Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ … ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

..και το Ωδείο γεμάτο....
Τα διχαστικά δίπολα είναι στα αίμα του Έλληνα … στο DNA του…. «Τα δίπολα για τα δίποδα…» ! που θα έλεγε ένας άλλος επίκαιρος ήρωας του ΑΡΚΑ , ο Προφήτης….
Φτάσαμε στο σημείο να διχαζόμαστε ακόμη και εάν το βιτριολικό χιούμορ ενός από τους πλέον διαβασμένους Έλληνες καρτουνίστες είναι στοχευμένο και κατευθυνόμενο ! Όχι … όχι … στρατευμένη τέχνη που μας μάθαιναν και στο σχολείο δεν υπήρξε ποτέ απ’ ότι φαίνεται … Ή μάλλον ήταν όπως τα μονοπώλια…. Που δημιουργήθηκαν για να εισπράττουν οι δανειστές μας ( ναι από ιδρύσεως Ελληνικού κράτους) τα δανεικά τους….
Με αφορμή την θεατρική παράσταση που ανεβάζει σήμερα 24 και αύριο 25 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων ( ώρα 21.15) το θεατρικό σχήμα ΠΡΟΒΑ 4ΩΡΟΥ από την Κίσαμο ας προσεγγίσουμε τον ΑΡΚΑ που προκαλεί αλλεργία και διχάζει σήμερα κάποιους….
ΑΡΚΑΣ λοιπόν ! Με τον θεατρικό ΑΡΚΑ το θεατρόφιλο κοινό των Χανίων ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή πριν από μια πενταετία ακριβώς με την παράσταση «ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ» που ανέβασε με επιτυχία στην χειμερινή του περίοδο το ΔΗΠΕΘΕΚ. Τότε ο ΑΡΚΑΣ δίχαζε το κοινό με την «μάχη» του λεπτού και του παχέος εντέρου για το ποιος θα κυβερνήσει μιας και ο μεγάλος Αρχηγός ο Εγκέφαλος είχε βαρέσει διάλυση….Και στο ρόλο του δολοπλόκου το νεφρό… και όχι όποιο κι όποιο …..το δεξί το νεφρό….
Ε, λοιπόν ο ΑΡΚΑΣ ήτανε πάντοτε διχαστικός !
Φευ, το ανακαλύπτουμε και τώρα ! ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ και ΚΟΛΑΣΗ και μια ζωή μετά ….. ή μήπως πριν … ή μήπως τώρα ;
Για τους μη μυημένους με την υπόθεση του έργου “Η ζωή μετά” θέτει χιουμοριστικά τα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου, για τη θνητότητά του και τη μεταθανάτια ζωή, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τον «άλλο κόσμο» με τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία του δικού μας και φυσικά με το γνωστό και ανατρεπτικό χιούμορ του Αρκά .
Είχα την τύχη να δω την παράσταση τις γιορτές στην γενέθλια γη ! Και έμεινα ενθουσιασμένος !
Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του σχήματος κάθε άλλο παρά …. ερασιτεχνικά αντιμετωπίζουν το κείμενο του ΑΡΚΑ. Για εμάς που γνωρίζουμε πολλούς από αυτούς οι ερμηνείες τους είναι μια πραγματική έκπληξη. Ο σκηνοθέτης Θανάσης Τριανταφύλλου (Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΜΙΛΚΑΡ, Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ) δουλεύει με μεράκι και σεβασμό στο προσαρμοσμένο κείμενο και εξασφαλίζει μια παράσταση με ρυθμό που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος ενώ και οι λοιποί συντελεστές δίνουν για μια ακόμη φορά τον καλύτερό τους εαυτό.
Να πάτε να δείτε οπωσδήποτε την προσπάθεια των παιδιών !
Και ίσως φεύγοντας, κάποιοι από εσάς, αναρωτηθείτε ….
Διχάζουν τελικά αυτοί που καταγγέλλουν ή αυτοί που προκαλούν τον διχασμό;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΤΣΑΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: