Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ ΚΡΗΤΩΝ
Της ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΒΕΡΓΗ
Στην Αίγυπτο του περασμένου αιώνα υπήρχε ένας ακμαίος ελληνισμός προερχόμενος από την ελεύθερη και σκλαβωμένη ακόμα τότε Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό του η φιλοπατρία, που την εμπνέουν και τη συντηρούν μεγάθυμοι άνδρες όπως οι Αβέρωφ, Μπενάκης, Γούσιος. Στόχος όλων η απελευθέρωση των αλυτρώτων αδελφών. Μ' αυτό το όνειρο ζουν και οι Κρήτες της Αιγύπτου.
Το 1880 ο Κρητικός δάσκαλος της ελληνικής κοινότητος Αλεξανδρείας Μιχαήλ Μανουσάκης εκδίδει την εφημερίδα ΟΜΟΝΟΙΑ.
Το 1879, πάλι στην Αλεξάνδρεια, ο δικηγόρος Λ. Φ. Λιμπρίτης, γόνος της ιστορικής οικογένειας και ο δικαστής Εμμανουήλ Αντωνιάδης θα ιδρύσουν την Αδελφότητα των εν Αιγύπτω Κρητών, της οποίας κύριος στόχος είναι οι έρανοι για την ενίσχυση των Κρητικών επαναστάσεων 1896, 1897, 1898.
Τόσον η ΟΜΟΝΟΙΑ όσον και η Κρητική Αδελφότης συνεργάζεται στενά με την εν Αθήναις Κεντρική υπέρ των Κρητών Επιτροπή.
Τη δράση της Κρητικής Αδελφότητος την πληροφορούμαστε από την εφημερίδα ΟΜΟΝΟΙΑ. Μέσα από τις σελίδες της παρακολουθούμε ένα συγκινητικό αγώνα προβολής του Κρητικού ζητήματος με πύρινα άρθρα, επιστολές, ειδήσεις από την επαναστατημένη Κρήτη και κυρίως εκκλήσεις για εράνους.
Η ανταπόκριση είναι άμεση και συγκινητική. Ο αγώνας της Κρήτης έχει γίνει προσωπική υπόθεση του κάθε Αιγυπτιώτη. Φυσικά η Αλεξάνδρεια πρωτοστατεί. Εκεί εδρεύει η επιτροπή συλλογής των εράνων. Εκεί οι πρώτες κυρίες της ελληνικής παροικίας Μπενάκη, Συναδινού, Γρυπάρη ενισχύουν τους εράνους με την προσωπική τους παρουσία. Εκεί και ο Ελληνικός Σύλλογος των εν Αιγύπτω Δεσποινίδων που ενεργοποιεί υπέρ της Κρήτης όλο τον ελληνικό γυναικείο πληθυσμό της Αιγύπτου. Από την Αλεξάνδρεια ξεκινά η ΟΜΟΝΟΙΑ για να φθάσει όχι μόνο στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Αιγύπτου μα και στις ελληνικές παροικίες της Αιθιοπίας. Το σύνθημα είναι:
"ΔΟΤΕ, ΔΟΤΕ ΑΦΕΙΔΩΣ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!"
Την 9η Δεκεμβρίου 1898 η ΟΜΟΝΟΙΑ θα κυκλοφορήσει με γαλάζια γράμματα και τον πηχυαίο τίτλο:
Η ΚΡΗΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
Ο εορτασμός της Αυτονομίας έγινε με μεγάλη λαμπρότητα στην Αλεξάνδρεια και σ' όλες τις ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου.
Η Κρητική Αδελφότης, που τόσα πρόσφερε στην εθνική υπόθεση, διαλύθηκε μετά την επανάσταση του Νάσερ και τα πολύτιμα αρχεία της θεωρούνται προς το παρόν χαμένα παρά τις απεγνωσμένες προσωπικές μας προσπάθειες να τα ανακαλύψομε.

http://www.teikav.edu.gr/krites/arts/art18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: