Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

.....στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών με μια σεμνή εκδήλωση που έλαβε χώρα στη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα της ΟΑΚ, έπειτα από το κάλεσμά της προς όλους τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, στην προσπάθειά της να κρατήσει ζωντανό το όραμα της Παιδείας.
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αφού πρώτα εψάλη –μέσα σ’ ένα πανηγυρικό κλίμα– το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και τόνισε πως, «σήμερα τιμούμε και σεβόμεθα τον άνθρωπο-εκπαιδευτικό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την παιδεία», καθώς το βασικό έργο της ΟΑΚ είναι «να δημιουργεί ευκαιρίες και κίνητρα ώστε ν’ αρθρώνουν το δικό τους λόγο, όσοι δεν έχουν δικό τους βήμα ελεύθερης έκφρασης».
Στη συνέχεια μίλησε ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος υπογράμμισε πως, «η έννοια των γραμμάτων αποτελεί την έννοια της ελληνικής Παιδείας, όπως αυτή εκφράζεται» και παρουσίασε συνοπτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί στην ενδοχώρα. Στην ίδια προοπτική, ο κ. Θεόδωρος Σταθάκης, Δήμαρχος Κισάμου, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε τον ίδιο προβληματισμό, καθώς και την αγωνία του, για την επίλυση των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ενεργοί εκπαιδευτικοί και ευχήθηκε για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική επίλυσή τους.
     Ακολούθως, ο κ. Ζορμπάς τόνισε ....
....πως «ο άνθρωπος μπορεί να αυτοπραγματωθεί μόνο εν κοινωνία» και μίλησε για τη σχέση γονέα και εκπαιδευτικού, υπογραμμίζοντας –σε ορισμένες περιπτώσεις– την έλλειψη σεβασμού και την απαξίωση των γονέων έναντι του δασκάλου. Κατά τον κ. Ζορμπά, «οι Τρεις Ιεράρχες άντεξαν σε μία εποχή μεγάλης κρίσης, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, αλλά κατάφεραν και αντέστρεψαν το κλίμα» και έθεσε το νευραλγικό ερώτημα: «τί είδους παιδεία επιθυμούμε να έχουμε σήμερα», δίδοντας άμεσα πως η απάντηση είναι «τί είδους κοινωνία θέλουμε να έχουμε αύριο».
     Κεντρικός ομιλητής της τιμητικής εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος δήλωσε πως «ο σεβασμός δεν μαθαίνεται μόνο στο σχολείο, αλλά κυρίως στην οικογένεια», κάνοντας λόγο για την υποκρισία των ακραίων φονταμενταλιστικών κύκλων και την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, αλλά και σε άλλους πνευματικούς ηγέτες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μια αρρωστημένη πραγματικότητα που φανερώνει πως, «η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως είναι πολιτισμική, κοινωνική, κρίση σχέσεων και αξιών».
     Κατά τον κ. Καλαντζή, «οι Τρεις Ιεράρχες είχαν την τόλμη να κάνουν το κρίσιμο άλμα στο μέλλον», γιατί «η προσφορά της Εκκλησίας βασίζεται στην πίστη και στην αγάπη, μια πραγματικότητα που μας φέρνει πίσω στους Τρεις Ιεράρχες και σε αυτό που εξέφρασαν στη δική τους εποχή». Αντιθέτως, τα «κύματα θρησκοληψίας» που κατακλύζουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα –κατά τον κ. Καλαντζή– ενισχύουν τη θρησκοληψία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την αληθινή ορθόδοξη πίστη. Κατά την εξέλιξη της ομιλίας του, ο κ. Καλαντζής με τρόπο ποιητικό, τόνισε πως «ο Ελληνισμός όσο ανοίγεται στον κόσμο σαν τον Οδυσσέα, μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν εμμένει στη στείρα πραγματικότητα». Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος , «δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά, αν δεν έχεις συνείδηση της ρίζας της ταυτότητάς σου», αλλά και δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία ελπίδα να έχουμε δημοκρατία στη Χώρα μας, εάν δεν υπάρχει ισχυρό δημόσιο σχολείο». «Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε ακόμη πιο μακριά», τόνισε ο κ. Καλαντζής, κάνοντας αναφορά στη μακραίωνη Ιστορία του Ελληνισμού, ενός πολιτισμού μαρτύρων και ηρώων.
     Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Καλαντζή, ο κ. Ζορμπάς έδωσε το λόγο στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, γονείς και φίλους του Ιδρύματος, οι οποίοι προκάλεσαν και προσκάλεσαν σε ένα γόνιμο διάλογο το Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, θέτοντας τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τις τοποθετήσεις τους και εκφράζοντας ελεύθερα τη συμφωνία, αλλά και τη διαφωνία τους, μέσα από το ελεύθερο βήμα που παρέχει η ΟΑΚ προς όλους ανεξαιρέτως.
     Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, απευθυνόμενος προς το Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, έθεσε το καίριο ερώτημα: «ποιο είναι το όραμα ενός Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων για το σχολείο του σήμερα και του αύριο;», λαβαίνοντας την απάντηση πως, «δεν μπορείς να μιλήσεις για όραμα, εάν αυτό το όραμα δεν αφορά όλους και αυτό το όραμα δεν μπορεί να είναι άλλο παρά το ελληνικό δημόσιο σχολείο, απέναντι σε μία συνεχώς εξελισσόμενη Ελλάδα και Ευρώπη». Ο κ. Ζορμπάς, συμπληρώνοντας τον κ. Καλαντζή, τόνισε πως, «η παρουσία των Ελλήνων στη σύγχρονη Ευρώπη, αποτελεί κυρίως μια παρουσία όχι απλώς καλών ενεργών πολιτών, αλλά καλών χριστιανών ενεργών πολιτών».
     Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος στο χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κεντρικό ομιλητή, καθώς και τη χαρά του για την παρουσία των μαχόμενων εκπαιδευτικών στην εν λόγω εκδήλωση της ΟΑΚ. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «σε μία ημέρα που στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας, έρχεται η απάντηση των Πατέρων της Εκκλησίας, πως “ο αργός νους ρέπει προς το κακό”». Υπογράμμισε επίσης πως, «οι Τρείς Ιεράρχες έδωσαν τα φώτα τους σε μία σκοτεινή εποχή, ανοίγοντας τον δρόμο της ζωής», καθώς «ο αληθινός σκοπός του σχολείου είναι η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων ενάντια σε κάθε σύστημα» και ευχήθηκε καλή δύναμη στους εκπροσώπους της Εκπαίδευσης και της Πολιτείας, που κάνουν καθημερινά τη δική τους υπέρβαση.
     Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των εκπαιδευτικών, προσφορά της ΟΑΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: