Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

O ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Νίκος Καζαντζάκης αναδείχτηκε τελικά ο κορυφαίος Κρητικός όλων τον εποχών σύμφωνα με ψηφοφορία της εφημερίδας «Πατρίς». Να θυμίσω ότι η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει στις 20 Μάιου και τελείωσε στις 31 Οκτωβρίου και μετείχαν σε αυτήν περίπου 7000 χιλιάδες άτομα.
Αναλυτικά οι πρώτοι 10 κορυφαίοι Κρητικοί είναι:
1. Νίκος Καζαντζάκης στοχαστής, μυθιστοριογράφος, στοχαστής, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας λογοτέχνης. 1951
2. Ελευθέριος Βενιζέλος, Ο πρωθυπουργός της μεγάλης Ελλάδας. (Από την Τουρκοκρατία στην αυτονομία) 1805
3. Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο κορυφαίος ζωγράφος. (Ενετοκρατία) 1547
4. Νίκος Ξυλούρης, λυράρης και τραγουδιστής, επονομαζόμενος και «αηδόνι της Κρήτης». (Σύγχρονη εποχή) 1490
5. Οδυσσέας Ελύτης, κορυφαίος ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ. (Σύγχρονη εποχή) 1354
6. Βιτσέντζος Κορνάρος, ποιητής του περίφημου έργου «Ερωτόκριτος». (Ενετοκρατία) 1285
7. Μάνος Χατζηδάκις, διάσημος μουσικοσυνθέτης. (Σύγχρονη εποχή) 867
8. Μάνος Κατράκης, από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς. (Σύγχρονη εποχή) 829
9. Μίνως. (Αρχαίοι χρόνοι) 775
10. Μιχαήλ Κόρακας, ο μεγάλος επαναστάτης των αγώνων από το 1821 μέχρι το 1878. (Ο 19ος αιώνας των επαναστάσεων) 649
Στην 18 θέση ο Κισσαμίτης Αλέξης Μινωτής, από τους κορυφαίους δραματικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες. (Σύγχρονη εποχή) 444

http://sofoscrete.blogspot.com/2009/11/o.html

7 σχόλια:

Ανωπολίτης είπε...

Αναμενόμενο αποτέλεσμα!

Αν μια χανιώτικη εφημερίδα κάνει κάτι παρόμοιο, πρώτος θα βγει ο Βενιζέλος.

HATZIKOS είπε...

ΣΩΣΤΟΣ Ο ΑΝΩΠΟΛΙΤΗΣ.ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΒΓΑΖΑΝΕ ΟΙ ΚΑΣΤΡΙΝΟΙ???????

SofosCrete είπε...

Ρε παιδιά απο τους 7000 χιλιάδες ψήφους οι 5250 ήταν μέσο διαδικτύου.Δεν σημαίνει οτι είναι όλοι απο το Ηράκλειο.
Άσε που σε μια τέτοια ψηφοφορία δεν νομίζω το κριτήριο είναι απο ποια περιοχή της Κρήτης είναι ο καθένας υποψήφιος..
Το απόσπασμα της Πατρίδας για τις συμμετοχές είναι:

"Τους κορυφαίους Κρήτες όλων των εποχών επέλεξαν σχεδόν 7.000, οι 5250 μέσω του ίντερνετ και οι υπόλοιποι με επιστολικές ψήφους. Όμως οι ψήφοι μέσω του διαδικτύου αντιστοιχούν σε ισάριθμους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς, όπως είναι γνωστό, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία επιτρεπόταν μόνο μία ψήφος μέσω κάθε Η/Υ και στους ελέγχους που έγιναν, τόσο στη διάρκεια της ψηφοφορίας, όσο και στον τελικό, μετά το τέλος της, αφαιρέθηκαν όσες επιπλέον δόθηκαν από κάθε χρήστη (μερικοί κατάφεραν να σπάσουν τους κωδικούς και να ψηφίσουν περισσότερες φορές, αλλά φυσικά οι επιπλέον ψήφοι ακυρώθηκαν).
Και οι επιστολικές ψήφοι είχαν την προϋπόθεση να είναι αυτοπρόσωπες, δηλαδή ο καθένας να ψηφίζει μόνο για τον εαυτό του και για κανένα άλλο. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ακυρώθηκαν όσοι επιχείρησαν να ψηφίσουν για λογαριασμό άλλων (π.χ. τυπωμένα ή γραμμένα πανομοιότυπα «ψηφοδέλτια» στα οποία φαινόταν να υπάρχει άλλο όνομα, αλλά χειρόγραφο με το ίδιο χέρι). Οι άκυρες ψήφοι, συνολικά, δεν ξεπέρασαν, πάντως, τις 500.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε τη συμμετοχή ιδιαίτερα ικανοποιητική. Σημειώνομε ότι εκτός από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος πολλές εκατοντάδες Κρητικών από ολόκληρο τον κόσμο, στη διαδικασία συμμετείχαν με επιστολικές ψήφους Κρήτες από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό."

Ανωπολίτης είπε...

Δε λέει τίποτα πως ήταν μέσω διαδικτύου. Οι επισκέπτες ήταν Ηρακλειώτες που την ξέρουνε την εφημερίδα και την διαβάζουνε online.

Μα να μη βάλετε μία ψήφο στο Δασκαλογιάννη που του έχετε και άγαλμα στο Ηράκλειο?

Αν γίνει αντίστοιχη ψηφοφορία σε χανιώτικη εφημερίδα (που θα ψηφίσουν Χανιώτες) θα βγουν Βενιζέλος -Δασκαλογιάννης πρώτοι και Μαριανος - Χάρχαλης με καλή σειρά!

Clandestino είπε...

Όντως είναι φανερό ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν τα πρόσωπα με τοπικιστικά κρητήρια. Όλοι τους πάντως αξίζουν την πρώτη θέση. Αναμφισβήτητα τεράστιες προσωπικότητες.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα λόγια σου Clandestino 1 Έτσι είναι όλοι είναι άξιοι και όλοι κάνουν για την πρώτη θέση!!

kostasv είπε...

Έλεος μπλιο με τις ψηφοφορίες και τους κορυφαίους!! Πως μπορεί να συγκριθεί ο Κορνάρος με το Βενιζέλο και τον Καζαντζάκη;;; Μήλα με πορτακάλια;; Πεπόνια με ποδήλατα;;; Κινητά τηλέφωνα με κατσαρόλες;;;

ε;;;