Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

 Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/12/2015 ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE “Προσαρμογή στις Επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γεωργία των Νησιών της Μεσογείου - ADAPT2CLIMA” από την Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο έχει στόχο να αυξήσει τις γνώσεις σχετικά με την ευπάθεια της γεωργίας της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή και να ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο σχεδιασμό προσαρμογής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα Θ. Βρέντζου,  Περιβάλλοντος Ν. Καλογερής, και Παιδείας Π. Σημαντηράκης. Εκτός από τους υπευθύνους του έργου, κ. Βαρώτσο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την  κα Ε. Χατζηγιάννη, από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που παρουσίασαν το έργο, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι εισηγητές οι κ. Κ. Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΥΦΑ Χανίων και Γ. Φίλης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο κ. Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε στις 'Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή' καταλήγοντας στα παρακάτω συμπεράσματα και προτάσεις:
• Η γεωργία, όπως εφαρμόζεται σήμερα, ευθύνεται για το 10,2 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 
• Οι αναμενόμενες κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν τη γεωργική παραγωγή κυρίως μέσω υδατικών ελλειμμάτων
• Οι επιδράσεις μέσω θερμοκρασίας και [CO2] μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές, ανάλογα με την καλλιέργεια
• Υπάρχουν δυνατότητες παρεμβάσεων για αντιμετώπιση των επιδράσεων (επιλογή γονοτύπων, εξορθολογισμός των αρδεύσεων, ρύθμιση χρόνου σποράς κτλ.)
• Η αναστροφή των εντατικών μορφών γεωργίας, η μείωση της εξάρτησης από τα αγροχημικά και η δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος.
• Η εκτατική βόσκηση θα πρέπει να στηριχθεί για να διατηρηθούν οι βοσκότοποι ως μεγάλες “δεξαμενές” αποθήκευσης του άνθρακα και ως οικοσυστήματα.
• Εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας/βιοαερίου
• Χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). 
Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων από το 2011 υλοποιεί να παρακάτω προγράμματα σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε, με συμμετοχή ομάδων παραγωγών:
OLIVECLIMA - LIFE11 ENV/GR/942. "Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή"
AGROCLIMAWATER - LIFE14 CCA/GR/000389. "Διαχείριση αρδευτικού νερού με στόχο την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή".


Δεν υπάρχουν σχόλια: