Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ & ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ
http://ixnilatontas.blogspot.com/
Μεσημεράκι στα Χανιά. Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, δέχεται ένα τηλεφώνημα στο κινητό του από συνεργάτη του. Ενημερώνεται ότι τον αναζητά ένας ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, ονόματι Πετρίδης. Ο κ. Αρχοντάκης λέει στον συνεργάτη του να επικοινωνήσει με τον κ. Πετρίδη -ο οποίος είχε αφήσει τα στοιχεία του- και να του δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί του.
Λίγα λεπτά αργότερα, το κινητό τηλέφωνο του νομάρχη Χανίων ξαναχτυπά. Βλέπει στην οθόνη του «ένα αθηναϊκό νούμερο» και απαντά. Είναι ο σύμβουλος του κ. Ραγκούση, ο οποίος, μετά τα τυπικά, τον ενημερώνει ότι ο λόγος που του τηλεφώνησε αφορά το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Ο κ. Αρχοντάκης απορεί αρχικά και εν συνεχεία ζητά διευκρινίσεις.
Και τότε ο κ. Πετρίδης του ανακοινώνει τα εξής: σε όλη τη χώρα υπάρχουν τρία χωριά με το όνομα Καλλικράτης, ένα εκ των οποίων στα Σφακιά. Επειδή, όμως, το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης «βαφτίστηκε», επίσης, «Καλλικράτης», ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης επιθυμεί τα τρία αυτά χωριά να αλλάξουν όνομα!
Ο νομάρχης Χανίων ξαφνιάζεται. Εξηγεί πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Εξηγεί, ακόμη, ότι τα Σφακιά είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και οι Σφακιανοί περήφανοι άνθρωποι. Αποκλείεται να το δεχθούν. Εξηγεί, γενικώς και ειδικώς, πώς έχει η κατάσταση.
Ο κ. Πετρίδης, όμως, επιμένει. Τονίζει ότι πρόκειται για επιθυμία του υπουργού, που πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιηθεί. Προτείνει, μάλιστα, και συγκεκριμένο όνομα για το χωριό Καλλικράτης Σφακίων. Το όνομα Ξενοκράτης.
Ο κ. Αρχοντάκης, ωστόσο, εκφράζει τη διαφωνία του. Επισημαίνει, δε, για να καταδείξει ότι η επιθυμία Ραγκούση δεν μπορεί να γίνει πράξη, ότι είναι πιο εύκολο να μην προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση από το να αλλάξει όνομα το συγκεκριμένο χωριό.
Για να μη σας τα πολυλογώ, η κουβέντα αυτή συνεχίστηκε για λίγο ακόμη και εν συνεχεία ο κ. Πετρίδης αποκάλυψε στον νομάρχη Χανίων ότι... δεν είναι σύμβουλος του κ. Ραγκούση, αλλά δημοσιογράφος από ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών. Επρόκειτο, δηλαδή, για φάρσα και μάλιστα «στον αέρα», αφού οι συνάδελφοι που παρουσίαζαν την εκπομπή είχαν βγάλει «ζωντανά» τον κ. Αρχοντάκη, φυσικά εν αγνοία του.
Το εν λόγω περιστατικό αποκάλυψε τις προάλλες ο ίδιος ο νομάρχης, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση για την κοπή της πίτας των εργαζομένων στη Νομαρχία Χανίων. Παρόντες στην... αφήγηση, που έγινε αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα έργα στον Δήμο Πλατανιά, ήταν ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης, δημοσιογράφοι και ορισμένα ακόμη άτομα. «Ευτυχώς που δεν είπα τίποτα “χοντρό”, γιατί με είχαν “ζωντανά”», είπε γελώντας ο κ. Αρχοντάκης, σημειώνοντας ότι προς το τέλος της συνομιλίας κάτι είχε αρχίσει να ψυλλιάζεται. Απάντηση, πάντως, δεν έλαβε, γιατί όλοι οι παριστάμενοι είτε γελούσαν είτε χαμογελούσαν, με... το πάθημα, που λογικά θα του έγινε μάθημα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: