Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑΣ

Στην αναζήτηση του αρχαίου θεάτρου των Φαλασάρνων βρέθηκαν χθες Πέμπτη επιστήμονες το "Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου" και του "Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης" με τη συνδρομή της Αρχαιολογικής Yπηρεσίας!
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ερευνητική δράση που στόχο έχει τον εντοπισμό του αρχαίου θεάτρου της ισχυρής πόλης της ελληνιστικής περιόδου. Για τον εντοπισμό του θεάτρου θα αξιοποιηθούν μηχανήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η τριμελής ερευνητική ομάδα του οποίου φτάνει σήμερα στα Χανιά. Θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της γεωφυσικής διασκόπησης (ηλεκτρικές και μαγνητικές τεχνικές) ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για την εξερεύνηση του τύμβου της Αμφίπολης. Οι έρευνες θα γίνουν σε συγκεκριμένο χώρο όπου υπάρχουν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που παραπέμπουν στην ύπαρξη αρχαίου θεάτρου.
Τα αποτελέσματα για το αν είχε θέατρο η Φαλάσαρνα και φυσικά αν ήταν στην περιοχή που το ψάχνουν θα ανακοινωθούν στα τέλη του 2022. Σημειώνεται ότι στην περιοχή των Φαλασάρνων πραγματοποιούνται εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες, ενώ ένας σημαντικό μέρος του πλούτου της περιοχής αναδείχθηκε μέσα από τις έρευνες της ΕΦΑ Χανίων και της αρχαιολόγου κ. Ελπίδας Χατζηδάκη.
Στην πόλη της Κισάμου θέατρο υπήρχε αλλά δυστυχώς καταστράφηκε.
- Η Ρωμαϊκή Κίσαμος ήταν σίγουρα μια απο τις ομορφότερες πόλεις στην Κρήτη και αυτό φαίνεται απο το πλήθος των οικιών με ψηφιδωτό που βρίσκονται καθημερινά. Ήταν ένα απο τα σπουδαιότερα τουριστικά θέρετρα του 1ου αιώνα και η έκτασης της ήταν ίση με την έκταση που καταλαμβάνει η σημερινή πόλη. Εκτός απο την σπουδαία ρυμοτομία, τις θέρμες και τα δημόσια κτήρια, είχε και θέατρο αλλά και αμφιθέατρο. Μάλιστα ενδεχομένως το θέατρο να υπήρχε ως και το 1860 στην πόλη μας, μερικές από τις κολώνες του αρχαίου αυτού θεάτρου βρίσκονται στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.  Διαβάζοντας τον αρχαιολόγο Luigi Savignoni που πέρασε απο την Κίσαμο το 1885 ίσως και 
λίγο αργότερο είδε το αρχαίο θέατρο (ενδεχομένως τα υπολείμματα του) μάλιστα γράφει.... στο οικόπεδο του δρ. Καμπουράκη βρέθηκαν κατά τις εργασίες αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη και σπασμένα αγάλματα που δηλώνουν οτι στην περιοχή αυτή υπήρχε κάποιο θέατρο ή αμφιθέατρο. Μάλιστα προχωρά στην περιγραφή του και λέει οτι, το οικόπεδο αυτό χωρίστηκε στα δυο και πουλήθηκε στον Α. Παπαδάκη και στον Γ. Ξηρουχάκη.
Με αυτές τις περιγραφές το αρχαίο θέατρο της πόλης βρισκόταν δυτικά της πλατείας Μάνου Κατράκη και ενδεχομένως στις παρειές ενός μικρού λόφου που σήμερα δεν φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: