Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

GEORGE VARUCH

Πλήρης ημερών «έφυγε» ο ομογενής Γεώργιος Βαρουχάκης, κλείνοντας το κεφάλαιο μίας ζωής γεμάτης αγώνα, ανιδιοτελούς αγάπης για τον συνάνθρωπο, την φύση και το Κρητικό στοιχείο.
Η ζωή του Γ. Βαρουχάκη, από την Καλυβιανή της Κισσάμου, είναι η ιστορία ενός μετανάστη που εργάσθηκε πολύ, δημιουργούσε διαρκώς, σεβόταν τον άνθρωπο, προσέφερε στην κοινωνία και δεν ξέχασε ποτέ τις καταβολές του. Από μικρός έμαθε να «βγάζει το ψωμί του» πλένοντας μπουκάλια κρασιού και λαδιού στην Αλεξάνδρεια, όπου τον έστειλαν οι γονείς του. Συνέχισε την εκπαίδευσή του, όταν υπηρέτησε στο Ελληνικό Ναυτικό και εργάσθηκε στην Αθήνα ως λογιστής.
Ακολούθησε την καρδιά του όταν παντρεύτηκε την Αμερικανίδα, Hedy Klein, που γνώρισε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Ελλάδα το 1937 και δεν δίστασε να πάει στο Οχάιο, όπου εγκαταστάθηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά.
Ο κατά κόσμο George Varouh ανίχνευσε πολλές επαγγελματικές διαδρομές, μέχρι να δημιουργήσει με επιτυχία τις δικές του επιχειρήσεις διανομής πετρελαίου, το 1957. Κι από τότε δεν σταμάτησε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και ...
.....σε άλλους τομείς, εδραιώνοντας οικονομικά την οικογένειά του.
Όμως η μεγάλη οικονομική του επιτυχία δεν αλλοίωσε την ευγενική του φύση. Η Κρητική του καρδιά εξέφραζε με κάθε τρόπο την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο, την Ορθοδοξία και κυρίως στο Κρητικό στοιχείο της Αμερικής.
Από τις πρώτες του έγνοιες υπήρξε η εκπαίδευση των νέων αφού δώρισε στο ταμείο Υποτροφιών της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (ΠΕΑ) 150.000 δολάρια στη μνήμη της αγαπημένης του και επί 61 χρόνια συντρόφου και λίγο αργότερα στη μνήμη του γιου του Νικόλα. Δημιούργησε, επίσης, Ταμείο Υποτροφιών τον Κρητικό Σύλλογο του Cleveland, ο οποίος από το 2009 φέρει το όνομά του.
Οι γιοι του Άρης και Ρόναλτ, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα τους, συνέχισαν τις δωρεές στο Ταμείο Υποτροφιών της ΠΕΑ και στα Κρητικά σωματεία.
Η φιλανθρωπική του δράση υπήρξε μεγάλη μέσα στην Ελληνοαμερικανική, αλλά και στην ευρύτερη Αμερικανική κοινωνία. Υπήρξε, επίσης, φιλόζωος και προσέφερε οικονομική βοήθεια και σε πολλούς οργανισμούς προστασίας ζώων.
(Πηγή: ana-mpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: