Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Το πρώτο σχολείο μετά τα δημοτικά στην Κίσαμο λειτούργησε το 1903 και λεγόμενο Ελληνικό σχολείο,  ιδρύθηκε απο την Κρητική Πολιτεία.
Το Γυμνάσιο Καστελλίου Κισάμου ιδρύεται στις 8 Αυγούστου  1917 με βασιλικό διάταγμα και έχει αρχικά μόνο δύο τάξεις, η Α’ και η Β’ . Από τα πρώτα αρχεία μαθητών του σχολείου, σχολικού έτους 1920-21, φαίνεται ότι φοιτούν μόνο άρρενες και ότι τα 8 μαθήματα που διδάσκονται είναι Θρησκευτικά, Ελληνικά, Μαθηματικά, Γαλλικά, Ιστορία, Γεωγραφία, Φυσικά, Γυμναστική. Επί έξι χρόνια, από το 1917 έως το 1923, το γυμνάσιο λειτούργησε μόνο με τις δύο πρώτες τάξεις και γι’ αυτό αναφερόταν και ως Ημιγυμνάσιο
Από το 1923 και μετά, το σχολείο μεγαλώνει κατά μια τάξη κάθε έτος, έως ότου το σχολικό έτος 1926-27 γίνεται ένα κανονικό εξατάξιο Γυμνάσιο, το λεγόμενο ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ.
Αν και είναι δύσκολο να μάθουμε που πρωτολειτούργησε το γυμνάσιο- ίσως κάποιοι να έχουν ακούσει και να μας το πουν, στην παραπάνω παλιά φωτογραφία η οποία δεν έχει δυστυχώς ημερομηνία της πόλης της Κισάμου φαίνεται καθαρά οτι δεν υπάρχει το κεντρικό κτήριο του Γυμνασίου αλλά οι τάξεις ειναι περιμετρικά του οικοπέδου. 
Στην επιχρωματισμένη φωτο του 1939 φαίνεται το σχολείο, κεντρικό κτήριο και περιμετρικά πολλά κτήρια.
Πληροφορίες απο την σελίδα του 1ου Γυμνασίου και φωτο απο το αρχείο μου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: