Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ

Γράφει κάποιος στο ημερολόγιο του «Η πλατεία του χωριού μου είναι το καταφύγιο μετά την κούραση της ημέρας και οι περισσότεροι κάτοικοι θεωρούν αναγκαία την καθημερινή τους περασάδα από την πλατεία μας. Η πλατεία είναι ο μόνος ανοικτός χώρος του χωριού μας, ο μόνος ανοικτός χώρος να αγναντέψεις το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Εδώ θα συναντηθούν οι φίλοι, οι γνωστοί, οι επισκέπτες μας, εδώ θα ακούσουν τα νέα του χωριού, εδώ πίνουν το πρωινό καφέ ή το απογευματινό τους ουζάκι οι περισσότεροι, εδώ… εδώ. Μα αν τις καθημερινές διατηρεί μια σχετική ηρεμία, στις γιορτές και τα πανηγύρια μεταβάλλεται σε βακχικό ιερό. Ορχήστρες να παίζουν τους κρητικούς σκοπούς, άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου να χορεύουν μέχρι το πρωί, ένα απέραντο αντάμωμα φίλων, γνωστών, συγγενών  ………..
Στην μια μεριά υπάρχει το κοινοτικό γραφείο και στην απέναντι το ηρώο των πεσόντων, μέρος ιερό, μέρος θύμησης των αγώνων των παππούδων μας…
.
-Τι δεν σας θυμίζει τίποτα; Μα φυσικά αφού δεν πρόκειται για την δικιά μας πλατεάρα , δεν έχει σχέση με την πλατεία Τζανακάκη, καμία σχέση !
Γιατί η δική μας πλατεία είναι πολύ …..καλύτερη, γεμάτη σκουπίδια, βρώμικη, με άναρχα παρκαρίσματα με 4-5 λεωφορεία ταυτοχρόνως παρκαρισμένα, με ένα παρκάκι (ο θεός να το κάνει παρκάκι),  μπρος από το Μουσείο, που είναι ο περίγελος όλων των επισκεπτών μας, χωρίς ένα δένδρο,  με μια βρύση στην μέση του πουθενά, που περισσότερο θυμίζει κάτι φωτογραφίες από Αφρική μεριά, με αυτοσχέδια παγκάκια τα σκαλάκια του Μουσείου.
Κακοτεχνίες-παραλήψεις-εσκεμμένες λάθος τοποθετήσεις- συνεχιζόμενη αδιαφορία -ένα χρόνιο αλαλούμ - μια υποβάθμιση- ένα έκτρωμα!!!
Οι περισσότεροι κάτοικοι της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ζητούν μια ανάπλαση του χώρου, όχι μόνο τώρα αλλά χρόνια τώρα, ήταν και είναι μια χρόνια απαίτηση των μαγαζιών, των κατοίκων και όσο περνάει ο καιρός όλο και ποιο επιτακτική και αναγκαία γίνεται. Δυστυχώς όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν από την τοπική καρέκλα αδιαφόρησαν και ας με συγχωρήσουν, το σχέδιο ήταν εσκεμμένο και μόνη τους σκέψη στην θητεία τους ήταν που θα μπουν τα μουσικά σχήματα κάθε γιορτή μας για να σύρουν …… πρώτοι το χορό!!
Δεν θα αναφερθώ για ποιοι είναι υπεύθυνοι, που ένα «μαγαζί» μπήκε μες στο σιντριβάνι, δεν θα αναφερθώ αν το Ηρώο μας, ο αγώνας των παππούδων μας έγινε σταχτοδοχείο και υπαίθριο μπαράκι των λαθρομεταναστών (καλά ούτε ένα καγκελάκι γύρω-γύρω δεν είμαστε ικανοί να βάλουμε;) δεν θα αναφερθώ για την τραγική κατάσταση των διάσπαρτων σκουπιδιών, αλλά όλα αυτά μαζί είναι μια μαχαιριά στην καρδιά της Καστελλιού.

Αναβάθμιση εδώ και τώρα που φτάνει στο σημείο της απαίτησης. Αλήθεια τι γνώμη έχει η δημοτική αρχή μας και ιδιαίτερα η δημαρχιακή επιτροπή-για να μην τα ρίχνουμε κι όλα στην δήμαρχο-ή δεν έχουν χρόνο να περάσουν και να δουν τα χάλια της πλατείας Τζανακάκη; Οι περισσότερες πλατείες, αλλά ιδιαίτερα η πλατεία Τζανακάκη-ιστορική πλατεία, δείτε που έβγαζαν φωτογραφία οι παππούδες σας- έπρεπε να ήταν το στολίδι της πόλης, έπρεπε να ήταν το σημείο συνάντησης των καλεσμένων μας, έπρεπε να ήταν η απαρχή της αναβάθμισης της πόλης, έπρεπε να ήταν η όαση μέσα στην πόλη, έπρεπε να ήταν η ΠΛΑΤΕΙΑ.
Η πλατεία ανήκει στον δήμο μας και μόνο στο δήμο μας και όλα αυτά που διαδίδονται  ή  ακούγονται περί άρνηση της αρχαιολογίας είναι κακοήθειες, ίσα-ίσα η αρχαιολογία είχε έτοιμες μελέτες –το χρόνιο πρόβλημα του δήμου μας- που ήθελαν απλά μια έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, για να γίνει η ανάπλαση. Τώρα τι μεσολάβησε και γιατί κάποιοι ενοχλήθηκαν από τις μελέτες της αρχαιολογίας και τις απέρριψαν, ας τους ρωτήσετε ; Δεν χρειάζεται να γινόμαστε τόσο κακοί , αλλά η παρατεταμένη αδιαφορία κρύβει ….ανησυχίες.
Κόσμημα ή έκτρωμα; Το ερώτημα αφορά όλους μας. Τι θέλουμε όμως εμείς οι απλοί κάτοικοι το ξέρουμε, τι θέλουν οι υπόλογοι δεν ξέρουμε και αυτούς ρωτάμε ;
 Πάει η Σκαλίδη, πάει και η Τζανακάκη. Αντί να προσπαθούμε να καλυτερεύσουμε την διαβίωση μας, να αναβαθμίσουμε το ιστορικό κέντρο μας , κάνουμε ή προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα ;
Επιτέλους ας μας απαντήσει κάποιος ….
Ο ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: