Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΣΕΔΗΚ

Η μετατροπή του ΣΕΔΗΚ σε Σύνδεσμο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αποτελεί την μόνη λύση για την συνέχιση της λειτουργίας του, αποφασίστηκε ομόφωνα στην ΓΣ του ΣΕΔΗΚ που έγινε την περασμένη παρασκευή στον Δήμο Ρέθυμνου.
Την απόφαση αυτή στην οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην ΓΣ εκπρόσωποι των Δήμων από όλη την Κρήτη, υποστήριξαν και όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Νομαρχιών και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλογών της Κρήτης αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων Φορέων που συμμετείχαν στην Συνέλευση μετά την ανάλυση των θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Φορέας.
Παράλληλα στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης έγινε συζήτηση για την σοβαρή και πρωτοφανή πτώση των τιμών του χύμα ελαιόλαδου, επισημάνθηκαν τα βασικά αίτια της κατάστασης και προτάθηκε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε Εθνικό και Κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της. Τα μετρά αυτά αποφασίστηκε να υποβληθούν σύντομα στο Υπουργείο με σχετικό Υπόμνημα.
Ο κ. Μανόλης Στρατουδάκης – Δήμαρχος Κεραμειών ως Οικονομικός Γραμματέας του ΣΕΔΗΚ παρουσιάζοντας τα οικονομικά του ΣΕΔΗΚ τόνισε ότι ο Φορέας ενώ παράγει σημαντικό έργο αναγνωριζόμενο από όλους, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Όπως ανάφερε, ο ΣΕΔΗΚ από τον Αύγουστο του 2007, λόγω οικονομικής αδυναμίας απέλυσε τους δυο χαμηλόμισθους υπαλλήλους που διατηρούσε με σύμβαση και από τότε και μετά η λειτουργία του βασίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά του κ. Μιχελάκη.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι το έργο που έχει παραχθεί βασίστηκε κυρίως σε προγράμματα και σε μικρό βαθμό στις συνδρομές των Δήμων εκείνων που φρόντισαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το ποσοστό όμως αυτό συνεχώς μειώνεται, φθάνοντας από 84% που ήταν το 2002 στο 40 % περίπου τα τρία τελευταία χρόνια καθιστώντας την επιβίωση του φορέα ανέφικτη.
Οπωσδήποτε η μη ανταπόκριση των Δήμων δεν μπορεί να αποδοθεί σε οικονομική αδυναμία τους, δεδομένου ότι τα ποσά των συνδρομών (880 ευρω/χρόνο) είναι αρκετά χαμηλά. Επομένως, εκτίμηση μας είναι ότι η μη ανταπόκριση οφείλεται κυρίως σε αμέλεια η άλλους λογούς οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αναφερθεί, ώστε το Δ.Σ να καθορίσει ανάλογα την στάση του.
Πάντως με τα σημερινά ποσοστά ανταπόκρισης που αντιστοιχούν σε ποσά της τάξεως των 20.000 ευρώ ετησίως είναι φανερό ότι δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν οι διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες του Φορέα και επομένως η συνέχιση της λειτουργίας του είναι πλέον προβληματική αν όχι αδύνατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: