Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Η ΜΥΚΗΝΑΙ ή Η ΕΛΑΙΑ

Το Σελί βρίσκεται δυτικά της πόλης της Κισάμου και είναι ένας ακατοίκητος λόφος με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Πρώτος που ενδιαφέρθηκε για την περιοχή ήταν ο Βασίλης Θεοφανίδης ένας πρωτοπόρος αρχαιολόγος που στα μέσα του περασμένο αιώνα προχώρησε σε μικρές ανασκαφικές έρευνες στις δυτικές πλαγιές του λόφου, αποκαλύπτωντας μεγάλα οικοδομήματα, λαξευτά σπίτια, δεξαμενές και ένα τεράστιο αύλειο χώρο μάλλον ιερού, προς τα βορειοδυτικά. Η πόλη (ακρόπολη) ήταν οχυρωμένη και σε πολλά σημεία τα τείχη διακρίνονται ακόμα και σήμερα.
Οι Ιταλοί στο παγκόσμιο χάρτη των αρχαίων πόλεων τοποθετούν στο σημείο αυτό μια από τις 100 ομηρικές πόλεις της Αρχαίας Κρήτης, τις Μυκήνες, άλλοι πάλι ισχυρίζονται οτι είναι η Ελαία. Πάντως το σίγουρο είναι οτι είναι μια χαμένη πόλη της αρχαίας Κρήτης, ίσως και παλαιότερη των Φαλασάρνων και της Πολλυρρηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: