Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 8ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ: ΗΜΕΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ

Κίσαμος, 10.8.2015
Κυρίες και κύριοι,Φίλες και Φίλοι, Αγαπητοί επισκέπτες, 

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, σας καλωσορίζω ως Δήμαρχος της Κισάμου στην ανανεωμένη γιορτή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αλλά και ειδών παραδοσιακής και λαϊκής τέχνης του τόπου μας, που από φέτος φέρει τον τίτλο: Φεστιβάλ Κισαμίτικης κουλτούρας: ημέρες δημιουργίας γευσιγνωσίας. Η φετινή αλλαγή - πέραν του ονόματος της έκθεσης - είναι και ουσιαστική, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, αφού  το  9ήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει για 8η χρονιά ο Δήμος μας μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του, θα έχει αποκλειστικά και μόνο χρώμα παράδοσης, αναδεικνύοντας την αξία και της σπουδαιότητα της Τοπικής Ιστορίας και του Πολιτισμού, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης και ιδιαίτερα της Κισάμου, αποτελώντας ουσιαστικά έκθεση παράδοσης, δημιουργίας και πολιτισμού.Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν επίσης ως βάση την παράδοση της Κισσάμου και της Κρήτης, με σκοπό την υπενθύμιση και την γνώση για τους ντόπιους αλλά και  την γνωριμία της με τους επισκέπτες της πόλης μας.Γι αυτό άλλωστε και επιλέξαμε στη φετινή έκθεση να συμμετέχουν μόνο επιχειρήσεις,  βιοτέχνες, συνεταιρισμοί και επαγγελματίες παραγωγοί με συσκευασμένα ή πιστοποιημένα είδη,  αποκλειστικά και μόνο παραδοσιακών
προϊόντων τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Κάθε περίπτερο, που έχει στηθεί στο χώρο που βρισκόμαστε, με τη ξεχωριστή  παρουσία του δίνει το στίγμα και τον χαρακτήρα  της τοπικής κοινωνίας και παράδοσης μας. 
Κυρίες και Κύριοι, 
Δεν υπάρχει αμφιβολία  πως το μέλλον του  αγροτικού τομέα στο τόπο μας εξαρτάται, στο μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους.Οι  προκλήσεις  είναι μπροστά μας και καλούμαστε, από τη μια  μεριά να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας και από την  άλλη, να προσαρμοστούμε  στις  ανταγωνιστικές  συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας και αγοράς. Με τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα  που  διαθέτουν η Κρήτη και η Κίσσαμος ειδικότερα,  μπορούμε και πρέπει να αποκτήσουμε μια ανταγωνιστική ταυτότητα,με ποιότητα και τυποποίηση αγαθών και προϊόντων,  με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και ευημερία για όλους τους κατοίκους.Ο πρωτογενής τομέας μαζί με το πλούσιο τουριστικό προϊόν που διαθέτουμε είναι το συγκριτικό  πλεονέκτημα  μας το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε και  να προβάλλουμε αποτελεσματικά και με κάθε τρόπο,  προκειμένου να καταφέρουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.Ήρθε η ώρα λοιπόν, να αξιοποιήσουμε την Κρητική Διατροφή ως κληρονομιά ιστορικής αξίας, ως στάση ζωής, που οφείλουμε να υιοθετήσουμε και να
Οφείλουμε ν’ αναδείξουμε, τα τοπικά προϊόντα ποιότητας που παράγουμε, καθιερώνοντας τα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Κρήτης και της ταυτότητας όλης της χώρας.Και πρέπει να «εκπαιδεύσουμε» τον καταναλωτή - Έλληνα και ξένο - να επιλέξει τα δικά μας προϊόντα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, μέσα από την οποία θα δώσουμε ώθηση στην τοπική και εθνική μας οικονομία. Στέλνουμε  λοιπόν,  από την Κίσαμο, και το φετινό  Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους Καταναλωτές, να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση  ποιότητας, ασφάλειας,  και  εμπιστοσύνης διαμορφώνοντας μια στέρεη ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ με πυρήνα την κρητική διατροφή.
Στέλνουμε επίσης, και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους επιχειρηματίες να δείξουν έμπρακτα την προτίμησή τους στα τοπικά προϊόντα. Να τα προτιμήσουν στους χώρους εστίασης, στις γιορτές. Να τα προωθήσουν, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια,στα ράφια των καταστημάτων. Είναι χρέος και ευθύνη μας, να κάνουμε - όλοι οι φορείς και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά - ότι είναι δυνατό, ώστε να τιμήσουμε τη γη μας, το περιβάλλον μας, την αγροτική μας παράδοση, τοποθετώντας την, στο επίκεντρο της διεθνούς γαστρονομίας και στο υψηλότερο ράφι ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας απόψε εδώ και εύχομαι σε όλους σας, ν’ απολαύσετε τις κεντρικές και παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κισαμίτικης κουλτούρας γιορτάζοντας μαζί μας την ύπαιθρο, την παράδοση, τον άνθρωπο και την αγροτική ζωή.Επιθυμώ δε να σας διαβεβαιώσω πως  αυτός ο σημαντικός θεσμός, θα συνεχίσει να πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου και τα επόμενα χρόνια, με αναβαθμισμένο κύρος, με καλύτερη οργάνωση και με νέες δημιουργικές ιδέες που: 
ΤΙΜΟΥΝ την κρητική αγροτική παράδοση, 
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ τη μοναδικότητα του Κρητικού Πολιτισμού 
ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ τα τοπικα προιόντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: