Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΧΑΝΙΑ
Τουρίστρια που τις τελευταίες εβδομάδες πηγαινοέρχονταν σχεδόν καθημερινά απο το κέντρο της Κισάμου στην Αγιά Μαρίνα μας έδωσε τα αποκόμματα των εισιτηρίων της. Άλλα χρεώνουν, την ίδια πάντα διαδρομή, στην τιμή των 2.50 ευρώ, άλλα 2.60, άλλα 2.70, άλλα ακόμα και 3 ευρώ! Και μιλάμε για μια αυξομείωση των τιμών που αφορά τον τελευταίο μήνα! Η ίδια δεν μπορούσε να εξηγήσει τη διαφορά των τιμών, υπέθεσε ότι μάλλον αυτό που λέμε ακρίβεια στην Ελλάδα... τρέχει με ρυθμούς ασύλληπτους (κάτι που πάντως, εδώ που τα λέμε, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα). Έχει άραγε το ΚΤΕΛ Χανίων να μας δώσει μια πιο πειστική απάντηση; Από Χανιώτικα νέα.
Τελικά επειδή είχα μεγάλη περιέργεια πόσο κάνει το εισιτήριο Καστέλλι-Αγιά Μαρίνα ρώτησα το ΚΤΕΛ και μου απάντησε 2.90! Άρα η τουρίστρια πλήρωσε και 0.70 Ε λιγότερα. Να είναι ευχαριστημένη λοιπόν που ο εισπράκτορας δεν έκανε καλά την δουλειά του!

ΡΕΘΥΜΝΟ
Tα παλαιότερα από τα μοναστήρια που έχουν διασωθεί στην Kρήτη ιδρύθηκαν κατά τη δεύτερη Bυζαντινή περίοδο (961-1204). Oι συνθήκες ήταν τότε ευνοϊκότερες και για τη διάδοση του μοναχισμού. Tο πιο σημαντικό είναι η μονή Mυριοκεφάλων. Aπό τη Μονή Mυριοκεφάλων, που βρισκόταν μέσα στο ομώνυμο χωριό, 37 χλμ. δυτικά του Pεθύμνου, σώζεται σήμερα μόνο το καθολικό. Tο μοναστήρι και ο ναός χτίστηκαν από τον Όσιο Iωάννη τον Ξένο γύρω στα 1000. O ίδιος περιγράφει στη διαθήκη του τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην οικοδόμησή τους. Για την ιστορική πορεία της Mονής κατά την περίοδο της Bενετοκρατίας δεν έχουμε μέχρι τώρα γραπτές πληροφορίες. Aσφαλώς βρισκόταν σε παρακμή, αλλά λειτουργούσε. Tο ίδιο συνέβαινε και κατά την περίοδο της Tουρκοκρατίας, οπότε (αρχές του 18ου αιώνα) χρονολογείται και η θαυματουργή φορητή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στον ναό. H τοπική παράδοση τη θέλει παλαιότερη. H Mονή γνώρισε σίγουρα διαστήματα ερήμωσης. Διαλύθηκε το 1900.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πρωτοβουλία διάσωσης και ανάδειξης των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού, ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ετών που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο αναλμβάνουν 35 πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης.Το πρωί της περασμένης Κυριακής ο διευθυντής της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Λυδάκης και οι καθηγητές Σπύρος Λιονάκης και Φίλιππος Βερβερίδης, ξεναγήθηκαν σε τέσσερις υπεραιωνόβιες ελιές από τον πολιτιστικό σύλλογο Άνω Βιάννου. Οι επιστήμονες συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των πολιτιστικών συλλόγων ότι η ηλικία των συγκεκριμένων δέντρων πιθανότατα και να ξεπερνά τα 1.000 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου υπάρχουν δεκάδες δέντρα μεγάλης ιστορικής αξίας.

ΛΑΣΙΘΙ
Στο Οροπέδιο Λασιθίου, διάσημο για τον κάμπο του και τους χιλιάδες ανεμόμυλους του, εκεί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας, ο πατέρας θεών και ανθρώπων, κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος, βρίσκεται το "Λάσινθος", το μοναδικό παραδοσιακό χωριό Οικολογικού Τουρισμού στην Κρήτη.Το "Λάσινθος", πήρε το όνομα του από την αρχαία λέξη «Λάσινθος» (Λάσινθος-Λασίθι) η οποία βρέθηκε σε αρχαίες επιγραφές σε διάφορα σημεία της Κρήτης και η ηλικία της είναι τουλάχιστον 3.500 χρόνων.Τόπος φιλόξενος και γαλήνιος, πολύ κοντά στην πολύβουη βόρεια ακτή της Κρήτης αλλά συνάμα τόσο κοντά στην καρδιά της Κρητικής Γης.Συνδυάζοντας το ήρεμο, καταπράσινο και ασφαλές περιβάλλον στους πρόποδες της οροσειράς Δίκτη με την απαράμιλλη και αναλλοίωτη ομορφιά του εναλλασσόμενου άγριου φυσικού τοπίου, συνθέτει μία καταπληκτική εικόνα αξέχαστη στον επισκέπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: