Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΜΑΡΟΥΒΑΣ

Από το Γεωτρόπιο.......
"Στα κρητικά «μαρουβισμένο» θα πει παλαιωμένο ή γερασμένο εξ ου και «Μαρουβάς» το παραδοσιακό ερυθρό κρασί του ν. Χανίων, που έχει λιγότερο ή περισσότερο έντονο τον χαρακτήρα της οξείδωσης και ωριμάζει σε μεγάλα βαρέλια 500 ή 600 λίτρων.
Ο Μαρουβάς παράγεται από το «ρωμέικο» την πλέον διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία στο νομό, που  χρησιμοποιείται και για λευκά κρασιά αλλά δε θεωρείται ικανή για σπουδαία ερυθρά.
Εκτός και αν κάποιος επενδύσει σοβαρά στην προοπτική παραγωγής στο στυλ της Μαδέρας.
Μόνο που η ενσωμάτωση της οξείδωσης στο κρασί με τρόπο μη δυσάρεστο απαιτεί γνώση και πολύ έλεγχο.
Ένα σπουδαίο τέτοιο κρασί ήταν η Όστρια, που παραγόταν για λίγα χρόνια από τον Συνεταιρισμό Κισάμου, η κατάρρευση του οποίου παρέσυρε και το μοναδικό αυτό προϊόν.
Άλλη μια δυνατότητα του ρωμέικου είναι η παραγωγή γλυκών κρασιών. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι ο πολύ πρόσφατα εμφιαλωμένος «Λιαστός από Ρωμέικο»."

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: