Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΜΑΥΣΑΓΟΡΕΣ...

Η προστασία του Λαφονησιού είναι δική μας υπόθεση και δεν θέλω να ακούω οτι η κάθε δημοτική αρχή δεν προσπαθεί για το καλύτερο. Είναι υποχρέωση της να προσπαθεί, αλλά την ευθύνη την έχουμε αποκλειστικά εμείς.. οι επισκέπτες, οι λάτρεις του Λαφονησιού. Είναι δική μας υπόθεση αν θέλουμε να το έχουμε για πολλά χρόνια, να το χαιρόμαστε.Το έχω επισκεφτεί πάμπολλες φορές και πάντα βλέπω αυτά τα μικρά που μπορεί να είναι ασήμαντα, αμελητέα, εντούτοις τα ξεχνάμε.
Φυσικά δεν μιλάω για την παραλία που έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα με τόσο κόσμο που στοιβάζεται αλλά για το νησάκι, που δυστυχώς έχει καταντήσει μια τουαλέτα και ένας σκουπιδότοπος αλα Νatura. Οι κέδροι και τα αλμυρίκια έχουν γίνει δέστρες για σκηνές και αυτοσχέδιες τέντες, πολύχρωμες πετσέτες κρέμονται από τα προστατευόμενα δενδράκια δείγμα του πολιτισμού μας... όσο για το εσωτερικό του νησιού, ναρκοπέδιο, μια απέραντη χέστρα.
Και ποιοι είναι οι ένοχοι; Εμείς οι συνήθεις λάτρεις της Natura που την σκατοχέζουμε πατόκορφα, κόβοντας κέδρους χιλιόχρονους, βάζοντας φωτιές για να απολαύσουμε τις γκομενοδουλειές μας και φυτεύοντας κατα εκατοντάδες γόπες. Εμείς οι υπερασπιστές της την καταστρέφουμε σιγά-σιγά και μάλιστα δίχως να μπορεί να αντισταθεί στις ορδές μας...παραδίνεται.
Φωτογραφίες δεν είναι απαραίτητες γιατί αυτά είναι γνωστά σ΄όλους όσους πάνε κατά κει, αλλά τουλάχιστον ας κάνουμε τα απαραίτητα βηματάκια κάθε χρονιά γιατί η ομορφιά χάνεται... ήδη μέσα σε λίγα χρόνια εξαφανίστηκαν όλα τα κρινάκια που ήταν σήμα κατατεθέν του νησιού... η ροζ άμμο μόνο σε συλλεκτικό μπουκαλάκι μπορείς να την βρεις πια και μια πλαστική σακούλα όλη η νότια μεριά του νησιού. Τελικά μήπως είναι ώρα να μας επιβάλλουν μια απαγορεύσει κατά εκεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: