Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΟΠΛΑ

Με υπόμνημα προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή που έστειλε ο Δήμαρχος Ιναχωρίου κ.  Κωνσταντίνος Κουκουράκης ζητά να ξεκινήσει ο πρώτος ψεκασμός για το δάκο τουλάχιστον την 1η του μηνός Ιουνίου 2010 λόγω της έξαρσης του δακοπληθυσμού κατά την φετινή περίοδο δακοκτονίας και της  μεγάλης καρπόπτωσης από μη παρασιτικά αίτια.
Όπως αναφέρει ο κ. Κουκουράκης "κατά την ελαιοκομική περίοδο 2008-2009 δεν έγινε συγκομιδή σε μεγάλο αριθμό ελαιοδέντρων λόγω μικρής παραγωγής αλλά κυρίως λόγω χαμηλής τιμής ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να υπάρξει έξαρση του δακοπληθυσμού κατά την φετινή περίοδο δακοκτονίας.
Το ίδιο αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό πρόκειται να συμβεί κατά την φετινή περίοδο ελαιοσυλλογής αλλά και την περίοδο δακοκτονίας του 2010".
"Φέτος λόγω μεγάλης καρπόπτωσης από μη παρασιτικά αίτια (ανεμοθύελλες - και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας) αλλά και από δακοπροσβολή και την παγίωση της χαμηλής τιμής ελαιολάδου προβλέπεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής δεν θα μαζευτεί με αποτέλεσμα μεγαλύτερους πληθυσμούς δάκου την άνοιξη του 2010.
Ασχετα με τη γονιμότητατου δακοπληθυσμού την περίοδο της άνοιξης και το πήξιμο του πυρήνα σε αυτό το στάδιο ζητούμε να ξεκινήσει πρώτος ψεκασμός για το δάκο τουλάχιστον την 1η του μηνός Ιουνίου 2010 με στόχο την κατ' αρχήν μείωση του υπερβολικά μεγάλου πληθυσμού δάκου ανεξάρτητα από μέγεθος και γονιμότητα του εντόμου.
Μετά θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας κανονικά και όπως γίνεται κάθε χρόνο" επισημαίνει ο Δήμαρχος Ινναχωρίου.
Και προσθέτει ότι: "για να υπάρξει σωστός προγραμματισμός και έγκαιρης υλοποίησης του προτεινόμενου έργου θα πρέπει να έχουν γίνει εγκαίρως οι απαραίτητες διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού και ανάδειξης εργολάβων δακοκτονίας για την περίοδο του 2010".
Χ.Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια: