Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΜΙΑ ΣΠΕΣΙΑΛ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Επειδή αρκετοί συμπολίτες μας δεν ξέρουν πως θα κινηθούν και νοιώθουν αμηχανία στο υπέροχο Μουσείο μας - είναι ένας λόγος που δεν πάνε να το δουν- μια κατατοπιστική περιγραφή των αιθουσών του Μουσείου μας απο την αρχαιολόγο κ. Μαρκουλάκη!
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και γεωγραφικά κριτήρια και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου.
ΙΣΟΓΕΙΟ
Αίθουσα 1: η έκθεση αρχίζει με ένα γενικό χρονολογικό πίνακα και χάρτη με τις αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής που παρουσιάζονται μέσα από τα εκθέματα. Ακολουθεί η παρουσίαση της μινωικής εποχής με ευρήματα από τις ανασκαφές στα Νοπήγεια, πρώην κοινότητας Δραπανιά.
Αίθουσα 2: η έκθεση εδώ ξεκινά με τη γεωμετρική εποχή και εστιάζει την προσοχή στην ιστορική εξέλιξη των σημαντικότερων πόλεων – κρατών της δυτικής Κρήτης, την Πολυρρήνια και τη Φαλάσαρνα. Οι δύο πόλεις άκμασαν στους ελληνιστικούς χρόνους, η πρώτη ως χερσαία και η δεύτερη ως ναυτική δύναμη.
Αίθουσα 3: συνεχίζεται η παρουσίαση των ελληνιστικών χρόνων με κεραμικά ευρήματα από μη αυτόνομες πόλεις και οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά δείγματα της κεραμικής παραγωγής της δυτικής πλευράς της Κρήτης είναι οι μεγάλοι αμφορείς με μαύρο γάνωμα και επίθετα ανάγλυφα εμβλήματα κατασκευασμένα με μήτρες.
Στην ίδια επιμήκη αίθουσα εκτίθενται ελληνιστικές επιγραφές και στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής γλυπτών της περιοχής της Κισάμου, έργα ως επί το πλείστον της ρωμαιοκρατίας.
Στο χώρο του ανελκυστήρα, κάτω από το κλιμακοστάσιο, διατηρείται στη θέση του μέρος της ανασκαφής ρωμαϊκού λουτρού, πάνω στο οποίο είχε ανοικοδομηθεί το Μουσείο κατά την ενετοκρατία.
ΟΡΟΦΟΣ
Ολόκληρος ο όροφος είναι αφιερωμένος στην πόλη της Κισάμου και στα ευρήματα των πολυπληθών ανασκαφών της. Αποτελεί μια προσπάθεια οργάνωσης έκθεσης της ρωμαιοκρατίας, η οποία έχει αφήσει τόσα πολλά μνημεία στην Κρήτη, επισκιασμένα όμως κάτω από το δυνατό φως της προβολής του μινωικού πολιτισμού της.
Η ελληνορωμαϊκή πόλη της Κισάμου, όντας η ίδια λιμάνι στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της εποχής, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη άνθηση στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους. Τα δημόσια οικοδομήματα, κυρίως συγκροτήματα λουτρών δείχνουν μέσα από τη λάμψη του μαρμάρου στην αρχιτεκτονική και γλυπτική διακόσμηση, μια τρυφή και αγάπη για την πολυτέλεια. Από τις ανασκαφικές ανακαλύψεις ξεχωρίζουν οι εκτεταμένες αστικές επαύλεις, απ’ όπου διασώθηκαν κυρίως τα ψηφιδωτά δάπεδα, κάποια γλυπτά, μαρμάρινα τραπεζοφόρα και πλήθος ενδείξεων τοιχογραφικού διακόσμου, πεσμένου στο έδαφος σε θραύσματα.....
.............
Η έκθεση εδώ αρχίζει από το προθάλαμο του κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα όπου υπάρχει πληροφοριακό υλικό και στη συνέχεια παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα τοιχογραφιών και τραπεζοφόρα με ανάγλυφη και γλυπτή διακόσμηση.
Αίθουσα 4: Η μεγαλύτερη αίθουσα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση των αστικών επαύλεων της ελληνορωμαϊκής Κισάμου. Εδώ μπορεί να θαυμάσει κανείς ψηφιδωτά δάπεδα με ενδιαφέρουσες εικονογραφικές παραστάσεις, ένα δείγμα opus sectile (μαρμαροθέτημα σε δάπεδο), ένα ηλιακό ρολόι και γλυπτά.
Αίθουσα 5: η έκθεση της αίθουσας εστιάζεται στην οικονομία της πόλης μέσα από τη νομισματική κυκλοφορία και τους κρυμμένους θησαυρούς (προθήκη ειδικών συνθηκών) αλλά και τις εμπορικές σχέσεις της με βάση τους αμφορείς, ντόπιους και εισαγόμενους, με ανάλογο εποπτικό υλικό.
Αίθουσα 6: παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή με αγγεία οικιακής χρήσης και  αντικείμενα, στην πλειονότητα τους από ευτελή υλικά, πηλό, μέταλλο ή οστό. Επίσης η βιοτεχνική παραγωγή μέσα από ανασκαμμένα κεραμικά αλλά και μεταλλευτικά εργαστήρια. Σε προθήκη ειδικών συνθηκών εκτίθενται μετάλλινα αντικείμενα από το στρώμα καταστροφής. Στη συνέχεια επιχειρείται να δοθεί μια εικόνα της βιβλικής καταστροφής της πόλης από το σεισμό του 365 μ.Χ. που σηματοδοτεί και το τέλος της ακμής της.
Αίθουσα 7: η τελευταία εκθεσιακή ενότητα είναι αφιερωμένη στον κόσμο του θανάτου. Από την πρώιμη ιστορική περίοδο της Κισάμου μια γυναικεία ταφή με πολλά κτερίσματα του 4ου αι. π.Χ. καταλαμβάνει μια ολόκληρη προθήκη. Στη ρωμαιοκρατία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων ταφικών κτερισμάτων. Ωστόσο η έκθεση περιλαμβάνει και τη μεταβατική εποχή της ύστερης αρχαιότητας, δηλαδή της παλαιοχριστιανικής εποχής. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να δει κτερίσματα παλαιοχριστιανικών τάφων ως επιβίωση των αρχαίων ταφικών εθίμων και επιτύμβιες χριστιανικές επιγραφές που αποδεικνύουν την κρατούσα πλέον νέα θρησκεία, μετά το μεγάλο καταστροφικό σεισμό και κυρίως από τις αρχές του 5ου αι. μ.Χ. και εξής. Προθήκη ειδικών συνθηκών περιλαμβάνει όλα τα κοσμήματα από πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά.
Το σύνολο της έκθεσης του Μουσείου περιλαμβάνει αρκετό πληροφοριακό και εποπτικό υλικό. Για την πληρέστερη ενημέρωση και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών υπάρχει στη διάθεσή τους μια ηλεκτρονική παρουσίαση με έρευνα και τεκμηρίωση γύρω από τον πλέον καταστροφικό σεισμό της αρχαιότητας, το 365 μ. Χ. που έπληξε διαφορετικά σημεία της μεσογειακής λεκάνης και την Κρήτη και ισοπέδωσε την Κίσαμο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: