Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ & ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

Η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης υπογράφουν το «Μονόγραμμα» στην ΕΤ1.
Η σκηνοθεσία των εκπομπών είναι της Ηρώς Σγουράκη και του Ανδρέα Αντωνιάδη, ενώ παραγωγός είναι ο Γιώργος Σγουράκης, στον οποίο ανήκει και η ιδέα του «Μονογράμματος». Όπως ο ίδιος λέει, η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη ύπαρξης ενός αρχείου στην ελληνική κρατική τηλεόραση (σε εικόνα και ήχο), των πιο σημαντικών προσώπων του πνευματικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου. Όλα ξεκίνησαν το 1981 και η πρώτη προβολή έγινε στις 8 Μαρτίου 1982, με το «Μονόγραμμα» του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου. Επί 26 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στην επικαιρότητα με πολλαπλές επαναλήψεις των μοναδικών πλέον ντοκουμέντων. Συνολικά έχουν αυτοβιογραφηθεί 220 πρόσωπα και με τις επαναλήψεις οι προβολές έχουν υπερβεί τις 590, ενώ 80 εκπομπές έχουν περιληφθεί στο «Οπτικοακουστικό Αρχείο» της ΕΡΤ.
Ο τίτλος της εκπομπής «Μονόγραμμα» είναι από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη (με τη σύμφωνη γνώμη του) και είναι καθοριστικός για το αντικείμενο που διαπραγματεύεται: Μονόγραμμα = Βιογραφία.
65 εκπομπές είναι τελικά οι εκπομπές που έχουν περιληφθεί στο Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ και ανάμεσα σε αυτές δεν υπάρχει δυστυχώς η εκπομπή για τον Ειρηναίο μας, υπάρχουν πολλές άλλες όπως για τον Κ. Μουντάκη, τον Ross Daily, τον Μ. Θεοδωράκη.

Η ΕΡΤ ίσως το ανεβάσει σε κανένα μήνα στο αρχείο της στην διεύθυνση:
http://www.ert-archives.gr/V2/public/c02-arch-search.aspx
Σε προσωπική συνομιλία με την κ. Ηρώ Σγουράκη που είχα χθες και τις ζήτησα κόπια του ντοκιμαντέρ του Ειρηναίου μας, μου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο αν το ντοκιμαντέρ δεν μπει στο οπτικοακουστικό αρχείο πρώτα  της ΕΡΤ, αλλά όμως μπορεί να σταλεί στους φορείς που θα το ζητήσουν εγγράφως από την ΕΡΤ.
Καλό είναι λοιπόν αφού πολλοί Κρητικοί δε το είδαν, ιδιαίτερα οι κρητικοί του κόσμου-Ν.Ζηλανδία-Αυστραλία-Αμερική, δέχτηκα αρκετά email από παντού, να γίνει μια προσπάθεια από το νεοσύστατο μουσείο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ώστε για να έλθει μόνιμα στο μουσείο αυτό το υπέροχο υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: