Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΑΓΙΟΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ

 Πανηγυρίζει την Κυριακή 23-8-2015 το απόγευμα ώρα 7:30 μ.μ. ο ναός του Αγίου Ευτυχίου στον Μετόχι Δραπανιά. Πανηγυρικός Εσπερινός μετ'αρτοκλασίας. Εκ της ενορίας Δραπανιά.

Ο Δραπανιάς είναι ένα από τα ιστορικά και αιματοβαμμένα χωριά του Νομού Χανίων με σύνθετη κοινωνική δομή, πλούσια παραγωγικότητα και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.. Βρίσκεται δυτικά του Νομού Χανίων, λίγα χιλιόμετρα πριν την πόλη της Κισάμου ήταν έδρα του καποδιστριακού Δήμου Μηθύμνης.. Από τον Πάνω Δραπανιά μέχρι τον κάμπο, την αρχαία Μήθυμνα, τα Νοπήγεια και το Μετόχι, είναι γεμάτος με Εκκλησίες και ιστορικά μνημεία που φανερώνουν την χριστιανική δομή της κοινωνίας του.. Ναοί, όπως του Αγ.. Γεωργίου πάνω στα ερείπια της αρχαίας Μήθυμνας του 9ου αι.., του Αγ.Παντελεήμονος στα Νοπήγεια του 11ου αι. , παλαιές εικόνες που φυλάσσονται στην Ενορία, η ιστορική μικρή καμπάνα του Αγ.. Νικολάου του 15ου αι.. και η θαυματουργή εικόνα του (του ιδίου αιώνος) μαρτυρούν την Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση του Δραπανιά, που φτάνει μέχρι την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μονή Δραπανιανών. 
Στην Ενορία υπάρχουν οι παρακάτω Ιεροί Ναοί: 
1.Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου και Εισοδίων Θεοτόκου, πολιούχος του Δραπανιά.. Χτίστηκε από το 1850 έως το 1880 και εγκαινιάσθηκε το 1896.. Δίκλιτος καμαροσκέπαστος ναός. 
2. Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου 9ου αι. Νοπήγια. ...
....Βρίσκεται σε περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες της μινωϊκής και ρωμαϊκής περιόδου από την ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Μονόχωρος, καμαροσκέπαστος Ναός.
3. Ναός Αγίου Παντελεήμονος.. 11ου αι.. Σταυροειδής μετά τρούλου, τρίκλιτος ναός του 11ου.. αι.. (Αγ.. Παντελεήμων, Αγ.. Σπυρίδων, Αγ.. Χαράλαμπος).. Ένα από τα μεγάλα προσκυνήματα της περιοχής, τόπος.. σχολικών εκδρομών και συνάντησης των ανθρώπων.. 4. Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Σωτήρος.16ου αι. Ναός Βασιλικού ρυθμού με τους χαρακτηριστικούς ψηλούς φοίνικες πίσω από το Ιερό Βήμα..Ανακαινίσθηκε εξωτερικά τα τελευταία χρόνια, ενώ στο εσωτερικό του έχει εντοπιστεί αγιογραφικό υπόστρωμα και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
5. Ιερός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου 17ου αι. στον Πάνω Δραπανιάς, σπηλαιώδης, μονόχωρος Ναός. Πλαισιώνεται από πολλά σπήλαια και απότομους βράχους. Ασφαλές καταφύγιο για γυναικόπαιδα και κυνηγημένους χριστιανούς στα χρόνια της τουρκοκρατίας και στα νεώτερα χρόνια.. της γερμανικής κατοχής. Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το.. έτος 2003, μεταφέρθηκε το παλαιό κοιμητήριο και επεκτάθηκε το προαύλιο του.. 
6. Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη στον Πάνω Δραπανιάς, παλαιός μονόχωρος Ναός. Η Εκκλησία σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε σε μέρος όπου έμενε ο Άγιος Ιωάννης για λίγο, πηγαίνοντας από τον Αζωγυρέ στο Ακρωτήρι για να μονάσει.. 
7. Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 19ου αι. Κεντρικός Ναός του Πάνω Δραπανιά.
8. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής. Κτίστηκε το 1887 και αποτελεί το κοιμητήριο του Πάνω Δραπανιά. 
9. Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου.. Κτίστηκε το 1993. Η Εκκλησία του οικισμού Φατζιανά με εντοιχισμένη παλαιά Βρύση στον περίβολό του. 
10. Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου.. Κοιμητήριο Ενορίας Δραπανιά.. 
11. Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον οικισμό Ρασουλιανά.. 
12. Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου. Τέλη 20ου αι. Χτίστηκε από τη Μοναχή Αγαθαγγέλη Μπονατάκη. 
13. Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού.. Χτίστηκε το 1980 από τον Ιωάννη Παπουτσάκη. 
14 Ιερός ναός Αγίας Ειρήνης. Κτίστηκε το 1988 από την Ειρήνη Ελληνιάδου-Μπονάτου και την οικογένεια του Αντώνη Μπονάτου.
15. Ιερός Ναός Προφήτου Ηλία. Ανεγέρθη το 2012 από την οικογένεια Νικολάου Σκαράκη και την εταιρία Hellenic Homes.
16. Iερός Ναός ΑγίουΕυτυχίου, στον οικισμός Μετόχι Δραπανιά. Ανεγέρθη από την οικογένεια Αντωνίου Κοκοτσάκη.
17. Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητος ο Ιερός Ναός διακονείται από τον εκάστοτε εφημέριο της Ενορίας Δραπανιά.

1 σχόλιο:

π.Αλέξανδρος Φαντάκης είπε...


15. Ι. Ν. Προφήτου Ηλιού. Ανηγέρθη το 2012 απο την οικ. Νικολάου Σκαράκη εταιρία Hellenic Homes.
16. I. Αγ. Ευτυχίου. Οικισμός Μετόχι Δραπανιά.
17.Ι.Ναός Μετ. Σωτήρος. Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητος ο Ιερός Ναός διακονείται από τον εκάστοτε εφημέριο της Ενορίας Δραπανιά. Ιωάννη ευχαριστώ για την δημοσίευση
πληροφορίες για την Ενορία Δραπανιά στο :enoriadrapania.blogspot.gr