Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΜOYΣEIO KIΣAMOY

Το Μουσείο Κισάμου -στην πλατεία Τζανακάκη-στεγάζεται στο Ενετοτουρκικό μνημείο της πόλης το οποίο είναι γνωστό ως «Διοικητήριο». Βρίσκεται στο χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό τμήμα της πόλης, στη θέση που καταλάμβανε ο οικιστικός πυρήνας της ενετοκρατίας, έξω από το βενετσιάνικο κάστρο, το “Castel Chissamos” από το οποίο προέκυψε και η προηγούμενη ονομασία της πόλης, Καστέλλι. Κατά την Τουρκοκρατία το κάστρο διευρύνθηκε και έκλεισε μέσα στην περίμετρό του και το «Διοικητήριο».  Στη μακραίωνη ιστορία του το μνημείο δέχτηκε πολλές επεμβάσεις, από τις οποίες οι πιο πρόσφατες (2000) αφορούσαν την προσαρμογή του στη νέα χρήση του ως Αρχαιολογικού Μουσείου, για να φιλοξενήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κισάμου. Τα εκθέματά του, παρέχουν μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας της περιοχής από την προϊστορική εποχή, μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα, δηλ. τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και γεωγραφικά κριτήρια και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου. 
Αυτά για το κτήριο που κάποιοι ντόπιοι... αγνοούν ακόμα και σήμερα  που είναι και τι έχει μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: