Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Μεγάλη ευκαιρία για την βιβλιογραφική αποκατάσταση της Κισάμου, ύστερα από την πρόσκληση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στους Δήμους, να αποστείλουν βιβλία για την ιστορία και άλλα θέματα της περιοχής τους. Δυστυχώς στις βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν βιβλία με τίτλους Κίσαμος. Η Ιστορία μόνο της Κισάμου επί Τουρκοκρατίας του Μιχ. Αναστασάκη ίσως να υπάρχει στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και του Φιλολογικού στην πόλη μας. Δίδεται όμως μια ευκαιρία, ύστερα από την πρόσκληση της Εθνικής Βιβλιοθήκης για να εκδοθούν συλλογικοί τόμοι με τίτλο Κίσαμο. Π.χ. Η Κίσαμος στην αρχαιότητα, η Κίσαμος στους Ρωμαϊκούς χρόνους, η Κίσαμος στους Βυζαντινούς Χρόνους, στους Ενετικούς, η Κίσαμος στην Τουρκοκρατία και τις Επαναστάσεις, η Κίσαμος των νεωτέρων χρόνων, κλπ. κλπ. Υλικό υπάρχει, γραμμένα ήδη έγκυρα άρθρα, υπάρχουν από εν ζωή συγγραφείς και παλαιότερους. Θέλει μια κατάλληλη ομάδα και συντονιστή να μαζέψει και να κατανέμει ισορροπημένα το υλικό και να το εκδώσει με χορηγίες πού άλλη ομάδα θα φροντίσει να εξασφαλίσει. Φυσικά εκδόσεις εξαντλημένες όπως η Ιστορία του Αναστασάκη θα πρέπει να επανεκδοθούν, όπως και βιβλία Κισαμιτών ή ασχοληθέντων με την Κίσαμο να αναζητηθούν από τις οικογένειες των συγγραφέων και να σταλούν όχι μόνο στην Εθνική αλλά και στις άλλες βιβλιοθήκες. Είναι ασφαλώς έργο λίγο μακρόπνοο, αλλά είναι ευκαιρία να φανεί μιας και δια παντός τόσο στις βιβλιοθήκες όσο και στο διαδίκτυο και στις
βιβλιογραφίες ο πλούτος της ιστορίας και της σύγχρονης ζωής του τόπου, πράγμα πού δεν φαίνεται σήμερα. 
Προσωπικά θα στείλω πιο αναλυτικά την γνώμη μου στον Δήμο Κισάμου μαζί με την βιβλιογραφία για την Κίσαμο πού είχα καταθέσει στο 1ο Συνέδριο για την Κίσαμο, στην πόλη μας, τον Οκτώβριο 2016.. η οποία βιβλιογραφία θα βοηθήσει την όλη προσπάθεια, γιατί έχω μαζέψει κατά το δυνατόν όλους τούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς και αρθρογράφους για τη Κίσαμο.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία 
Καλό Πάσχα
Κυριάκος Ροδουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: