Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ..ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Μέσα στο…καταχείμωνο, ανθίζουν φέτος οι ελιές, όπως διαπιστώνουν έκπληκτοι αρκετοί ελαιοπαραγωγοί από τις βόρειες παραλιακές περιοχές της Κρήτης! Προφανώς πρόκειται για φαινόμενο που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων και δεν αποκλείεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή της επόμενης περιόδου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, το φαινόμενο παρατηρούν αρκετοί παραγωγοί των πρώιμων, βόρειων περιοχών του νομού Ηρακλείου. Σε αυτές τις περιοχές έχει να βρέξει τουλάχιστον ένα μήνα και οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά υψηλές.
Σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου κ. Νίκο Μαυράκη ο βιολογικός κύκλος των ελαιόδεντρων αυτών έχει μεταβληθεί από τις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διμήνου. Παρατηρείται κάθε φορά, αν και σπάνια, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα.
Οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να πάρουν μέτρα για να επανέλθουν τα δέντρα στο σωστό βιολογικό κύκλο τους. Μπορούν όμως και αυτό είναι σημαντικό, να βοηθήσουν τα ελαιόδεντρα ώστε να αντιμετωπίσουν την ξηρασία. Έτσι, ορισμένοι παραγωγοί, αν και Ιανουάριος, πήραν την πρωτοβουλία να ποτίσουν τα δέντρα τους, με τη σύμφωνη γνώμη των γεωπόνων!
Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη σε περίπτωση που υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα (το πιθανότερο αφού είναι χειμώνας) τότε θα καταστραφούν τα άνθη των ελαιόδεντρων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθεί η παραγωγή την επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: