Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Τo Amman της Ιορδανίας επισκέφθηκε από 28/2-4/3/2016 ο γεωπόνος-ερευνητής Κων. Στ.
Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος TEMPUS ‘Εκπαίδευση στελεχών του ελαιοκομικού τομέα της Ιορδανίας’ της Ε.Ε. Ο κ. Χαρτζουλάκης έδωσε  σειρά διαλέξεων για την άρδευση και την οικο-φυσιολογία της ελιάς και την ποιότητα του νερού άρδευσης σε φοιτητές στη σχολή Γεωπονίας του University of Jordan του Αμμάν.  Παράλληλα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Ελαιοκομικών Προϊόντων της Ιορδανίας (JOPEA) και ενημερώθηκε για την προσπάθεια ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα και την αναγκαιότητα παροχής τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα στους παραγωγούς και τους ελαιουργούς. 
Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιορδανία κυμαίνεται από 20.000 – 27.000 τόνους το χρόνο, κυριαρχούν οι ντόπιες ποικιλίες και το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου εξάγεται χύμα στις χώρες του Κόλπου, σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, μετά την καταστροφή του ελαιοκομικού τομέα της Συρίας λόγω του πολέμου. Υπάρχουν σοβαρές προσπάθειες τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου με βάση υψηλές προδιαγραφές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση εκθετηρίων τυποποιημένου ελαιολάδου της Ιορδανίας στα περισσότερα ξενοδοχεία.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: