Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Πλημμύρισε το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο από χαμόγελα και φωνές εκατοντάδων παιδιών  από Σχολεία της ευρύτερης περιοχής τα οποία, με την έγκριση της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, μετέχουν εις το 5ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνεται εις το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο υπό της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου, από 26 έως 30 Μαρτίου. Η μαθητιώσα νεολαία του τόπου έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και συνομιλήσει με την εκλεκτή συγγραφέα Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων κ. Αθηνά Ντάσιου-Γιάννου, να περιηγηθεί εις την έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, με δεκάδες τίτλους βιβλίων, και να επισκεφθεί έκθεση Ψηφιδωτού με έργα των μαθητών του Εργαστηρίου Ψηφιδωτού που λειτουργεί στο Τσατσαρωνάκειο. Η έναρξη των δράσεων πραγματοποιήθηκε με τα Εγκαίνια της
Έκθεσης Ψηφιδωτού και ομιλία από την συγγραφέα κα. Ντάσιου, με θέμα: «Σύγχρονο παιδί και βιβλίο.... Τρόποι προσέγγισης». Η συγγραφέας με λόγο απλό, κατανοητό και βιωματικό αναφέρθηκε στις πολλές ωφέλειες και τον πλούτο που αποκτά το παιδί από την ανάγνωση ενός ποιοτικού βιβλίου. «Την γνώση ακολουθεί η σοφία», σημείωσε και συνέχισε: «Ένα καλό παιδικό βιβλίο ανοίγει δρόμο στα σκοτάδια της αμάθειας, φωτίζει τον νου και την καρδιά του παιδιού, οδηγεί στην ελευθερία της σκέψης, την ανάπτυξη του ψυχικού και πνευματικού διαλόγου, ευαισθητοποιεί, αυξάνει τον πλούτο των ιδεών, την εκφραστική ικανότητα», κατέληξε προτρέποντας το ακροατήριο όπως επιλέγουν και παιδικά βιβλία με θρησκευτικό περιεχόμενο. Ακολούθως ο δάσκαλος του Εργαστηρίου Ψηφιδωτού κ.Μανόλης Ρουκούδης αναφέρθηκε εις την Σχολή Ψηφιδωτού που λειτουργεί στο Τσατσαρωνάκειο και την τέχνη της ψηφιδογραφίας. «Η άμορφη μάζα της πέτρας, του μαρμάρου ως και των άλλων υλικών που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης παίρνουν μορφή και ζωή και ο καλλιτέχνης νιώθει την χαρά της δημιουργίας», κατέληξε. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος χαιρέτισε την εκδήλωση και ευχαρίστησε, εν πρώτοις, την συγγραφέα κ. Αθηνά Ντάσιου-Γιάννου δια την αποδοχή της πρόσκλησης και την έλευση της, ως και τον δάσκαλο του ψηφιδωτού κ. Ρουκούδη, σημειώνοντας: «Η ευαίσθητη και τρυφερή παιδική ψυχή όταν γαλουχείται και τρέφεται με πνευματική τροφή αυξάνεται, φωτίζεται, μορφώνεται, καλλιεργείται και ομορφαίνει». Την εκδήλωση συντόνισε ο βιβλιοθηκονόμος και συνεργάτης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ.Μουντογιαννάκης. Παράλληλες δράσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις παραμυθιών, κ.α. λαμβάνουν χώρα κατά το 5ημερο του Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού που διοργανώνει η Ι.Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: