Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1936

..Μάθε οτι μας ήρθε νέος επίσκοπος, λέγεται Χρυσόστομος Αγγελιδάκης*  ήρθε τρεις ημέρας προ του Ευαγγελισμού, είχαμε πρώτη λειτουργία απο τον επίσκοπο.
 ....  Για τον επίσκοπο που μου γράφεις κάθισε μέσα στο Καστέλι, δηλαδή στην αγορά, όχι έξω που καθόταν ο άλλος, αλλά στα σπίτια του Θεοχαράκη, κάθισε προσωρινά, θα διορθώσει τα δικά του (επισκοπική κατοικία) αργότερα.
Επίσης και η λειτουργία γίνεται ωραία, όλοι μένουν κατενθουσιασμένοι, είναι νέος και πολύ καλός.
* Ο Χρυσόστομος Αγγελιδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1892 όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Θεολογία σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διατέλεσε διάκονος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και κατόπιν Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Μελετίου Μεταξάκη.
Αναχώρησε δι’ ολίγον στην Αμερική και μετά την επιστροφή του τοποθετήθηκε Αρχιμανδρίτης-Προϊστάμενος στην Ενορία του Αγίου Παντελεήμονα Ιλισσού και εργάστηκε στην οικοδομή του Ναού της.
Το έτος 1936 εξελέγη από την Επαρχιακή Σύνοδο Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου, αλλά το επόμενο έτος (Ιούνιος 1937) ύστερα από λειτουργία Εγκαινίων στον Άγιο Ελισαίο Δρομονέρου (14 Ιουνίου 1937) υπέστη εγκεφαλικό και εκοιμήθη εν Κυρίω. Ετάφη στη Ι. Μονή Παρθενώνος σε ηλικία 45 χρονών.
Ευχαριστώ την κυρία Σαμψάκη για την ανάγνωση του προσωπικού γράμματος, που όμως έχει ιστορική σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: