσοι ζουν εκεί) αυτήν την τραγική εικόνα που αντικρίζουμε εμείς καθημερινά. Θα έχουνε πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους ως τα Νοπήγεια και δεν θα σκοντάφτουνε στα τελάρα και στα αυτοσχέδια κιόσκια των μαγαζιών όπως εμείς, θα έχουνε ναυταθλητικά κέντρα όταν στην πόλη δεν υπάρχει ούτε μια έξοδος σωστή προς την Θάλασσα. Θα φτιάξουν ιπποφορβεία σικ, όταν εμείς τα γαϊδούρια δεν μπορούμε να παρκάρουμε σωστά. Θα φτιάξουνε μαρίνες όταν ένα πλοίο που είχαμε -δεν έχουμε, το έχουμε …..χάσει 2-3 φορές σε πλήρη άπνοια!
Το στοίχημα βέβαια είναι αν ποτέ θα δούμε ολοκληρωμένα όλα αυτά τα υπέροχα και με πολύ φαντασία έργα;  Χμ αμφιβάλλω και οι περισσότεροι ξέρουμε γιατί; Γιατί ότι έχουμε κάνει ως τώρα είναι μισερό, ατελείωτο και άχρηστο, παραδείγματα θέλετε πάρτε:
Λιμάνι …σαν νεκροταφείο, κλειστό γυμναστήριο … παλιοσίδερα, Θεοχαράκειο … η ντροπή της πόλης, ναυταθλητικό κέντρο Μαύρου Μόλους …γνήσιο γκέτο, περιφερειακός …… το όνειρο μερικών που έχουν οικόπεδα πάνω από την Κουνουπίτσα, βιολογικός …πρόβλημα σκ@τού και πόσα ακόμα θα ξεχνάω.
Χάσαμε τον μπούσουλα, χάσαμε και το μέτρο… μάθαμε να ελπίζουμε και να ζούμε με το όνειρο, όταν και όπως μας το σερβίρουν… έλα σου όμως που μας αρέσει !! Βέβαια το πρόβλημα μας είναι ότι πάντα ξυπνάμε την ακατάλληλη ώρα και πάει χαμένο και το όνειρο αλλά και η ώρα που….. ονειρευόμαστε!
Φυσικά για να μην θεωρηθώ και μηδενιστής, δεν με ενδιαφέρει αν αυτή η μελέτη ήταν, είναι του διπλανού δήμου- που καλά κάνει να θέλει την αξιοποίηση της παραλίας του - αλλά με πονάει το δικό μας …. χάλι!

Υ.Σ Γιατί βουίζουν τα αυτιά μου με τα ….. Θαθαθαθαθαθαθα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: