Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΑΡΘΡΟ

Εμφανίζουν τώρα το λάθος ως… μπλόφα! 
Εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι. Για ανευθυνότητα κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής όσους ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των εγγυήσεων.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, έχει από την Παρασκευή ξεκινήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, βάσει της οποίας η αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της αναφοράς στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup σε εγγυήσεις, καθώς και η συμφωνία με την Φινλανδία εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο, μία μπλόφα!
Αυτή η άποψη διακινήθηκε προφανώς μέσω κύκλων του υπουργείου των Οικονομικών, που άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Βενιζέλος… μπλόφαρε για να… εκθέσει την Φινλανδία!
Όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών «για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση έπρεπε να περάσουμε από τη φάση διμερούς συνεργασίας με τη Φινλανδία».
Και περίπου θέλησε να εμφανίσει την όλη περιπλοκή ως… γκάφα της Φινλανδίας που «βιάστηκε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία, οπότε και η Αθήνα με τη σειρά της την επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.
Ο κ. Βενιζέλος επιμένει ότι θα βρεθεί λύση και αναφέρεται στην επιστολή του προς τους κ.κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν με την οποία ζήτησε να ξαναγυρίσουμε στον πυρήνα και την ουσία της απόφασης της 21ης Ιουλίου ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη και ασύμμετρη επίθεση των αγορών.
........
Παραδέχθηκε πάντως για άλλη μια φορά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% και πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα μακροοικονομικό ζήτημα», προσθέτοντας πως «αν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα».
Ειδικά για το θέμα της ύφεσης, ο κ. Βενιζέλος αποφάνθηκε ότι αυτή δεν προκαλείται από την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά από τον «τεράστιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το δυσθεώρητο χρέος».
Έσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μεσοπρόθεσμου, ούτε θέμα χαλάρωσης, αλλά «θέμα συζήτησης μεταξύ εταίρων»…
Παρ’ όλα αυτά και παρά τις καθησυχαστικές όσον αφορά στις εγγυήσεις διαβεβαιώσεις του υπουργού, το ζήτημα παραμένει ζωντανό και συζητήθηκε και χθες στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης.
Άλλωστε, οι Financial Times δεν τρέφουν την παραμικρή αμφιβολία ότι τελικώς θα υπάρξουν κάποιου είδους εγγυήσεις – ακόμη και εμπράγματες, αν δεν «περπατήσει» το «φιλανδικό σχέδιο», που ούτως ή άλλως έχει απορριφθεί από τους πάντες.
Από την πλευρά της, η Wall Street Journal έγραψε πως τα μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την «συμφωνία» με την Φινλανδία. 
Πάντως, το Ελσίνκι δεν αισθάνεται καθόλου… εκτεθειμένο και εξακολουθεί να δηλώνει πως οι εγγυήσεις αποτελούν αυστηρό όρο ώστε η Φινλανδία να συμμετάσχει στο πακέτο», σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή στο Ρόιτερ’ς, ανώτατος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για την εξεύρεση ενός τρόπου που να εξασφαλίζει αυτές τις εξασφαλίσεις, συνεχίζονται.
Μάλιστα, το Ελσίνκι έχει υποστηρίξει πως αν τελικώς δεν δοθούν χρήματα ως εγγύηση, όπως προβλέπει η «συμφωνία», τότε οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με το Ελσίνκι, όπως εκφράστηκε από Φιλανδό αξιωματούχο που δεν κατονομάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, «δεν μπορείς να πουλήσεις αμέσως όλα τα υπό ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία. Μπορεί να πάρει χρόνια. Έτσι, η πρότασή μας είναι να περιέλθουν τα στοιχεία στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και πριν τα πουλήσεις, να τα χρησιμοποιήσεις για εξασφαλίσεις».
Την ίδια ώρα πάντως, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ασχολείτο με το προσφιλές θέμα του Συμποσίου της Σύμης, την «πράσινη ανάπτυξη».
Και επισκεπτόταν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο Πικέρμι, όπου προήδρευσε σύσκεψης, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα φέρει «νέες δουλειές για τη νέα γενιά».
Αλλά επειδή η Ελλάδα βρίσκεται για πέμπτη ημέρα σε πύρινο κλοιό, έσπευσε και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.
Και όλα αυτά, ενώ η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων έχει μπλοκάρει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: