Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ο ΜΥΘΟΣ

Εμείς πότε θα φτιάξομε παραμύθι…..
Μου κακοφαίνεται όταν ακούω τους συμπολίτες μου να μιλούν με θαυμασμό για τον Πλατανιά και με απαισιοδοξία για την Κίσαμο μας. Εδώ σταματά ο πολιτισμός, σου λένε! Να δεις στον Πλατανιά! Έχουν δίκιο αφού σταματούν στη βιτρίνα του καλοκαιριού και βέβαια στο χρήμα του καλοκαιριού από μια βιομηχανία τουρισμού που αναπτύχθηκε μετά το 1980 κυρίως. Το χωριό που στήριζε τη οικονομία του στα πορτοκάλια, ύστερα τη στήριξε στα φυτώρια και ύστερα όλα αυτά τα χωράφια και το τρουλί ασφυκτικά κτίσθηκαν από ξενοδοχεία και μαγαζιά. Ασφυκτικά όλα, χωρίς δρόμο, χωρίς πλατείες όλοι να συνωστίζονται άνθρωποι, καρέκλες, αυτοκίνητα, τρενάκια! Και όμως φτιάχτηκε ο μύθος και οδηγούνται τα κοπάδια των τουριστών!
Τελευταία με τον Καλλικράτη ο Πλατανιάς απέκτησε και το Κολυμπάρι, κάτι που χάσαμε τρόπος του λέγειν οι Κισαμίτες και ο τουρισμός του νοηματοδοτείται και ιστορικά.
Η Κίσαμος με ένα πανέμορφο κόλπο είτε τον αγναντεύεις από την Ανατολή προς τη Δύση ή από τη Δύση στην ανατολή κάθε φορά και άλλα σου αποκαλύπτει. Αν κολυμπάς και κοιτάξεις στο νότο σου γνέφει ο προφήτη Ηλίας και ο Αη Δίκιος κι ο λόφος του Παρθενώνα χαμηλότερα σου δίνει την ευκαιρία να ανεβείς ως εκεί και να πάρεις γενική άποψη της κωμόπολης. Μιας κωμόπολης που  έχει μια αυτάρκεια για να εξυπηρετηθείς και που νιώθεις εσύ ο ντόπιος να είσαι κυρίαρχος ακόμη σε αυτή χειμώνα, καλοκαίρι. Μιας κωμόπολης με πολλά σχολεία, με μια αξιόλογη Μητρόπολη, με ένα μουσείο κόσμημα και αρχαιολογικούς χώρους που είναι επισκέψιμοι και που είναι πλέον το σημείο από το οποίο όλος ο νέος δήμος πρέπει να τροφοδοτείται  υλικά και πνευματικά.
Της λείπει όμως το νοικοκύρεμα, το έχομε ξαναπεί, η άνετη πλατεία με τον ίσκιο και χωρίς αυτοκίνητα, ο δρόμος, το πεζοδρόμιο, η διαμορφωμένη προκυμαία και παραλία και τέλος το παραμύθι που θα φέρει οπωσδήποτε τον τουρίστα για κάτι συγκεκριμένο, που θα δει, θα δοκιμάσει ή θα αγοράσει. 
Γιατί λοιπόν τόση ηττοπάθεια; Στο κάτω-κάτω από δω και πέρα τουλάχιστον έχομε την ευκαιρία να αναπτυχθούμε σωστά τουριστικά. Ας βάλομε τα δυνατά μας.
Προς το παρόν ο κ. Σκορδύλης -είναι ο μόνος που ακούει και θέλει και τον ευχαριστούμε γι΄αυτό -μπορεί κάτι να κάνει για το δρόμο που πάει στην παραλία και στο γήπεδο, να καθαριστεί λίγο αριστερά μια που εκεί δεν έχει πεζοδρόμιο; Μεθαύριο θα περνούν και τα παιδάκια που θα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο.
Αυτά ονειρεύονται οι πολίτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: