Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΙΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΜΑΜΗ*

Στην επίταξη ιδιωτών ιατρών, προκειμένου να στελεχωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα της νομαρχίας, θα προχωρήσει με απόφασή του ο νομάρχης Χανίων, αν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη. Άμεση ήταν η αντίδραση του ιατρικού συλλόγου, καθώς πουθενά στην Ελλάδα δεν υπήρξε η προθυμία προσφοράς ιδιωτών ιατρών, όπως έγινε στα Χανιά. Εν τω μεταξύ, πρόβλημα υπάρχει στη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων της Νομαρχίας, την ίδια στιγμή που πάνω από πενήντα τμήματα και σχολεία βάζουν λουκέτο, ενώ αυξάνονται και τα διαπιστωμένα κρούσματα της νέας γρίπης.

Μιας και δεν θέλουν οι γιατροί ας βρούμε τις παλιές μαμές*, που ξέρουν καλύτερα να κάνουν τις ενέσεις!!!

* ΜΑΜΗ.
Η αρχαιότερη σήμερα γνωστή διατριβή περί μαιευτικής χρονολογείται από το 117 μ.Χ. και την έγραψε ο Σορανός. Η διατριβή αυτή αναδημοσιεύτηκε από τον έλληνα γιατρό Μοσχίων το 220 μ.Χ. Στο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου που χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. αναφέρει ότι κατά την γέννηση του Ιησού παρευρίσκονταν δύο μαμές, από τις οποίες η μία λεγόταν Σαλώμη. Στην εποχή του μεσαίωνα οι μαμές κατηγορήθηκαν για μαγεία και κυνηγήθηκαν από την Ιερά Εξέταση. Το 1310 η καθολική εκκλησία απαιτεί από τις μαμές να είναι βαφτισμένες χριστιανές. Το 1452 και 1491 ακολούθησαν νομοθεσίες στο Ρέγκενσμπουργκ και Ουλμ που στοιχειοθετούν την εξάσκηση του επαγγέλματος της μαμής. Το 1690 η Γιουστίνε Σιγκεμούντιν, μια αυτοδίδακτη μαμή έγραψε το σημαντικότερο βιβλίο μαιευτικής της εποχής της και το κυκλοφόρησε σε πολλές αλλεπάλληλες εκδόσεις. Το 1600 ο άγγλος ιατρός Peter Chamberlen εφηύρε τις λαβίδες τοκετού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: