Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

 Γράφει ο Γιάννης Φραγκιουδάκης*
Η οστεοαρθρίτιδα είναι το πιο συχνό νόσημα του μυοσκελετικού συστήματος με κύριο σύμπτωμα τον πόνο κατά τη βάδιση ή την άνοδο και κάθοδο σκάλας ενώ σε προχωρημένο στάδιο προκαλείται και νυχτερινός πόνος.
ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία αφορά τη φθορά του χόνδρου που επικαλύπτει το οστό στην περιοχή που έρχονται σε επαφή δύο οστά. Συνήθως εμφανίζεται στα δάχτυλα του χεριού, στο ισχίο και στο γόνατο, ενώ ο πόνος που προκαλεί μπορεί να γίνει ανυπόφορος.
«Είναι κυρίως εκφυλιστικού τύπου (ηλικιακή φθορά), ονομάζεται πρωτοπαθής και συναντάται σε ασθενείς άνω των 60 ετών. Υπάρχει οστεοαρθρίτιδα που αναπτύσσεται σε ασθενείς με εκ γενετής προβλήματα (συγγενείς δυσπλασίες), μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα, και δευτεροπαθής σε αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.ά.) καθώς και παθήσεις που προκαλούν οστεονέκρωση κεφαλής μηριαίου.
Τι συμπτώματα προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα;
Πόνο στην πρόσθια περιοχή του ισχίου που μπορεί να αντανακλά στο γόνατο ή και στον γλουτό.
Δυσκαμψία (περιορισμός εύρους κίνησης) και ιδιαίτερα μετά από πολύωρη ακινησία της άρθρωσης.
Χωλότητα, η οποία αυξάνεται με τη βάδιση και την ένταση του πόνου.
Δυσχέρεια βάδισης.
Μία πρώιμη ένδειξη που αναφέρει ο ασθενής είναι η δυσκολία να φορά την κάλτσα του.
Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία με φάρμακα για την οστεοαρθρίτιδα αλλά μόνο συμπωματική. Υπάρχουν θεραπείες με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη που έχουν και περισσότερες παρενέργειες και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η λήψη θειϊκής γλυκοζαμίνης και θειϊκής χονδροϊτίνης έχουν παρουσιάσει σημαντικό όφελος στον πόνο του ασθενούς.
Ενδοαρθρικές εγχύσεις βλαστοκυττάρων ή υαλουρονικού οξέος πραγματοποιούνται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Η ανάπαυση, ο περιορισμός βάδισης, η απώλεια βάρους, η χρήση βακτηρίων, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης στην περιοχή του ισχίου καθώς και η κολύμβηση βοηθούν στην αντιμετώπιση της πάθησης.
Όταν η συμπτωματική συντηρητική αγωγή (φάρμακα, φυσικοθεραπεία, κολύμβηση, απώλεια βάρους, ανάπαυση) δεν έχει αποτέλεσμα και υπάρχει έντονη συμπτωματολογία με συνέπεια την κακή ποιότητα της καθημερινής ζωής, η χειρουργική επέμβαση δίνει την οριστική λύση.
Σύγχρονες τεχνικές
Υπάρχουν διαφορετικές χειρουργικές μέθοδοι της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου που εφαρμόζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Όλες οι τεχνικές προσπέλασης προσφέρουν μικρή τομή δέρματος, μικρή απώλεια αίματος καθώς και γρήγορη κινητοποίηση και αποκατάσταση.
Τεχνική AMIS
Πρόκειται για ελάχιστης επεμβατικότητας πρόσθια προσπέλαση η οποία δεν δημιουργεί τραυματισμό στους μυς και προσφέρει γρήγορη κινητοποίηση και άμεση αποκατάσταση.
Η AMIS χαρακτηρίζεται από μια χειρουργική τεχνική που περιλαμβάνει πρόσθια προσπέλαση, με μικρή τομή στο δέρμα, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό να περνά ανάμεσα από τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση κι όχι μέσα από αυτούς, χωρίς να τραυματίζει μύες, τένοντες, αγγεία και νεύρα. Ανάλογα με τη γενική σας κατάσταση και μόνο με την έγκριση του χειρουργού σας, μπορείτε να οδηγήσετε σε 8-10 ημέρες μετά από επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής AMIS.
Η τεχνική ASI επίσης χρησιμοποιεί μια τομή στο μπροστινό μέρος του ισχίου αντί για την πλευρά ή το πίσω μέρος. Με αυτόν τον τρόπο οι χειρουργοί προσεγγίζουν άμεσα το ισχίο περνώντας μεταξύ των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση. Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις απαιτούν κοπή των μυών και / ή τένοντες που περιβάλλουν το ισχίο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, να βιώσουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητες πιο γρήγορα.
Τεχνική Superpath
Πρόκειται για ελάχιστης επεμβατικότητας οπίσθια προσπέλαση η οποία προσφέρει ατραυματική τεχνική στους μυς (κανένας μυς δεν κόβεται), άμεση κινητοποίηση και τάχιστη αποκατάσταση.
Η SuperPATH (Supercapsular Percutaneously Assisted Total Hip), είναι μια ειδική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής που έχει ως πλεονέκτημα ότι το ισχίο δεν εξαρθρώνεται σε κανένα στάδιο της επέμβασης και ο αρθρικός θύλακος του ισχίου παραμένει, ούτε τέμνεται ούτε αφαιρείται. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 και έχει αποδειχθεί γρήγορα ως μια ασφαλής και εξαιρετικά επωφελής εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών τεχνικών. Η δυνατότητα εκτέλεσης της επέμβασης χωρίς την ανάγκη εκτοπισμού της άρθρωσης του ισχίου, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές όπου το πόδι πρέπει να περιστραφεί για να μετατοπιστεί το ισχίο και να εκτελεστεί το χειρουργείο, συμβάλλει στη μέγιστη δυνατή σταθερότητα της άρθρωσης.
Τεχνική Miniposterior
Με την τεχνική αυτή γίνεται οπίσθια προσπέλαση του ισχίου η οποία προσφέρει μικρή βλάβη στους μυς, μικρή αιμορραγία και γρήγορη κινητοποίηση η οπίσθια προσπέλαση (mini posterior approach / piriformis-sparing). Το μήκος της τομής τις περισσότερες φορές είναι μικρότερο από 10 εκατοστά
Ρομποτική Αρθροπλαστική (robotic asisted navigated arthroplasty)
Με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας μπορούμε πλέον να αυξήσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων. Στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τεράστια αξία καθότι μπορεί να μας δώσει εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα που να προσομοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο. Επίσης, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με τη βοήθεια του συστήματος Ρομποτικής Υποβοήθησης αυξάνει εξαιρετικά τη διάρκεια των εμφυτεύσιμων υλικών στο χρόνο
Πρωτόκολλο Fast track
Το πρωτόκολλο Fast Track γρήγορης αποκατάστασης αποτελεί συνολική αντιμετώπιση της επέμβασης αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος, τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά. Χρησιμοποιεί ειδική παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη αγωγή η οποία υπό κατάλληλες προϋποθέσεις επιτρέπει άμεση – σε λίγες ώρες, κινητοποίηση και έξοδο από το νοσοκομείο ακόμα και την ημέρα του χειρουργείου
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ενδείκνυται στις περιπτώσεις που:
έχετε σοβαρό πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ισχίου και η κινητικότητά σας μειώνεται.
ο πόνος στο ισχίο σας είναι τόσο σοβαρός που παρεμποδίζει την ποιότητα ζωής και τον ύπνο σας.
καθημερινές εργασίες, όπως ψώνια ή έξοδος από το μπάνιο, είναι δύσκολες ή αδύνατες.
υποψία κατάθλιψης λόγω του πόνου και της έλλειψης κινητικότητας.
δεν μπορείτε να εργαστείτε ή να έχετε κοινωνική ζωή.
Επισκεφτείτε μας για να βρούμε μαζί την καλύτερη λύση για το πρόβλημα σας.
* Ορθοπεδικός χειρούργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: