Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Ο χορός εκατομμυρίων που είχε στηθεί εδώ και χρόνια γύρω από τις χασισοκαλλιέργειες στην περιοχή του Μυλοποτάμου, δεν είναι μύθος αλλά πέρα για πέρα αλήθεια με βάση τα πρώτα αποκαλυπτικά στοιχεία της πολύμηνης έρευνας της ΥΠΕΕΑ που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να «ξεσκονίζει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ζωνιανών.
Μπορεί μετά το σάλο που ξέσπασε για τη «μαφία των Ζωνιανών» οι τραπεζικοί λογαριασμοί υπόπτων να μηδενίστηκαν αιφνιδίως μία πρωία, ωστόσο οι τραπεζικές κινήσεις της τελευταίας πενταετίας (μέχρι και το Νοέμβριο του 2007) αποτελούν «ντοκουμέντο» και αποκαλύπτουν ότι διακινήθηκε πακτωλός χρημάτων από πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2007 μετά από παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών. Όπως προκύπτει στην πράξη, η έρευνα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς τα στοιχεία που ζητούνται από τις τράπεζες με τις οποίες είχαν συναλλαγές οι εμπλεκόμενοι, αποστέλλονται στο ΣΔΟΕ με αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά στοιχεία δόθηκαν το Φεβρουάριο του 2008, το Μάρτιο του 2008, το Μάιο και τον Ιούλιο του 2008 και πάει λέγοντας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέλθει αρκετός χρόνος για να μπορέσουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ να εκδώσουν ένα πρώτο πόρισμα και να αρχίσουν να αποκωδικοποιούν τη δαιδαλώδη διαδρομή των εκατομμυρίων που διακινήθηκαν.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι τρεις μόνο Ζωνιανοί βρέθηκαν να κατέχουν εννέα εκατομμύρια ευρώ (!) από πέντε, τρία και δύο αντίστοιχα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Συνολικά με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ΣΔΟΕ σήμερα, το ποσό που διακινήθηκε μεταξύ περίπου 20 ατόμων ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, εκφράζεται όμως η πεποίθηση ότι είναι μόνο η αρχή.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχει τεθεί Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος μέσα σε μία πενταετία διακίνησε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του περισσότερα από πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ. Ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να είχε στενές συναλλαγές (έχουν βρεθεί και επιταγές) με Σέρβο, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και καταζητείται από την Ιντερπόλ. Ο καταζητούμενος φέρεται να διακίνησε μέσω τραπεζικών λογαριασμών την τριετία 2005-2007 περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΦ.ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: