Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ

Το Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικά το τμήμα Μουσικών σπουδών έχει την διάθεση να εκπονήσει μελέτη για την δημιουργία Μουσείο Μουσικών στην γενέτειρα του κρητικού συρτού τις Λουσακιές. Με επιστολή που έστειλε  ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μουσικών σπουδών και πολιτισμικής Ανθρωπολογίας κ. Παύλος Κάβουρας, αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης που περιλαμβάνει 3 βασικές ενότητες. Την μουσειολογική την αρχιτεκτονική και την εθνομουσικολογική καθώς επίσης και τον προϋπολογισμό του έργου.
Η μελέτη θα γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας με την συνεργασία εξωτερικών επιστημόνων, όπως μουσειολόγους αρχιτέκτονες, με τους οποίους έχει ήδη συζητηθεί η προοπτική και υλοποίηση του έργου. Η σύνταξη της μελέτης προβλέπετε να ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών από την ημερομηνία ανάληψης του έργου και το κόστος ανέρχεται σε 18.000 Ε.
Πιστεύουμε ότι με την ίδρυση του μουσείου θα υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου.

Κύριοι στο πιάτο μας το προσφέρουν, πιστεύω να μην δούμε πάλι τα γνωστά μα και μου και να ψηφιστεί και με τα δυο τα χέρια η πρόταση. Επ' ευκαιρίας ο Κουτσουρέλης, ο Κουνέλης, ο Ναύτης και φυσικά πολλοί νέοι και παλιοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες μας "έσπρωξαν" όταν έπρεπε,  ας κάνουμε λοιπόν και μεις έν μικρό βηματάκι και εκτός της υπέροχης πρότασης ας στίσουμε και το μνημείο των αλησμόνητων καλλιτεχνών μας !!!
Σε αυτούς οφείλουμε όλα αυτά τα νέα  φυντάνια της παραδοσιακής μας μουσικής!!!

1 σχόλιο:

REBET CAFE είπε...

Δεν ξερω ποθεν η πληροφορια αγαπητε sandentrepesai ; Και η επιστολη πηγε σε ποιον ;
Εχουμε δει τα τελευταια χρονια οτι με Ευρωαπαϊκα κονδυλια, ευκολα χρηματοδοτούνται καποια Projects και αλλες φιλοδοξες προσπαθειες !! Το θεμα ειναι αν αυτα εχουν την "μπόρεση" να αντεξουν στο χρονο και να αγκαλιαστουν απο τον πολυ κοσμο που αυτο πρεπει ναναι το ζητουμενο !!
Ενα τετοιο μουσειο αρχικα θα πρεπει να λεγεται οχι "των μουσικων" αλλα "της μουσικης", κρητικης ή λαϊκης (οπως την οριοθετει ο Δεικτακης) Κισαμιτικης ή παραδοσιακης ή κατι τετοιο !!
Αν λεγεται της Κισαμιτικης Παραδοσιακης ή του Χανιωτικου Συρτου, θα ταιριαζε περισσοτερο αφου θα γινει στις Λουσακιες.
Ενας για παραδειγμα που εχει τη λυρα του Πλακιανου θα "πρεπει" να τη φερει στο Μουσειο αυτο ;; Για μενα δεν υπαρχει προβλημα, αλλα
πιστευω υπαρχουν ακομα καποιοι φανατισμοι ενθεν κακειθεν και θα πρεπει οι Πανεπιστημιακοι να τα γνωριζουν αυτα και αφου βρισκονται στην Αθηνα, θα πρεπει να τους τα πουμε εμεις !!
Το θεμα ειναι βαθυ και μου φαινεται φοβερη η συμπτωση, αφου το "Μουσειο και το Αρχειο Λαϊκης μουσικης" ειναι μια ιδεα που δημοσιοποιησαμε ο υπογραφων μαζι με τον Γιωργο Κ. σε διαφορους ανεπισημους φορεις και στον προεδρο του συλλογου "Χαρχαλης" και ξαφνικα βλεπουμε την ιδεα μεσα σε εξη μήνες απο την ανακοινωση της να διαμορφωνεται και να υλοποιειται ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, με χρονοδιαγραμμα- ρεκορ των 4 μηνων !!
Η συνεχεια στο "ρεμπετ καφε" ...