Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

Σχόλιο Ρεμπέτ-Καφε  σχετικά με την ίδρυση Μουσείο Μουσικών
Ήδη το μπλοκ μας "αντέδρασε" όχι αρνητικά στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου αλλά με κάποιες επιπλέον υπομνήσεις και προτάσεις στα σχόλια της αρχικής ανάρτησης στο μπλοκ sandentrepesai αλλά και με την απορία ότι μετά από τόσες δεκαετίες και την ύπαρξη συλλόγων και σωματείων με τελικό αποτέλεσμα και συμπέρασμα το μαμμωνά..., όταν φέτος την Άνοιξη ο υπογράφων μαζί με το δικηγόρο Γιώργο Κ. αποφάσισαν την ίδρυση Σωματείου για τη δημιουργία "Αρχείου της λαϊκής μουσικής της Κρήτης" και "χώρου έκθεσης-μουσείου" και το ανακοίνωσαν σε πρόσωπα του χώρου για να το επανδρώσουν, δεδομένης της πλούσιας συλλογής στοιχείων, έντυπου υλικού, μουσικών οργάνων, κειμηλίων και ντοκουμέντων, μέσα σε 6 μήνες έρχεται η είδηση αυτή με τελεσίδικες αποφάσεις του Ε.Κ.Πανεπιστημίου ξεπερνώντας γραφειοκρατίες και άλλα θέματα τέτοια και με την ανύπαρκτη ενημέρωση ή συμμετοχή των ντόπιων φορέων της μουσικής !!
Αυτό μας κάνει να απορούμε αρχικά για τη χρονική σύμπτωση αλλά δεδομένης της πλήρους άγνοιας των ντόπιων φορέων της μουσικής, του λόγου, των τεχνών και της παράδοσης και της απουσίας της όποιας ζύμωσης, να αμφιβάλουμε για τις προθέσεις, τα κίνητρα και τις τελικές ενέργειες, των καλοπληρωμένων αυτών δημόσιων φορέων, σε αντίθεση με τους τιμώμενους μουσικούς που ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ οι περισσότεροι και λιμοκτονούν σήμερα οι περισσότερο, αν εξαιρέσουμε 3-4 που δεν συγκαταλέγονται πια στο σώμα της παραδοσιακής μουσικής.
Με χαρά να βοηθήσουμε στο έργο αυτό αν συνάδει με τη φιλοτιμία και την πρεπιά του Κρητικού, αν στα κατασκευαστικά και λειτουργικά στοιχεία συνάδει με την αισθητική, τη λιτότητα, τα παραδοσιακά υλικά και αν εν γένει σέβεται την ιστορία και την παράδοση του τόπου, χωρίς φανατισμούς, τοπικισμούς, αβλεψίες, κομπορρημοσύνες και εντυπωσιασμούς !!

Σχόλιο δικό μου
Φυσικά και κανείς στην Κίσαμο δεν ήξερε για τις ενέργειες που κάνατε εσείς με τον δικηγόρο για την ίδρυση μουσείου. Η προσπάθεια έγινε αποκλειστικά από τον κ.Κουνελάκη Στυλιανό δημοτικό σύμβουλο και το πανεπιστήμιο απάντησε με την επιστολή. Στο σημείο αυτό θέλω να θυμίσω ότι πριν πολλά χρόνια πέρασε από τις Λουσακιές ο αείμνηστος καθηγητής μουσικολογίας κ. Αμαριανάκης είχε διαθέσει αρκετές ώρες καταγράφοντας Λουσακιανούς καλλιτέχνες.Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που διάλεξαν τις Λουσακιές, εκτός ότι εκεί  αποδεδειγμένα είναι η "μάνα" του συρτού!!!. Καλό βέβαια να υπάρξει μια συνεργασία όλων των φορέων και όσων θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν, γιατί οι έριδες θα ρίξουν την ιδέα στην αδράνεια. Επειδή ξέρω ότι πολλοί αγαπούν αυτά τα ακούσματα όχι μόνο στην Κίσαμο αλλά σε ολάκερο τον κόσμο, στο τέλος θα υπάρξει  κατανόηση και όλοι θα συνεισφέρουν στην δημιουργία του Μουσείου αλλά και στο μνημείο των ξεχασμένων συνεχιστών της λαικής μας παράδοσης.

2 σχόλια:

REBET CAFE είπε...

Νασαι καλα για την αναρτηση και το ενδιαφερον Γιαννη !! Χρεος μου να απαντησω και συμπληρωσω.

Δεν ξερω αν γνωριζε ο φιλος ο Στελιος απευθειας για τις ενεργειες μας ή καπου ακουστηκε ή μαθευτηκε...
Εμεις σχεδιαζαμε βεβαια οχι ακριβως μουσειο, αλλά ενα αρχειο οπου θα συγκεντρώνονται στοιχεια και αντικειμενα σχετικα με τη λαϊκη μουσικη της Κρητης και σαν επιστεγασμα και παραπληρωματικα να λειτουργουσε και ενας χωρος εκθεσης-μουσειο του (ιστορικου) αυτου αρχειου !! Αυτος ο χωρος θα μπορουσε και επρεπε να εχει μια ελαφρα "εμπορικη" χροια, δηλαδη εισητηριο και καποιες εκδοσεις (δινω ιδεες τωρα...) για να στηριχτει οικονομικα το ολο εγχειρημα. Εγχειρημα που θα αφορουσε ολη την Κρητη με παραρτηματα σε καθε Νομό και θα ηταν απαραιτητη η υπαρξη ενος μουσειου για την Κρητική μουσικη και κατ'επεκταση για τους καλλιτεχνες και δημιουργους, προτιμοτερο κοντα στην πρωτευουσα του καθε νομου. Θα ηταν αδοκιμο να ερθει ας πουμε το βιολι του Καλογεριδη στα Χανια ή το μπουλγαρι του Φουσταλιερη να παει στο Λασηθι ...
Εννοειται οτι η επισκεψιμοτητα θα του δώσει μια λαϊκότητα με την καλη έννοια και μια χρηση καθημερινη και άμεση, με τη συμμετοχη και αλληλεπιδραση του κοινου, των συλλεκτων, μελετητων, μουσικων και υπευθυνων !!
Ο αειμνηστος Αμαριανακης οπως και ο Laty, ο Σγουρακης, ο συλλογος Χαρχαλης και αλλοι εχουν κανει δουλεια πανω στην παραδοση καθενας με τον τροπο του αλλα και προσφατα ο Δεικτακης ανεδειξε με ξεχωριστο τροπο τους μουσικους και καλλιτεχνες των Χανιων και δη της Κισσαμου !! Οι Λουσακιες και τα Πατεριανά μαλλον με υποδειξη του Ναυτη εγιναν προπυργια της επαναφορας του παλιου κρητικου μέλους και χορου με αποτελεσματα θετικοτατα που βλεπουμε σημερα εμφανως στη νεολαια !!
Ομως ολα ξεκινουν απο τα παραδομενα σε μας εθιμα και ηθη των παλιων, που πρεπει να σωθουνε πανω απ'ολα με οσο δυνατον λιγοτερες αλλοιωσεις και διαστρεβλωσεις !! Δεν θαταν δοκιμο για μενα το μουσειο να ειναι αφιερωμενο μονο στους μουσικους, αφου ο μουσικος αποτελει το ενα σκελος της μεθεξης και του γλεντιου ... Μαντιναδολογοι, χορευτες, χωρατατζηδες, κεφικληδες, ο καθενας με τον τροπο του συνεισφερει στο γλεντι και τη χαροκοπιά, τραγουδια, στιχακια, ταλίμια στο χορο, καλη παρεα, ευθυμια και αλλες χάρες πλουμιζουν το συνταίριασμα των ανθρωπων !! Η μουσικη ερχεται να δυναμωσει και ενωσει και στο τελος να κορυφωσει τη χαροκοπιά και ο μουσικος γινεται ενα με το κοινο του μεσα σε μια συνεχόμενη στο χρόνο δημιουργία σκοπων, μελωδιων, χορων, καινουριων χορευτικών κινησεων και μαντιναδων κλπ δινοντας και παιρνοντας αενάως !!
Αλλα και η καλλιτεχνικη δημιουργια εχει τις αφορμες της στην καθημερινοτητα, τις ανθρώπινες ιστορίες, τα αισθήματα, τα συναισθήματα, τη φύση ...
Δεν ξερω αν υπαρχει και προηγουμενο με κάποιο "μουσειο μουσικων", συνηθως εχουμε μουσεια για ευρυτερα πεδια και ενασχολησεις. Στα Χανια ας πουμε υπαρχει αρχαιολογικο μουσειο, πολεμικο μουσειο, λαογραφικο μουσειο και κατοπιν οι Αρχιτεκτονες εχουν το Κ.Α.Μ., οι ζωγραφοι την Πινακοθηκη, οι ανθρωποι του πνευματος το Πνευματικο κεντρο ενω οι λαικοι μουσικοι περαν του φτωχικου καφενειου του συλλογου Χαρχαλης δεν εχουν το δικο τους χωρο, σε ενα τοπο που εχουν συνεισφερει απεριοριστα !!
Ας ειναι ομως αυτο που θα γινει, κατι ευρυτερο, κατι που θα συμπεριλαβει τη μουσικη την ιδια που δημιουργησαν οι μουσικοι, τα αντικειμενα, τα οργανα, τα κειμηλια, τις καταγραφες κ.α. Δε νομιζω οτι οι εκλιποντες αλλα και οι ζωντες καλλιτεχνες εχουν αναγκη την περεταιρω αναδειξη τους, στα ιδια τους τα μερη ... αλλωστε ενα μουσειο που τιμα την παραδοσιακη μουσικη αυτοματα τιμα και τους συντελεστες της !!!
Συμπνοια καλο ειναι να υπαρξει, δεν γνωριζω για εριδες, παρα μονο για καποιους τοπικισμους και καποιες εμμονες σε θέματα πατροτητας ή καταγωγης, που καμμια φορα ομως μπορουν να θεριεψουν και να χαλασουν το κλιμα ...
Τελικα εμεις μιλαμε για ενα διαφορετικο σχεδιο απο αυτο του μουσειου των Λουσακιων που ομως χρονικα συνέπεσε κατα σύμπτωση !!

Δεν ξερω αν οι παρατηρησεις μου μπορουν να βοηθησουν στην πορεια υλοποιησης του σχεδιου αυτου, όπως και νά 'χει ευχομαι καλη συνεχεια !!

Γ.Β.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Σωστά αυτά που γράφεις και δεν ξέρω αν μπορώ να τα μεταφέρω ακριβώς έτσι στο δημοτικό συμβούλιο, όμως επειδή με διαβάζουν εκεί μάλλον θα το δουν. Απόφαση για το Μουσείο δεν πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο αλλά έγινε επίσημη πρόταση στην επίκουρη καθηγήτρια κ. Ρ. Λουτζάκη να επισκεφτεί τον δήμο και να εξηγήσει τις ιδέες της μιας και από ότι κατάλαβα μάλλον δική της ιδέα είναι.
Η κ. Λουτζάκη έχει κάνει 8 ερευνητικές αποστολές τα τελευταία χρόνια και έχει μαζέψει πλούσιο υλικό από συνεντεύξεις, βίντεο, φωτογραφίες, έτσι νομίζω ότι όταν θα γίνει αυτή η συνάντηση καλό είναι να παρευρεθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται και αγαπούν την παράδοση.
Σε κουβέντα που έκανα τελευταία με νεαρούς και καταξιωμένους παραδοσιακούς μουσικούς είδα μεγάλη ανταπόκριση και στην ίδρυση του Μουσείου αλλά και στο πιθανόν στήσιμο ενός μνημείου για τους όπως τους χαρακτήρισες αφανείς και στην ψάθα πεθαμένους λαϊκούς καλλιτέχνες μας!!
Είμαι διαθέσιμος για όποια απορία έχεις αλλά και να σε φέρω σε επαφή με τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου μας.