Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΙΟΙ & ΠΟΤΕ ;

Πήρα πολλά e-mail που μου έλεγαν να ξαναβάλω την σελίδα που αναφέρει τα πρώτα βήματα των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής (πως πήγαν-που εξετάστηκαν-πότε έφυγαν)  στις αρχές του αιώνα μας.

 Η σελίδα είναι η : http://www.ellisisland.org/default.asp?SID=190 και σε αυτήν υπάρχει μηχανή αναζήτησης. Παρακάτω δε είναι όλα τα δρομολόγια των υπερωκεάνιων, αλλά και τα ονόματα των πλοίων που διέσχισαν τον Ατλαντικό μεταφέροντας Μικρασιάτες αλλά και πάμπολλους Έλληνες & Κρητικούς.
Για παράδειγμα: εκεί που λέει επίθετο (Last name) γράψετε με λατινικούς χαρακτήρες SKOUNAKIS και πατήστε αναζήτηση! Θα διαπιστώσετε ότι εμφανίζει 2 Σκουνάκηδες.
Τον Δημήτριο Σκουνάκη που έφτασε στην Αμερική το 1911 σε ηλικία 27 χρονών με πρωτύτερη διαμονή τον Πειραιά. Και τον
Παντελή Σκουνάκη που έφτασε στην Αμερική το 1920 σε ηλικία 30 χρονών με πρωτύτερη διαμονή την Κίσαμο Ελλάδος.
Αν γράψετε ALIGIZAKIS θα βρείτε κάποιο Σήφη Αλυγιζάκη από το Σέλινο που ταξίδευσε το 1912 σε ηλικία 28 χρονών.
Φυσικά αν πατήσετε PAPADAKIS θα σας βγάλει πολλούς και θα χρειαστείτε και το μικρό όνομα. Σε πολλά σημεία η καταγραφή του χωριού ή του ονόματος διαφέρει μιας και αυτοί που τα έγραφαν σίγουρα δεν ήξεραν καθόλου ελληνικά οι δε μετανάστες μας καθόλου αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: