Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΓΑΛΑΝΟΜΑΝΩΛΗΣ

Γαλανάκης Μανώλης ο τυφλός Λουσακιανός Λαουτιέρης 1914-2000. Μπορεί τούτη η ζωή να μην του στάθηκε καλόγνωμα και σπλαχνικά. Όμως έζησε και κέρδισε με την παρουσία του και το πέρασμα του όλους μας!
Μας δίδαξε ποιο πρέπει να είναι το μετράρι της υπομονής, ποιο ΄ναι το γράντο όχι του να γεννηθεί και να πεθάνει κάποιος σαν άνθρωποςν αλλά να ζήσει σαν άνθρωπος.
Η άλλη ζωή δεν μπορεί ούτε πρέπει να του σταθεί άδικη και σκληρή, και τον φαντάζομαι με τα αδέλφια του Γαλανογιώργη και Γαλαναντώνη πρωτολαουτιέρη και πρωτοτραγουδιστή σε αγγελικές ζυγιές σε παραδίσιες συντροφιές κι αιώνια γλέντια
Νταγκουνάκης Ιωάννης.

Είμαι τυφλός κι αόμματος
δε θέλω να' ποθάνω
θέλω να ζω
κι ασ μη θωρώ τον κόσμο τον απάνω!

Θέ(ε) μου απού με στράβωσες
πάρε και τη μιλιά μου
να μη θωρώ να μη μιλώ
να καίγεται η καρδιά μου.
Ήντα να κάμω τα λεφτά
και τα καινούργια ρούχα
απού 'χασα τα μάτια μου
χαράς τη τύχη απού' χα.

Για τον Λουσακιανό σκοπό όποιος θα βρει ψεγάδι
να παει να βρει και του νερού που'ναι στ' Αποπηγάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: