Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1821-1838

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε το πρωτότυπο εκπαιδευτικό έργο «Ψηφιακός Ιστορικός Χάρτης της Κρήτης : 1821-1830».
Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021.
Ο ψηφιακός ιστορικός χάρτης περιέχει όλα τα γεγονότα  της επανάστασης στο νησί, από το 1821 έως το 1830. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης  (https://1821.crete.gov.gr/) και είναι προσβάσιμο και από άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
Για την επαρχία Κισάμου υπάρχουν 9 αναφορές 
1.  3 Φεβρουαρίου εκστρατεία επαναστατών στην Κίσαμο
2.  23 Απριλίου 1823 Μάχη Καστελιού
3.  20 Μάϊου 1823 Άφιξη Τομπάζη
4.  25 Μάϊου 1823 παράδοση φρουρίου
5.  Απρίλιος 1824 Σφαγή στο Λαφονήσι
6.  2 Αυγούστου 1825 Κατάληψη Γραμβούσας
7.  19 Αυγούστου 1825 Διορισμός διοίκησης Γραμβούσας
8.  2 Αυγούστου 1825 δεύτερη κατάληψη φρουρίου Καστελίου
9.  Δεκέμβριος 1825 Μάχη στο Τηγάνι
10. 2 Αυγούστου 1828 τρίτη κατάληψη φρουρίου Καστελιού

23 Απριλίου 1823 Η Μάχη του Καστελιού
Οἱ Τοῦρκοι κατεφθείροντο εἰς τὸ φρούριον τῆς Κισάμου, οὐ μόνον ἀπὸ τὸν πόλεμον, ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τὸ φθοροποιὸν νόσημα τῆς πανώλους, καταστε νοχωρούμενοι καὶ διὰ θαλάσσης, ὡς προείπομεν, καὶ διὰ ξηρᾶς. Ἐπέσπευδε δὲ τὴν πτῶσιν τοῦ φρουρίου τούτου ὁ Ν. Οἰκονόμος διὰ παντὸς τρόπου. […] μὲ τοιοῦτον σκοπὸν συνεώρτασε καὶ τὴν νύκτα τῆς ἀναστάσεως τοῦ Σωτῆρος μεγαλοπρεπῶς μετὰ τῶν στρατιωτῶν περὶ τὸ φρούριον, διὰ νὰ προλάβῃ μὲ τοῦτο καὶ τὴν κακὴν συνήθειαν τοῦ νὰ καταλείπωσιν οἱ Ἕλληνες τὰς θέσεις των καὶ συνεωρτάζωσιν εἰς τοιαύτας δεινὰς περιστάσεις εἰς τὰ χωρία των. […] Εἶχε συνέλθει λοιπὸν ἕνεκα τούτου καὶ πλειότερον στρατιωτικόν· ἀφοῦ δὲ συνευωχήθησαν τὴν ἐπιοῦσαν καὶ οἱ τῆς ξηρᾶς καὶ οἱ τῆς θαλάσσης στρατιῶται εἰς κοινὸν γεῦμα, τὸ ὁποῖον εἶχε προετοιμάσει δημοσίᾳ δαπάνῃ ὁ Οἰκονόμος, προσπελάσαντες φιλοτίμως ἔπειτα οἱ στρατιῶται ὑπ’ αὐτὰ τὰ τείχη τοῦ φρουρίου, ἐπροκάλουν εἰς μάχην τοὺς πολιορκουμένους· ἐξῆλθον δ’ οὗτοι ἐπίσης φιλοτίμως κατὰ τῶν πολεμίων των καὶ μετὰ πολύωρον πεισματώδη μάχην, κανονοβολούντων ἀκαταπαύστως κατ’ αὐτῶν καὶ τῶν πλοίων, ἔπεσον ἕως ἑξήκοντα ἐκ τῶν Τούρκων, ἐκ δὲ τῶν Ἑλλήνων ἐφονεύθησαν δύο, καὶ ἐτραυματίσθησαν ἐλαφρῶς ἑπτά.
Κριτοβουλίδης, 266-267

Να υπενθυμίσω οτι για την δουλειά αυτή .... το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε την επιμέλεια του περιεχομένου και το ΙΤΕ τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ψηφιακού φακέλου. Για το έργο εργάστηκαν ο δικός μας  Γιάννης Σκαλιδάκης, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, που ανήκει στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι του έργου ήταν ο Ηλίας Κολοβός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Αντώνης Χουρδάκης, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Κωνσταντίνος Στεφανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: